Szerző: Ady Krisztián

2005. május 6. 11:15

Követik a sávszélességbővítést az Axelero Kábelnet csomagok is

Követik a sávszélesség-bővítéssel megemelkedett ADSL-csomagok sebességét az Axelero Kábelnet csomagok is, bár ez nem jár együtt automatikus sebességemelkedéssel -- hivatalosan ennyit közölt lapunkkal a T-Online nevet minap felvett Axelero sajtóosztálya. Az Axelero hivatalos fórumán megjelent, bennfentesektől elhangott információk alapján azonban már nagyjából megjósolható, pontosan milyen lépést is jelent ez a mondat. A következő információkat mindenesetre fenntartásokkal kérjük kezelni.

[HWSW] Követik a sávszélesség-bővítéssel megemelkedett ADSL-csomagok sebességét az Axelero Kábelnet csomagok is, bár ez nem jár együtt automatikus sebességemelkedéssel -- hivatalosan ennyit közölt lapunkkal a T-Online nevet minap felvett Axelero sajtóosztálya. Az Axelero hivatalos fórumán megjelent, bennfentesektől elhangott információk alapján azonban már nagyjából megjósolható, pontosan milyen lépést is jelent ez a mondat. A következő információkat mindenesetre fenntartásokkal kérjük kezelni.

A fórumon elhangzott információk szerint az Axelero várhatóan kivezeti a jelenleg értékesített csomagokat a kínálatából, melyek helyett dupla sávszélességgel rendelkező új csomagokat dobnak piacra. Ezekkel kapcsolatosan azonban már a "rettegett" úgynevezett fair use policy bevezetésére is szükség lesz.

"Tisztességes használat"

Az úgynevezett "fair use policy" nem mást jelent, mint a UPC chello csomagoknál is megszokott adatforgalmi korlátokat: amennyiben a felhasználó egy adott hónapban átlépi a szolgáltató által megszabott, "tisztességesnek" ítélt adatmennyiséget, előfordulhat, hogy parkolópályára kényszerítik. Ez azt jelenti, hogy az adott hónap hátralévő részében már csak lényegesen kisebb sávszélességen internetezhet. Az egyelőre nem ismert, hogy az Axelero mekkora adatmennyiségben határozza majd meg ezt a forgalmi korlátot. A chello 30 és 60 gigabájt/hó adatmennyiséget tekint tisztességes használatnak, sávszélességtől, előfizetői csomagtól függően.

A sávszélességkorlátot a hálózat védelme érdekében vezeti be a szolgáltató, azért, hogy az ügyfélkör körülbelül három-öt százalékát kitevő úgynevezett "heavy userek", azaz sok-sok gigányi forgalmat generáló, folyamatosan töltögető felhasználók ne terhelhessék túl a hálózatot a megnövelt sebesség folyamatos kihasználásával.

Akinek nem tetszik, maradhat a réginél

Fontos tudni, hogy az Axelero várhatóan nem kényszeríti rá az új kábelnetes csomagokat a felhasználókra, hanem választási lehetőséget kínál: akinek a jelenlegi sávszélességet biztosító, korlátlan csomag jobban megfelel, mint a korlátos, de nagyobb sebességet biztosító, az maradhat majd a kínálatból kivezetett csomag mellett is. A régi előfizetők mindemellett az előfizetési díj emelkedése nélkül migrálhatnak át majd a nagyobb sebességű, de korlátos csomagokba.

UPC: váratlan lépés volt

Amint azt Szűcs Lászlótól, a UPC sajtókapcsolati vezetőjétől megtudtuk a piacot tulajdonképpen váratlanul érte a Matáv -- illetve T-Com -- újabb, nem egészséges termékfejlődést bemutató, hanem főként marketing célokból elkövetett sávszélességemelése. Elmondása szerint a UPC chello mindig is a legjobb ár/érték arányt képviselte és ha valakinek fel kellett zárkóznia sávszélesség szempontjából, az a T-Com és az ADSL kapcsolatok sebessége volt.

Bár a várható lépésekről nem tudhattunk meg sajnos semmit, az sokat elárulhat, hogy Szűcs László szerint a UPC chello sávszélességeinek kialakítása során a szolgáltató továbbra is ezt a stratégiát szándékozik követni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról