:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 31. 10:53

ATI CrossFire: két grafikus kártya, nagyobb teljesítmény

Az NVIDIA által bevezetett SLI -re válaszul az ATI Technologies is bemutatta saját fejlesztésű technológiáját, amely lehetővé teszi két grafikus kártya beépítése révén növelni a teljesítményt. A megoldás a korábban rebesgetett AMR és MVP helyett végül a sokkal jobban hangzó CrossFire nevet kapta.

[HWSW] Az NVIDIA által bevezetett SLI-re válaszul az ATI Technologies is bemutatta saját fejlesztésű technológiáját, amely lehetővé teszi két grafikus kártya beépítése révén növelni a teljesítményt. A megoldás a korábban rebesgetett AMR és MVP helyett végül a sokkal jobban hangzó CrossFire nevet kapta.

Előny az ATI-nál

A CrossFire sok tekintetben "megengedőbb", sokban azonban szigorúbb, mint az NVIDIA SLI. Az első és legfontosabb különbség, hogy a CrossFire használatához speciális videokártyára van szükség. Ez azért elengedhetetlen, mert a "CrossFire Edition" videokártyákon kap helyet az a logika, amely lehetővé teszi a két kártya teljesítményének összeadását (compositing engine), illetve a speciális csatlakozó, amely segítségével a két videokártya összekapcsolható. Utóbbi egyébként egy DVI-csatlakozóra hasonlít.

Egy Radeon X850 CrossFire kártyához tetszőleges másik, de Radeon X850 (Platinum Edition, XT, Pro) chipes grafikus kártya kapcsolható, a Radeon X800 CrossFire pedig X800 (Platinum Editon, XT, XL, Pro, "sima") lapkára épülő kártyákkal képes együttműködni. A kártyáknak nem kell egy gyártótól származnia. További előny a CrossFire javára az NVIDIA SLI-vel szemben, hogy az ATI megoldása nem igényel speciális, a játékokra igazított meghajtóprogramot. A vállalat állítása szerint a CrossFire minden eddig megjelent és ezután megjelenő 3D grafikus alkalmazás futási sebességét képes látványosan megnövelni.

Hogy működik?

Az ATI CrossFire három különféle módon képes megosztani a feladatokat a két grafikus kártya között. Lehetőség van arra, hogy a két kártya felváltva számítsa ki a páros és páratlan képkocákat (alternate frame rendering), vagy egy képkocka alsó és felső részét (scissor). Utóbbi esetben az egyes kártyák által feldolgozott terület dinamikusan változtatható, így akár két, egymástól eltérő típusú videokártya is rábírható az együttműködésre (pl. X850 CrossFire és X850 Pro). A harmadik módszer sakktáblaszerűen osztja meg a kép egyes részeit a két grafikus kártya között (tiling).

Két videokártya együttes használata esetén lehetőség van egy teljesen új élsimítási eljárás alkalmazására is. Ez főképp akkor lehet hasznos, ha a futtani kívánt alkalmazás sebességét nem a grafikus teljesítmény, hanem más körülmény (pl. túl lassú processzor) korlátozza. A Super AA élsimítási eljárás használata esetén mindkét kártya ugyanazt a képkockát számítja ki, azonban az élsimításhoz más mintavételi pontokat használnak. A két képet végül a compositing engine kombinálja.

Az NVIDIA kiesik a körből

A CrossFire bemutatása alkalmából az ATI saját alaplapi chikészleteket is megjelentet AMD és Intel processzorokhoz, amelyek képesek két PCI Express grafikus kártya kezelésére. A vállalat állítása szerint az "Xpress 200 CrossFire Edition" chipsetek mellett a CrossFire az Intel chipkészletes alaplapokban is működik. Az NVIDIA nForce azonban kimondva-kimondatlanul kiesik ebből a körből, az ATI szűkszavú nyilatkozata szerint "vizsgálják a lehetőséget" hogy az NVIDIA-alapú rendszerekben lehetővé tegyék-e a CrossFire használatát.

Az ATI állítása szerint a "CrossFire Edition" grafikus kártyák júliusban jelennek meg a legnagyobb gyártók kínálatában, X850 vagy X800 processzorral, 512, 256 vagy 128 megabájt memóriával és kiviteltől függően 549-249 dollár közötti áron. Az Xpress 200 CrossFire Edition chipkészletes alaplapok júniustól lesznek elérhetők a boltokban, az áruk egyelőre ismeretlen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.