:

Szerző: Budai Péter

2005. május 2. 08:52

Újra feltalálták a néma hangrendszert

[technewsworld] Elwood Woody Norris közel 30 embernek mutatta be legújabb találmányát: egy alumínium, négyzet alakú frekvenciakibocsátó eszközt, amely például egy CD-lejátszóhoz is csatlakoztatható. A találmány képes arra, hogy a hozzá beérkező hangot oly módon továbbítsa használója felé, hogy azt rajta kívül senki más se hallja.

[technewsworld] Elwood "Woody" Norris közel 30 embernek mutatta be legújabb találmányát: egy alumínium, négyzet alakú frekvenciakibocsátó eszközt, amely például egy CD-lejátszóhoz is csatlakoztatható. A találmány képes arra, hogy a hozzá beérkező hangot oly módon továbbítsa használója felé, hogy azt rajta kívül senki más se hallja.

"Nincsenek hangfalak, mégis, ha rádirányítom ezt az eszközt, hallani fogod a vízesést" -- közölte egyik első tesztalanyával a 63 éves kaliforniai feltaláló. A résztvevők állítják: valóban hallották az ígért hangokat.

Célzott hang

Norris HyperSonic Sound névre hallgató rendszere megnyerte a feltalálók számára hirdetett, évente kiosztásra kerülő Lemelson-MIT díjat, ami félmillió amerikai dollárral együtt érkezik. Az eszköz működésének lényege, hogy fókuszált hangsugarakat küld a célpont felé, méghozzá az ember fül számára nem hallható tartományban. Amikor viszont eléri a hallgatót, olyan élményben lesz része, mintha a hang a saját fejéből szólna.

Spanyolviasz?
Bár Norris találmánya valóban érdekes, kérdés, miképpen tudja majd bejegyeztetni "úttörő" felfedezését. A HyperSonic Sound ugyanis az American Technology Corporation (ATC) bejegyzett védjegye, s egyben saját szabadalma, a vállalat hosszú évek óta folytat előrehaladott kutatásokat az ultrahanggal keltett hallható hangok tartományában. Bár a vállalat egyelőre kereskedelmi termékkel nem rendelkezik, a technológiát alkalmazó HSS T120 és T220 rendszerei már elérhetők az érdeklődők számára.

A hagyományos hangfalakkal ellentétben Norris találmánya nem szórja szét a hangot, hanem szinte lézersugár-szerűen, egyetlen pontra koncentráltan továbbítja; hatótávolsága elérheti a 150 lábat is anélkül, hogy az a hangminőség, vagy a hangerő kárára válna. A magas frekvenciájú hanghullámok nem úgy terjednek a levegőben, mint a számunkra hallható tartományok, utazásuk közben azonban azok is megrezegtetik a levegőt, ezáltal különféle ultraszonikus hanghullámok keletkeznek. Ezek a hullámok az eredeti magas frekvenciájú jelekkel közösen interferálnak, és így hozzák létre a fókuszált, hallható hangot.

Norris szerint a technológia szinte minden területen hasznosnak bizonyulhat: autóban, reptéren, vagy akár otthon. "Képzeld el, hogy a feleséged tévét akar nézni, te viszont inkább olvasnál [...] vagy edzőként, életmentőként úgy szólhatnál valakihez, hogy azt csak ő hallhatja." -- vázolta fel a lehetőségeket a bemutatón összegyűlt embereknek.

Norris összesen 47 szabadalmat jegyzett be, köztük olyanokat, mint a kézi, digitális videokamera és a headset. Állítása szerint a digitális videokamera volt az a találmány, ami egész életét megváltoztatta, és ezután már csak a feltalálás érdekeli. "Azon 5 millió dollárt kerestem. Az győzött meg igazán arról, hogy feltaláló akarok lenni" -- közölte Norris nevetve. Hangrendszerét a múlt héten az Oregoni Tudományos Múzeumban is bemutatta.

A nagy álmodozó

A szakember fiatalon kezdett hozzá az új dolgok felfedezéséhez. Természetesen szétszerelte a család rádióját, majd újra összerakta, de ez szinte valamennyi háztartásban megesik néha. Elmondta, hogy az igazi ötletei mindig akkor születnek, amikor vezet, vagy a barátaival beszélget. "Nem tudom hogyan lettem feltaláló. Biztos van olyan gyerek, aki zongorázni tud, én viszont valahogy feltaláláshoz értek." -- mondta el Norris, aki április 22-én nyerte el a Lemelson-MIT Díjat Lengyelországban.

Az egyik legfrissebb szabadalma az AirScooter, ami egy kis egyszemélyes, repülésre alkalmas eszköz. Óránként 55 mérföld megtételére képes, mégis annyira könnyű, hogy a jelenlegi törvények értelmében nem szükségeltetik hozzá repülési engedély. Norris a múzeumba a repülőt is magával vitte, bár nem repült vele.

A jármű közel 10 láb magas és egyetlen szék található benne. Képes akár a vízre is leszállni. A repülő többnyire alumíniumból és üveggyapotból készült, ezért könnyű ennyire. A kerékpár kormányához hasonló irányítószerkezete két helikopter rotort mozgat, amik ellentétes irányban forognak. Norris már több mint négy éve teszteli a találmányt mérnökeivel és mindeddig megfelelt elvárásainak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.