:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 17. 14:53

Magyar nyelvű kezelőfelülettel kényeztet az Ansys szórakoztató számítógépe

Az egri Ansys teljesen új megközelítésen alapuló otthoni számítógépet dobott a magyar piacra. Az egyszerűen csak HTPC (home theater PC) névre keresztelt készülék érdekessége, hogy kezelőfelületét kifejezetten tévés megjelenítéshez szabták, ráadásul teljes egészében magyar nyelven kommunikál a felhasználóval.

[HWSW] Az egri Ansys teljesen új megközelítésen alapuló otthoni számítógépet dobott a magyar piacra. Az egyszerűen csak HTPC (home theater PC) névre keresztelt készülék érdekessége, hogy kezelőfelületét kifejezetten tévés megjelenítéshez szabták, ráadásul teljes egészében magyar nyelven kommunikál a felhasználóval.

Teljesen magyar nyelvű

Az utóbbi időben egyre felkapottabbak lettek a nappaliba szánt szórakoztató számítógépek, amelyek elsősorban zene- és videolejátszásra, tévéműsorok rögzítésére, képek nézegetésére használatosak. Magyarországon mindezidáig azonban nem voltak kaphatók a nagy nemzetközi gyártók ilyen modelljei, mivel azok a Windows XP Media Center Edition operációs rendszerre épülnek, ennek a szoftvernek pedig még nincs magyar változata, 2006 előtt pedig nem is várható. Elsősorban tehát nem a hardverek, hanem a szoftverek hiánya okozza a hazai piacon viszonylag csekély érdeklődést.

Ezt felismerve az Ansys egy teljesen magyar nyelvű felhasználói felülettel rendelkező otthoni PC-t mutatott be. A számítógépen Windows XP Home Edition operációs rendszer fut, erre épül rá a teljesen magyar és többségében saját fejlesztésű grafikus interfész. Az Ansys HTPC a program segítségével olyan funkciókat nyújt, mint a CD- és DVD-lejátszás, képmegjelenítés, a tévéműsorok megnézése és rögzítése, valamint a "timeshifting".

Ez a szolgáltatás lényegében arra ad lehetőséget, hogy az éppen nézett tévéműsorban egy esetlegesen érdekesebb részt visszanézhessünk anélkül, hogy lemaradnánk a további történésekről. A funkció nagyon egyszerűen működik, a számítógép folyamatosan rögzíti a nézett műsort, a rögzített anyagot később visszanézhetjük, vagy akár meg is állíthatjuk, később pedig folytathatjuk. Mivel a rögzítés folyamatos, a visszatekerés ellenére nem maradunk le semmiről, egyszerűen továbbnézhetjük a filmet. De lehetőség van az élő képre történő visszatéréshez is.

Egyedi szoftver, egyedi design

A grafikus interfész tetszőlegesen testre szabható, illetve felhasználói beavatkozás nélkül, az interneten keresztül automatikusan frissíthető. A szoftver az összes ismert és elterjedt fájformátumot támogatja (pl. MP3, WMA, WMV, DivX, XviD, Ogg Vorbis). Az Ansys PC-je ráadásul a vállalat által üzemeltetett szerverről számos hasznos információt tud letölteni, például a fogható tévécsatornák műsorát, az éppen nézett film stáblistáját és plakátját, a legfrissebb híreket, az időjárás-előrejelzést vagy akár a heti lottószámokat. A programban webböngésző is helyet kapott, így a felhasználó karosszékből barangolhat a világhálón.

Az egyedi szoftver mellett az Ansys HTPC egyedi kialakításával is kitűnik a versenytársak közül. A számítógép háza inkább a tévékészülék alatt megszokottnak mondható hi-fi berendezésekére hasonlít, mint asztali PC-re. A gyártó szerint a számítógép ráadásul szinte teljesen zajtalan, a gép zúgása egyáltalán nem zavarja a műsorok élvezetét. A HTPC többféle színben kerül a piacra, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a meglevő hi-fi berendezések kialakításához.

Az Ansys HTPC-ben alapkiépítésben 3 GHz-es Intel Pentium 4 processzor, 512 megabájt memória, 80 gigabájtos merevlemez, DVD-újraíró, tévétuner és memóriakártya-olvasó található. A számítógéphez vezeték nélküli billentyűzet és egér, valamint a távoli használatot megkönnyítő távirányító is jár. A HTPC bruttó végfelhasználói ára kiviteltől függően 271-312 ezer forint, amelyben a Windows XP Home Edition operációs rendszer is benne foglaltatik. Az Ansys weboldalán lehetőség van a konfiguráció testreszabására és az összeállított számítógépet akár hitelkártyával is ki lehet fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.