Szerző: Ady Krisztián

2005. május 19. 10:14

Fórum: le kellene cserélni végre a gőzmozdonyt a Sulinet Expressz előtt

Korábbi kritizáló írásunk, a Sulinet Expressz sötét oldala valódi indulatokat korbácsolt fórumunkban, azzal minden hozzászóló egyetért, hogy a rendszer továbbra sem előnyére változik. Egyes fórumtagok azonban odáig merészkedtek, hogy megoldásokat kerestek a SEx problémáira, ötleteket adva a felső köröknek, felhívva figyelmüket arra, miképpen szolgálhatná a rendszer az önös érdekek helyett valóban a köz javát.

Korábbi kritizáló írásunk, a Sulinet Expressz sötét oldala valódi indulatokat korbácsolt fórumunkban, azzal minden hozzászóló egyetért, hogy a rendszer továbbra sem előnyére változik. Egyes fórumtagok azonban odáig merészkedtek, hogy megoldásokat kerestek a SEx problémáira, ötleteket adva a felső köröknek, felhívva figyelmüket arra, miképpen szolgálhatná a rendszer az önös érdekek helyett valóban a köz javát.

Pontokba szedve

A mondhatni "negyedik" Sulinet Expresszt kiötlők jelenleg négy pontba szedték össze javaslataikat, melyekhez továbbra is várják a hozzászólásokat, javaslatokat. Vélememényük szerint még a lakosságnak azon része sem támogatta a programot teljes mértékben, amely jogosult volt a programban való részvételre. Ez utóbbi megállapítással egyetérthetünk: ma már teljesen világos, hogy a SEx a sokmilliárdos kormányzati ráforításokat nem éppen célszerűen költötte el. Sokan kihasználva a rendszer "adottságait", valós szükségleteiktől függetlenül is részt vettek benne.

Az interneten szerveződött társaság feltétlenül "szakemberekből" áll, hiszen az bizonyos, hogy a rendszer kiötlőinek gyenge pontjához, a számítástechnikához értenek. Remélik, javaslataiknak, felvetéseiknek helye helye lehet a következő Sulinet Expressz programokban.

1., Ésszerűbben

A "program" első pontja gátat szabna a magasabb árkategóriákba eső alkatrészek, termékek állami támogatásának, hiszen a PC-penetráció növekedését nem a programban beszerezhető luxuscikkek állami dotációja szolgálná. Ésszerű, körültekintést követő ármaximalizáló korlátozást vezetnének be és termékcsoportonként meghatároznának egy legmagasabb bruttó eladási árat. Például kivennék a programból a húszezer forintnál drágább processzorokat, a tízenötezer forintosnál drágább videokártyákat és így tovább.

Bár egyes vélemények szerint ez a korlátozás egyfajta avulást hozna a Sulinet Expressz programba, azt minden informatikával foglalkozó tudja, hogy az alkatrészek ára milyen mértékben csökken: egy középkategóriás konfiguráció összeállítása ma is körülbelül ugyanannyiba kerül, mint két évvel ezelőtt. Éppencsak korszerűbb, jobb és gyorsabb alkatrészekből áll, ma 15 ezer forintból is megfelelő teljesítményű processzort lehet vásárolni, épp úgy, ahogyan két évvel ezelőtt.

2., Népnevelő modell

A jelenlegi javaslat második pontja olyan modellek kidolgozását szorgalmazza, melyek "mikroprogamokat" tartalmaznának. Ezek a csomagok valódi belépőül szolgálhatnának az információs társadalomba, például úgy, hogy egy csomagban tartalmaznak megfelelő ár/teljesítmény mutatójú, "költséghatékony" számítógépet, feltelepített operációs rendszert, valamint a gépek használatához szükséges, alapszintű bevezető felnőttképzést és egy évre szóló, szélessávú internethozzáférést.

Mindezek árát havi részletekben egyenlíthetné ki az az adófizető, aki valószínűleg sosem volt képes a Sulinet Expressz minimálbérnél magasabb jövedelmet követelő adókedvezményével élni, illetve a ma már szükséges 50 százalékos önrészt egyben megfinanszírozni.

3., Csökkenő árak, liberalizált szállítás

Legyen vége az előző cikkben is kritizált mutyizós korszaknak: fórumozóink javasolják, hogy a valóságtól igencsak elrugaszkodott, önös érdekeket szolgáló Sulinet expresszes árak közelítsenek a piaci árakhoz és viszonyokhoz. E cél érdekében éppenhogy nem kellene korlátozni a disztribúciós jogkörrel rendelkező cégek számát, hanem liberalizálni kellene a beszállításokat, versenyhelyzetet teremtve. A "szürkeimport" elleni harcban pedig jó lenne más, a Pénzügyminisztérium együttműködésével kevésbé drágán bevezethető eszközöket találni.


Legyen igazi Expressz

4., Diákhitellel karöltve

A javaslatokat kidolgozók negyedik pontja szerint a Diákhitelt is ki lehetne egészíteni, össze lehetne kötni egy Sulinet Expressz programhoz kapcsolódó kontrukcióval. A felsőoktatásban résztvevők jellemzően csak szüleik révén élhetnek a SEx előnyeivel, hiszen jelentős részük nem rendelkezik visszaigényelhető adóval. Számukra érdemes lenne a Diákhitel programon keresztül lehetővé tenni egy maximum egy félévnyi, kiegészítő diákhitel felvételét, amit a diákok kizárólagosan a Sulinet Express program keretén belül kapható termékek vásárlására fordíthatnának.

A fent megfogalmazottakkal természetesen nem mindenki ért egyet, sőt, radikálisabb fórumozók szerint nem is a Sulinet Expressz rendszer átdolgozására, hanem az elbaltázott program azonnali törlésére, megszüntetésére lenne szükség. Ugyanígy hangot adtak egyesek a Diákhitel és Sulinet Expressz összekapcsolásával, bővítésével kapcsolatban megfogalmazott aggodalmaiknak: a diákok nagy része így is alapvetően eladósodik tanulmányai befejezésére, az így felvehető összeggel csak tovább növelnék a felhalmozódó adósságot.

Az interneten szerveződött társaság természetesen nyitott minden jobbító, a Sulinet Expressz valódi céljait elérni segítő véleményre, melyet a Sulinet Expressz sötét oldala című hírünk témájába várnak.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról