Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Podcasting: buherarádió, vagy új kommunikációs modell?

pferenc, 2005. május 03. 09:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Betelefonálós kívánságműsorokkal ma már nehéz izgalomba hozni a rádióhallgatókat, ezért a San Franciscó-i Infinity társaság most egészen másfajta interaktivitást ajánl közönségének. Az Infinity újabban az egyre népszerűbb "háztáji" rádiózás, a podcasting rendkívül gyors felfutásából próbál profitálni.

Betelefonálós kívánságműsorokkal ma már nehéz izgalomba hozni a rádióhallgatókat, ezért a San Franciscó-i Infinity társaság most egészen másfajta interaktivitást ajánl közönségének. Május közepén induló új rádióállomásuk, a San Franciscóban középhullámon fogható 1550KYCY és az interneten elérhető KYOURadio.com ugyanis nem saját, hanem a hallgatók által beküldött programot sugározza majd. Az Infinity az egyre népszerűbb "háztáji" rádiózás, a podcasting rendkívül gyors felfutásából próbál profitálni. Egyre jobban terjednek ugyanis a házi készítésű hangfájlok internetes terjesztésével készülő podcasting adások.

iPod + broadcasting

A podcasting elnevetés az Apple hordozható zenelejátszója, az iPod nevének és a broadcasting (műsorsugárzás) kifejezés összetételéből származik. A hangfájlok internetes terjesztése persze egyáltalán nem újdonság. A letölthető mp3 fájlok és a streaming technológián alapuló webrádiók már évek óta használatosak. Az újdonságot a bárki által egyszerűen előállítható hangformátum, az adásokra RSS technológiával lehetséges "előfizetés" és a hordozható MP3-lejátszóra történő automatikus mentés összekapcsolása jelenti.

Hazai pálya
Csalódik, aki azt gondolja, hogy pénz- vagy a frekvenciahiány miatt háttérbe szoruló rádiózni vágyók rávetették volna magukat a kínálkozó új lehetőségre. A helyzetet jól jellemzi, hogy a Google a "podcast" kifejezésre 789, a "podcasting" változatra mindössze 127 magyar nyelvű találatot adott. Podcasting műsornak ugyan ennyi nem is volna kevés, valójában azonban a talált oldalak túlnyomó többségén csak a témával foglalkozó szövegeket találni. A kevés, valóban podcasting-félét tartalmazó oldalon is főképp "kedvenc zenéim" jellegű gyűjteményeket kínálnak a készítők. Kivételt képez a http://podcasting.pgw.hu/, ahol éppen a podcasting lényegéről hallgathatunk öninterjút.

Ismerős? Persze. A podcasting tulajdonképpen a szöveges blog hangos megfelelője. Podcasting programot nem sokkal bonyolultabb előállítani, mint szövegeket, vagy fotókat közzétenni a weben. A "normális" hangfájlokat MP3-fájlt generáló "grabber", az MP3-szerkesztő, vagy a műsorokra való feliratkozáshoz szükséges RSS-értesítőt generáló program pillanatok alatt, ingyen letölthető a netről. Ugyanilyen egyszerűen elérhetők azok a podcasting olvasók, amelyekben az érdeklődő beállíthatja, hogy gépe melyik podcasting "csatorna" adásait figyelje.

A podcasting nemcsak az egyszerű műsorkészítés és az olcsó -- lényegében ingyenes -- terjesztés miatt jelent újdonságot. Bár a műsorokat természetesen meg lehet hallgatni a számítógépen keresztül is, egyre többen választják a hordozható lejátszóra történő letöltést is. A kissé megtévesztő név ellenére a podcasting adások nem csak a névadó iPodon, hanem bármilyen MP3-lejátszón hallgathatók.

A podcasting-olvasó program tehát automatikusan letölti a hordozható lejátszóra az előre kiválasztott, folyamatosan figyelt adások éppen frissülő részeit, a hallgató pedig akkor, ott és úgy hallgatja meg ezeket, ahol, ahogyan, amikor neki a legkényelmesebb. Érdekes folyamat, ahogy az eredetileg kizárólag élő adásokat sugárzó rádió a "konzerv" műsorokon és a teljesen automatizált adásokon keresztül most eljutott a teljes aszinkron működésig.

A rádióadók is ráharaptak

Úgy tűnik, hogy a rádiótársaságok az újfajta műsorfogyasztási modellben még nem annyira a konkurenciát, inkább saját hagyományos tevékenységük kiterjesztésének és a rádiózás iránti hanyatló érdeklődés fellendítésének lehetőségét látják. Szükségük is van rá, hiszen a drámaian csökkenő bevételek jól mutatják, hogy a hallgatóknak elege van a sok hasonló adóból és az egyre agresszívebb reklámokból. A rádiótársaságok tehát máris rámozdultak az új lehetőségre, élükön a nagyhírű BBC-vel: a brit társaság április közepén 20 műsorának podcasting változatát indította el.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.