Szerző: Ady Krisztián

2005. május 24. 14:13

A buherarádiókat is támogatni fogja az új iTunes szoftver

[News.com] Maga Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója mutatta be a Wall Street Journal technológiai konferencián az újságíróknak, miképpen lesznek könnyen rendszerezhető, menedzselhetők és iPod lejátszókra letölthetők az interneten fellelhető podcast adások -- a szoftver két hónapon belül megjelenő, 4.9-es verziója ugyanis már támogatni fogja a buherarádióként is ismert ingyenes tartalmakat.

[News.com] Maga Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója mutatta be a Wall Street Journal technológiai konferencián az újságíróknak, miképpen lesznek könnyen rendszerezhető, menedzselhetők és iPod lejátszókra letölthetők az interneten fellelhető podcast adások -- a szoftver két hónapon belül megjelenő, 4.9-es verziója ugyanis már támogatni fogja a "buherarádióként" is ismert ingyenes tartalmakat.

A podcast adások, melyek offline hallgatható rádióműsorként tölthetők le, egyre népszerűbbek az interneten. "A 60 napon belül megjelenő új iTunes szoftverrek könnyen megtalálhatjuk és előfizethetünk ezekre az adásokra" -- áll az Apple közleményében.

Podcasting?

A podcasting elnevezés az Apple hordozható zenelejátszója, az iPod nevének és a broadcasting (műsorsugárzás) kifejezés összetételéből származik. A letölthető mp3 fájlok és a streaming technológián alapuló webrádiók már évek óta használatosak, az újdonságot a bárki által egyszerűen előállítható hangformátum, az adásokra RSS technológiával lehetséges "előfizetés" és a hordozható MP3-lejátszóra történő automatikus mentés összekapcsolása jelenti.

Bár a műsorokat természetesen meg lehet hallgatni a számítógépen keresztül is, egyre többen választják a hordozható lejátszóra történő letöltést is. A kissé megtévesztő név ellenére a podcasting adások nem csak a névadó iPodon, hanem bármilyen MP3-lejátszón hallgathatók.

A Podcasting: buherarádió, vagy új kommunikációs modell? című cikkünkből többet is megtudhat erről az új őrületről.

a címlapról