Szerző: Ady Krisztián

2005. május 19. 14:22

Az Internet Explorer motorjának használatára is képes a Netscape 8

Hosszas bétatesztelést követően megjelent a Netscape webböngésző legújabb, 8-as változata. Az egyelőre angol nyelven települő alternatív böngésző webes telepítőjét FTP-szerverünkre is letükröztük . A Netscape legújabb szoftvere alapvetően a Firefox böngészőre épül, azonban akár weboldalanként is választhatjuk az Internet Explorer motor használatát is. A telepítés során megadhatjuk, hogy a Netscape az általa biztonságosnak ítélt weboldalakon -- kompatibilitási okokból -- automatikusan az Internet Explorer böngészőmotort használja.

[HWSW] Hosszas bétatesztelést követően megjelent a Netscape webböngésző legújabb, 8-as változata. Az egyelőre angol nyelven települő alternatív böngésző webes telepítőjét FTP-szerverünkre is letükröztük. A Netscape legújabb szoftvere alapvetően a Firefox böngészőre épül, azonban akár weboldalanként is választhatjuk az Internet Explorer motor használatát is. A telepítés során megadhatjuk, hogy a Netscape az általa biztonságosnak ítélt weboldalakon -- kompatibilitási okokból -- automatikusan az Internet Explorer böngészőmotort használja.

A szoftver legfontosabb újdonságai közé tartozik az internetes adatlopást ("phising") megelőző technológia, a vállalat nem titkolt célja, hogy a biztonság növelésével szeretne felhasználókat elcsábítani a piacvezető Internet Explorertől. A Firefox böngészőmotorra épített Netscape 8 előzetesét korábban bárki letölhette a vállalat weboldaláról.

A Netscape 8 egy folyamatosan frissített feketelista segítségével blokkolja a hozzáférést azokhoz az oldalakhoz, amelyeket internetes bűnözők személyes adatok -- például hitelkártyaszámok, banki jelszavak -- eltulajdonítása céljából hoztak létre. Emellett a programban letiltható a webböngészési szokások figyelésére alkalmas sütik fogadása, valamint az ActiveX komponensek kezelése is, ehhez csupán a weboldal neve mellett megjelenő pajzs ikonra kell kattintani. A weboldallal kapcsolatos beállítást a Netscape 8 automatikusan megjegyzi.

Az eredeti tervek szerint a szoftvernek már februárban meg kellett volna jelennie, azonban egyes hibajavítások miatt a nyilvános béta kiadása is elhúzódott. A Netscape ezt követően is meglehetősen hosszasan tesztelte az új böngésző bétaváltozatát, hiszen több mint két hónapot kellett várni a végleges változat megjelenésére.

Hibásan érkezik

A végleges változat azonban ironikus módon már rögtön hibásan érkezett, a Firefox motorban ugyanis kicsit több mint egy héttel ezelőtt kritikus biztonsági rést találtak, melyre igen gyorsan megérkezett a javítás a 1.0.4-es (1.7.8-as belső) verziószámú változat május 12-ei megjelentetésével. Az ugyanezen a napon készült Netscape 8-ban azonban még a Firefox motor korábbi, 1.7.5-ös belső verziószámú változata található, melyet valószínűleg még érint ez a biztonsági rés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról