Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 25. 10:41

A Windows-lefagyások harmadát kémprogramok okozzák

[News.com/HWSW] A második szervizcsomaggal (SP2) frissített Windows XP operációs rendszerek tizenötször ellenállóbbak az interneten terjedő legveszélyesebb férgekkel szemben -- derül ki a Microsoft belső vizsgálatából, amelynek eredményét Jason Garms, a redmondi vállalat rosszindulatú programokkal foglalkozó szakértője ismertette egy ausztrál biztonsági konferencián.

[News.com/HWSW] A második szervizcsomaggal (SP2) frissített Windows XP operációs rendszerek tizenötször ellenállóbbak az interneten terjedő legveszélyesebb férgekkel szemben -- derül ki a Microsoft belső vizsgálatából, amelynek eredményét Jason Garms, a redmondi vállalat rosszindulatú programokkal foglalkozó szakértője ismertette egy ausztrál biztonsági konferencián.

A Windows XP SP2 számos biztonsággal kapcsolatos újdonságot tartalmaz, többek között alapértelmezésként bekapcsolták benne az automatikus frissítést és a tűzfalat, illetve a biztonsági beállításokat egy panelen, a "Security Centerben" vonták össze. Garms elmondása szerint az automatikus frissítés bekapcsolása látványosan javította a Windowsok biztonságát.

A kémprogrmok jelentik a legnagyobb fenyegetést

Az SP2 önmagában azonban nem véd a felhasználó tudta vagy tudta nélkül, de az ő tevékenysége nyomán feltelepülő kémprogramok, trójaik ellen. Az egyre nagyobb fenyegetést jelentő kémprogramok olyan szoftverek, amelyek a számítógépre titokban feltelepülve naplózzák a felhasználói szokásokat, és azok alapján reklámokat jelenítenek meg, vagy személyes adatokat csempésznek ki. A redmondiak biztonsági szakértője szerint a Windowsok lefagyását 33 százalékban kémprogramok okozzák, legalábbis ez derül ki a Microsofthoz eljuttatott hibajelentésekből.

"A felhasználók legnagyobb problémája a kémprogramokkal az, hogy a rendszerük lefagy, nagyon lassan reagál vagy egyáltalán nem azt teszi, amire számítanak" -- mondta Garms. "A hibajelentésekből megpróbáltuk kibogarászni, a lefagyások mekkora részét okozzák a kémprogramok és azt láttuk, hogy a gépek legalább harmadán vannak ilyen szoftverek, szóval ez nagy gond." Garms szerint a felhasználók számára a kémprogramok tehát nem is elsősorban a "kémkedés" miatt jelentik a legnagyobb problémát, hanem azért, mert lassúvá és instabillá, illetve kiszámíthatatlanná teszik a rendszer működését.

Érkezik a vállalati kémprogram-irtó

A Microsoft már korábban kiadta a kémprogramok ellen védelmet nyújtó AntiSpyWare alkalmazásának bétáját, a biztonsági szakértő szerint a cég jelenleg az AntiSpyware vállalati verzióján dolgozik, amely jelenleg szintén béta állapotban van. Garms azonban nem árulta el, hogy a szoftver mikor jelenik meg és hogy a Windows részeként ingyen elérhető lesz-e vagy külön kell fizetni érte. "A terveink között szerepel egy vállalati kémprogram-irtó, azonban a csomagolás módjáról még nem döntöttünk" -- mondta Garms.

Az otthoni felhasználóknak szánt AntiSpyWare ingyenesen elérhető minden Windows-felhasználó számára. A Microsoft kémprogram-irtó alkalmazása lényegében a redmondi óriás által felvásárolt Giant Company Software kémprogram-eltávolító szoftvere. A szoftver memóriarezidens modullal is rendelkezik, mely folyamatosan figyelve megakadályozza a kémprogramok települését a számítógépünkre. A közkedvelt Ad-Aware kémprogram-eltávolító alkalmazás csak fizetős változatban hordozza ezt a képességet nyújtó modulját.

Az alkalmazás a SpyNet rendszer használatával rendkívül gyorsan képes reagálni a legújabb kémprogramokra is, a telepítést követően mi magunk dönthetjük el, hogy részt veszünk-e a spyware-ek elleni küzdelemben. A felhasználó által gyanúsnak ítélt alkalmazások bekerülnek a SpyNet adatbázisába, majd a következő frissítéskor már mindenki értesülhet a legújabb spyware felfedezéséről is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról