:

Szerző: Ady Krisztián

2005. május 3. 10:37

Május közepéig várhatóan lezajlik az újabb ADSL sávszélességemelés

Amit arról korábban beszámoltunk, a Matáv Rt. -- mint ADSL alaphálózati szolgáltató -- a novemberi sávszélességemelést követően újabb díjtalan és teljesen automatikus bővítést hajt végre minden egyes ADSL-előfizetője vonalán. A fórumunkon is megjelent, matávos körlevél adatai alapján az átállítást hivatalosan május 2-ától kezdve, várhatóan május 15-éig hajtják végre.

[HWSW] Amit arról korábban beszámoltunk, a Matáv Rt. -- mint ADSL alaphálózati szolgáltató -- a novemberi sávszélességemelést követően újabb díjtalan és teljesen automatikus bővítést hajt végre minden egyes ADSL-előfizetője vonalán. A fórumunkon is megjelent, matávos körlevél adatai alapján az átállítást hivatalosan május 2-ától kezdve, várhatóan május 15-éig hajtják végre.

Gyorsan dupláznak

A Matáv elsőként tavaly novemberben jelentette be, hogy az alaphálózat üzemeltetőjeként november 16-ától folyamatosan átállítja az ADSL-előfizetők modemeit, megduplázva, a 384 kbit/s-os csomag esetén pedig 512 kbit/s-os mértékűre emelve az elérhető letöltési sebességet. A Matáv lépését a legnagyobb kábeltelevíziós internetszolgáltató, a UPC is követte, illetve később minden telefonszolgáltató bejelentette, hogy hasonló módszer alapján megemeli az előfizetők által maximálisan elérhető sebességeket.

Az elkövetkezendő napokban -- illetve már az elmúlt napokban is -- egyre több internetelőfizető veheti majd észre, hogy letöltési sebessége újabb duplázáson esik keresztül. A Matáv minden csomag letöltési sebességét megduplázza, a 3 megabit/s-os üzleti csomagok letöltési sebességét pedig 4 megabit/s-ra növeli. Az így keletkezett 1 megabites csomagokhoz 128 kbit/s-os, a 2 megabitesekhez 192 kbit/s-os, a 3 megabitesekhez 384 kbit/s-os, a 4 megabitesekhez pedig 512 kbit/s-os feltöltési sebességeket biztosító profilt állítanak be a modemekben.

Mindenhol egyszerre

A sávszélességek duplázásával együtt a Matáv megkezdte a szerződéses feltételek módosítását is, a távközlési szolgáltató elméletileg 2005. május 23-ától vállalja az abban rögzítésre kerülő sebességértékek biztosítását. A novemberi emeléssel ellentétben -- amikor is az ország egyik végéből haladt az emelés a másik felé -- a sávszélességbővítés országosan egyidőben kezdődött meg, így mindehol megleptésszerűen, körülbelül 35 másodperces kimaradást követően lesznek megtapasztalhatók az új letöltési értékek.

A maximálisan elérhető sávszélesség nem egyenlő a szerződésekben szereplő minimális átviteli sebességgel, ezeket a szerződések szabályozzák internetszolgáltatónként külön-külön. A felhasználói modemeken mérhető aktuális sebességértékeket pedig mindig az adathálózat pillanatnyi forgalmi viszonyai határozzák meg.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.