:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 12. 13:56

Microsoft: ketyeg az óra!

Neelie Kroes
Neelie Kroes
[HWSW] Véges az Európai Bizottság türelme: a hírek szerint a szervezet elégedetlen azzal, ahogy a Microsoft végrehajtja a tavaly márciusi ítéletben rá kirótt kötelezettségeket és amennyiben a vállalat az elkövetkező hetekben sem változtat ezen, komoly bírság elé nézhet.

"Több mint egy évük volt"

"A türelmünk hetek múlva lejár" -- mondta a bizottság egyik versenyügyekkel foglalkozó illetékese. "Több mint egy évük volt. A Microsoft tudja, hogy ha nem felelnek meg az elvárásoknak, a napi bevételük 5 százalékára is megbüntethetjük őket." A Microsoft esetében a bírság összege elérheti a napi ötmillió dollárt. Az EB történetében még sosem alkalmaztak ilyen büntetést.

Az illetékes szerint létezik egy kitűzött dátum, amikorra a Microsoftnak minden előírást teljesítenie kell, azonban ezt a dátumot nem hozzák nyilvánosságra, csak a Microsofttal közölték. A vállalat képviselője nem kívánt nyilatkozni az időpontról. "Folyamatosan együtt dolgozunk annak érdekében, hogy egyezségre jussunk a vitás kérdésekben."

Még vannak vitás kérdések

A tavaly március 24-én közzétett ítéletben az EB arra kötelezte a Microsoftot, hogy tegyen közzé bizonyos információkat a Windowsról annak érdekében, hogy rivális szoftvercégek is készíthessenek az operációs rendszerrel maradéktalanul kompatibilis termékeket. A redmondi vállalatnak emellett ki kell adnia egy olyan Windows-változatot, amelyből eltávolították a Media Playert, hogy a többi médialejátszó is azonos esélyekkel versenyezhessen a piacon.

A szerverszoftverekkel kapcsolatos információk megosztására vonatkozó márciusi Microsoft-javaslatot az EB elutasította. A Bizottság szerint a redmondiak túlságosan magas árat kértek az információkért, ráadásul bonyolult feltételrendszerhez kötik azok felhasználását, ezzel gyakorlatilag semmissé téve az ítélet idevonatkozó részét.

"A jogdíjak mértékének a termékben levő innováció mértékét kell tükröznie, nem pedig a Microsoft monopóliumának erejét" -- mondta a bizottság illetékese. Neelie Kroes, az EB versenyügyi főbiztosa áprilisban találkozott Steve Ballmerrel, a Microsoft elnök-vezérigazgatójával arról, hogy a Microsoftnak pontosan milyen lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a határozatnak. Noha a redmondi cég szerint a helyzet mára rendeződött, az EB szerint még vannak megoldatlan problémák.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.