Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 16. 23:23

Egy belügyminisztériumi informatikai tender margójára

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötési Egység (CFCU) márciusban tendert hirdetett informatikai eszközök szállítására a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma irányítása alá tartozó szervezetek részére, a határon átnyúló szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás megelőzése érdekében.

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötési Egység (CFCU) márciusban tendert hirdetett informatikai eszközök szállítására "a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma irányítása alá tartozó szervezetek részére, a határon átnyúló szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás megelőzése érdekében".

A kiírás szerint egy szerverre, több mint 300 munkaállomásra, több mint 60 "nagy rendelkezésre állású munkaállomásra", valamint több mint 100 noteszgépre van szüksége a BM-nek, emellett jelentős mennyiségű kiegészítő, nyomtató, szkenner, biztonsági eszköz és majdnem 200 cserélhető objektíves digitális fényképezőgép segít majd megelőzni az illegális bevándorlást és a szervezett bűnözést. A pályázatot kiírókat a specifikációk meghatározásánál valószínűleg itt is "önzetlen segítők" terelgették, ugyanúgy, mint ahogy a Sulinet esetében.

A tenderkiírás finoman szólva is furcsa elvárásokat támaszt az eszközökkel szemben, nem egyszer önmagával is ellentmondásokba bonyolódva. A szervernél például elvárás a "64-bites RISC" processzor, később azonban kiderül, valójában legalább 1,4 GHz-es Itanium az elvárás, az Itanium pedig nem RISC-processzor. Ez ellentét feloldására kísérletet tevő pontosításkor a megrendelő úgy nyilatkozott, "RISC processzor szükséges, mely teljesítménye minimálisan Itanium processzornak megfelelő". Pestiesen szólva: most akkor mi van? Az pedig végképp rejtély, a számítógépbe minimálisan beépítendő memória mennyiségét miért éppen 3 gigabájtban határozták meg.

Sokkal érdekesebbek a munkaállomásokkal, illetve a "nagy rendelkezésre állású munkaállomásokkal" kapcsolatos elvárások. A tenderkiírás mindkét esetben elvárja olyan, 3 GHz-es vagy gyorsabb processzor(ok) beépítését, amelyek másod- és harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek. A jelenleg piacon levő x86-chipek közül egyedül az Intel Xeon és a Pentium Extreme Edition felel meg ennek a követleménynek.

Később a tendert kiíró szervezet pontosította az elvárását, kiderült, hogy elég, ha a másod- és harmadszintű gyorsítótár összesen 1 megabájt méretű, így már a Pentium 4 is "játszhat". Az AMD összes terméke kiesik, mivel a vállalat kínálatában jelenleg nem szerepel olyan processzor, amelynek órajele 3 GHz vagy annál nagyobb lenne. A munkaállomások esetében elvárás a RAID0 és RAID1 funkciókat támogató merevlemezvezérlő, ugyanakkor a specifikáció szerint a gépekbe elég egyetlen merevlemezt beépíteni. Minek akkor a RAID?

A munkaállomásokkal együtt szállítandó monitoroknak 17 hüvelyk képátlójú TFT-nek kell lennie, a válaszidő nem lehet 14 millisecundumnál nagyobb. Hogy miért pont ennyi, az elsőre még nem világos, de ha megnézzük a többi specifikációt, azok -- bizonyára merő véletlenségből -- épp kiadják egy magyarországon ismert nemzetközi PC-gyártó bizonyos típusú TFT-monitorának gyári adatait, de csak ezét, több órás keresés után sem sikerült másik, hasonló paraméterekkel bíró kijelzőt találni...

A munkaállomásokra kiírt specifikáció alapján nagyon úgy tűnik, valójában asztali PC-kről van szó, vélhetően irodai alkalmazások futnak majd rajtuk. Ennek fényében túlságosan erősnek és persze túl drágának tűnik a 3 GHz-es processzor, vagy a legalább 1 gigabájt memória, amelyet a pályázatot kiírók elvárnak. A gépeket előre telepített Windows XP Home Edition operációs rendszerrel kell szállítani, noha ezt a szoftvert a Microsoft kifejezetten otthoni felhasználásra ajánlja.

Ne akadjunk fenn ilyen apróságokon, boncolgassuk kicsit a "nagy rendelkezésre állású munkaállomás" specifikációit. Elvárás a legalább 3 GHz-es, 64 bites utasításkészlettel ellátott lapka és a kétprocesszoros bővíthetőség, illetve a legalább 400 MHz-es DDR memória. Ezzel kapcsolatban csupán annyi az érdekes, hogy az Intel kétprocesszoros szerver- és munkaállomás platformjainál a DDR400 hivatalosan egyáltalán nem támogatott, csak DDR333, illetve DDR2-400.

A nagy rendelkezésre állású munkaállomásokban lennie kell három darab, 10 ezer fordulat/perc sebességű, üzem közben cserélhető U320 SCSI merevlemeznek, redundáns, hot swappelhető tápegységnek, látható tehát, hogy nem akármilyen gépről van szó. Egy ilyen konfigurációt inkább szervernek, mint munkaállomásnak hívnék. Ha pedig munkaállomás, ilyen teljesítményt legfeljebb mérnöki tervezési feladatok, esetleg számítógépes animáció indokolnának. Ehhez képest kissé meglepő, hogy a megrendelő itt is az otthoni felhasználásra szánt Windows XP Home Edition operációs rendszer előre telepítését várja el. Az már csak hab a tortán, hogy ehhez a géphez "csak" 15 hüvelykes monitor az elvárás, ami lehet akár katódsugárcsöves is, a grafikus kártyának azonban tudnia kell az 1600x1200 pixeles felbontást, legalább 85 Hz-es képfrissítéssel. Minek?

A munkaállomások után jöjjenek a notebookok. A processzorral kapcsolatos elvárás a 2 GHz-es órajel és a 2 megabájt másodszintű gyorsítótár, ez alapján csak a Dothan magos Pentium M jöhet szóba. A laptopoknak minimum 1 gigabájt DDR400 memóriával kell rendelkeznie, de az Intel mobil chipkészletei hivatalosan nem támogatnak DDR400 memóriát, a 400 MHz-es frekvencia csak DDR2 memóriával valósítható meg. Kíváncsi lennék, mire használják majd ezeket a gépeket, hiszen a pályázatot kiíró 256 megabájt memóriával kiegészített grafikus rendszert, a dual-layer DVD-írót, a tévékimenetet, valamint 5.1 csatornás hangzást és S/PDIF csatlakozó meglétét várja el.

A notebook kijelzőjének legalább 15 hüvelykesnek kell lennie, a fenti leírás tipikusan egy otthoni felhasználásra szánt, multimédiás notebookra, esetleg mobil munkaállomásra illik. A pályázat kiírója ettől a "mobil erőműtől" ugyanakkor elvárja, hogy legalább 6 órát működjön akkumulátorról. Érdekes módon a fent már említett PC-gyártó kínálatában van egy olyan mobil munkaállomás, amely szinte mindenben megfelel e furcsa kiírás szélsőséges feltételeinek.

A márciusban kiírt pályázat számos pontatlan megfogalmazást tartalmazott, ezeket a pályázók igyekeztek tisztázni, ezért összesen 278 (!) kérdés érkezett be a tender kiírójához. A kérdésekre a válaszok csupán pár nappal ezelőtt készültek el és kerültek szétküldésre. Ez a mozzanat azért fontos, mert a pályázat leadásának határideje a pünkösdhétfőt követő kedd, délelőtt 10:00 óra, vagyis az ajánlattevőknek igen korlátozott idő áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy elkészítsék pályázatukat.

A segítő kezek tehát nem voltak igazán ügyesek, túl sok pontatlanság került a kiírásba. Persze lehet hogy ez volt a cél: amíg a pályázók többsége kérdéseket tesz fel és a válaszokra vár, majd azok megérkezte után lóhalálában másfél-két nap alatt próbálja meg időre elkészíteni anyagát, valakinek már biztos rég készen van a pályázata...

Összegzésképp mit is mondhatnánk? A tender kiírásáról ordít a hozzá nem értés, az eszközök pedig nem olyan feladatot fognak ellátni, amire igazából alkalmasak. Valaki megint jól jár, de ezek aligha "a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma irányítása alá tartozó szervezetek" lesznek. Kíváncsian várjuk, hogy vajon a korrupció elleni harcot a zászlajára tűző Informatikai Vállalkozások Szövetsége vajon mit tud tenni az ilyen esetekben.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról