Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Windows alatt is elérhető az Apple Bonjour hálózati protokollja

Ady Krisztián, 2005. május 09. 13:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Windows operációs rendszer alá is elérhetővé vált az Apple Bonjour protokollja , melyet más néven zero-configuration networking, azaz konfigurációmentes hálózati protokollnak is hívnak. A Windows 2000/XP operációs rendszerek alá feltelepíthető Bonjour (korábban Rendezvous néven ismert) szoftver a hálózaton található szolgáltatások, eszközök és számítógépek automatikus felismerését végzi el, egyszerűsítve a helyi hálózat használatát.

[HWSW] Windows operációs rendszer alá is elérhetővé vált az Apple Bonjour protokollja, melyet más néven "zero-configuration networking", azaz konfigurációmentes hálózati protokollnak is hívnak. A Windows 2000/XP operációs rendszerek alá feltelepíthető Bonjour (korábban Rendezvous néven ismert) szoftver a hálózaton található szolgáltatások, eszközök és számítógépek automatikus felismerését végzi el, egyszerűsítve a helyi hálózat használatát.

A Bonjour szabványos IP-protokollokat használ az automatikus felismerés biztosítására, feltelepítését követően anélkül válik lehetővé az automatikus felismerés, hogy a gépeken IP-címeket, vagy DNS szervereket kellene konfigurálni.

A Bonjour az 5353-as UDP porton keresztül küld és fogad csomagokat, tűzfal használata esetén ezt a portot meg kell nyitni a tűzfalon. A Windows XP második szervizcsomagjában található tűzfal konfigurációját a windowsos kliens telepítője automatikusan elvégzi. A "Bonjour for Windows" csomagban egy Internet Explorer plugin is található, mely automatikusan felismeri azokat a HTTP-szervereket, melyeket a Bonjour követelményeinek megfelelően készítettek el. Az Internet Explorer toolbarján található ikonra kattintva ezek a helyi, céges hálózaton található webszerverek is megjelennek.

A "Bonjour Printer Wizard" a Bonjourral kompatibilis hálózati nyomtatók egyszerű telepítését teszi lehetővé, egyelőre azonban ez a varázsló csak a Mac OS X operációs rendszer alatt megosztott nyomtatókat képes felismerni és előre bekonfigurálni. A Bonjour teljesen nyílt, a fejlesztőknek készített SDK mellett a windowsos változat forráskódja is letölthető.