Szerző: Ady Krisztián

2005. május 6. 16:00

Elindult az IBM 48 órás programozói bajnokság

Az IBM Magyarország idén is meghirdette 48 órás programozói bajnokságát a felsőoktatási intézmények diákjai számára, mely ma 14 órától 2005. május 8-án 14 óráig tart. A bajnokság helyszíne az ELTE Informatikai Kara, fővédnöke pedig Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter.

[HWSW] Az IBM Magyarország idén is meghirdette 48 órás programozói bajnokságát a felsőoktatási intézmények diákjai számára, mely ma 14 órától 2005. május 8-án 14 óráig tart. A bajnokság helyszíne az ELTE Informatikai Kara, fővédnöke pedig Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter.

Háromfős csapatok

A versenyen a diákok 2 korcsoportban, 3 fős csapatok nevezésével indulhattak. Az első korcsoportba azok tartoznak, akik az adott évben egyetemi vagy főiskolai első diplomás képzésben vesznek részt és legfeljebb harmadévesek. A második kategóriába tartoznak, akik felsőfokú képzésben vesznek részt, nem tartoznak az első korcsoportba és nem vesznek részt tudományos képzésben sem.

A versenyen a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren, a modellezést IBM Rational Application Developer for WebSphere segítségével, az adatbázis kezelést IBM DB2 UDB szoftveren, a fejlesztést pedig Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni. A futtatási környezet IBM WebSphere Application Server. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

Csak magukra számíthatnak

A versenyre idén tizenegy háromfős csapat jelentkezett, akik nem használhatnak mobiltelefont vagy egyéb kommunikációs eszközt. Az interneten csak az előre bejelentkezett szakértőket és meghatározott weboldalakat lehet majd elérni. A verseny ideje alatt nem hagyhatják el a helyszínt sem, akik saját gépet sem hozhattak, viszont használhatnak a megadott fejlesztési környezetre telepíthető szoftvereket, dokumentációkat, előre elkészített komponenseket.

Az értékelési szempontok között szerepel a kitűzött feladat készültségi szintje, funkcionális megoldásai, a felhasználóbarát kialakítás, több nyelvű megvalósítás támogatása, a dokumentáltság és az IBM eszközök alkalmazása.

Több mint kétmilliós összdíj

A 48 órás programozási bajnokság összdíjazása meghaladja a 2 millió forintot. Az első, második és harmadik helyezett csapat értékes tárgyjutalmakat kap a helyezésüknek megfelelő nagyságrendben, valamint a nyertes csapatok megkapják mindkét korosztályban a vándorkupát, amelyeket tavaly az I. korcsoportban a Nagykanizsa csapatához, a II. korcsoportban a BME csapatához került. A győztes csapatok résztvevői szponzorált bizonyítási lehetőséget, illetve azt követően opcionálisan állásajánlatot kaphatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról