Szerző: Budai Péter

2005. november 30. 11:58

Csúszik a Windows Vista második bétája

[eWeek/HWSW] Már közel két hete keringenek találgatások arról, hogy Windows Vista második bétája nem jelenik meg az ígért december elejei időpontban -- ezt tegnap a Microsoft hivatalosan is megerősítette. A csúszás okairól a vállalat nem kívánt nyilatkozni, azonban a jelek szerint a lépés hátterében komoly fejlesztési stratégiaváltás áll.

[eWeek/HWSW] Már közel két hete keringenek találgatások arról, hogy Windows Vista második bétája nem jelenik meg az ígért december elejei időpontban -- ezt tegnap a Microsoft hivatalosan is megerősítette. A csúszás okairól a vállalat nem kívánt nyilatkozni, azonban a jelek szerint a lépés hátterében komoly fejlesztési stratégiaváltás áll.

A Microsoft nem közölte, hogy mikor várható a Windows következő változatának, a Vistának a második bétaváltozata, a redmondi cég csupán annyit közölt, hogy erre legkorábban 2006-ban kerülhet sor. Mindazonáltal úgy tudni, a második béta -- amely már a szélesebb tesztelői közönség számára is elérhető lesz, ellentétben a jelenlegi bétával, amivel a fejlesztőket és informatikai szakembereknek célozta meg a szoftvergyártó -- áprilisban érkezhet.

Stratégiaváltás a fejlesztésben

A jelek szerint azonban nem csak egyszerű csúszásról van szó, hanem jelentős mértékben változik a Vista fejlesztésének menete is: a Microsoft mérnökei minden erejükkel azon dolgoznak, hogy még idén elkészítsék az operációs rendszer valamennyi új képességét, majd ezeket a funkcionális újdonságokat a következő év legelején építenék bele a második bétába. A 2006-os év fennmaradó részét már csak a hibák javításával és a teljesítmény hangolásával töltenék. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a béta elmozdítása nem vonja magával a végleges termék megjelenésének késését: a Windows Vista premierje a Microsoft szerint továbbra is 2006 második felében esedékes.

A Microsoft azonban nem akarja friss verziók nélkül hagyni a jelenlegi bétatesztereket sem, bár közölte, hogy nem fog minden hónapban új előzetest (CTP, Community Technical Preview) kiadni, csak ritkább időközönként. A CTP-k általában nem olyan minőségűek, mint ahogy az egy bétától elvárható, mivel kiadását nem előzi meg hosszas tesztelés, mindössze egy pillanatkép a fejlesztés aktuális állásáról. Az eredetileg novemberre tervezett harmadik CTP kiadás ezzel együtt decemberre csúszott, és egyelőre kérdéses, mikor érkezik a következő. Az első CTP a szeptemberben Los Angelesben megrendezett Professional Developers Conference-en jelent meg, a második pedig októberben. Ezekben már számos olyan funkció elérhető, ami a júliusban kiadott első bétában még nem látható.

A Microsoft vezetői az elmúlt bő egy év során többször is ígéretet tettek arra, hogy gyakori előzeteseket tesznek elérhetővé a Visual Studio 2005 és az SQL Server 2005 termékekből is, amit rendre be is tartottak, átlagosan 6-8 hetente érkezett egy újabb tesztváltozat. A CTP-k kiadása azóta már más termékek esetében is megfigyelhető, például sorra érkeznek az előzetesek az Expression Studio grafikus alkalmazáscsomag szoftvereiről is.

A legtöbbet tesztelt Microsoft operációs rendszer

A Windows Vista azonban az első olyan operációs rendszer, amit a Microsoft ilyen széles közönség bevonásával tesztel, és ez jelentős többletmunkával is jár a válallat tesztelői és fejlesztői számára, ráadásul jelentős rizikót is vállalnak azzal, hogy a korai felhasználók esetleg elrettennek a szoftver még közel sem kész állapotától. Ezzel szemben azonban lényegesen több építő jellegű kritikát és bugjelentést kapnak a Vista fejlesztői, ami egy ekkora szoftver esetében szinte minden más kellemetlenséget megér. Gyakorlatilag egy ekkora szoftvermonstrum teljeskörű tesztelése más módszerekkel nehezen lenne megvalósítható.

A Vista fejlesztésekor már arra is odafigyelnek a fejlesztők, hogy csak olyan kódrészletek kerüljenek bele, amik már megütnek egy minimális minőségi szintet, vagyis a belső tesztek egy jelentős részén gond nélkül átmentek. Ezáltal jelentősen csökkenteni lehetett azokat az eseteket, amikor a fejlesztők egymás hibás kódjai miatt voltak képtelenek új funkciókat fejleszteni, vagy éppen tesztelni.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a végeredmény szempontjából előnyösek a fejlesztésben beállt változások, hiszen a külső tesztelők sokkal korábban lehetőséget kapnak arra, hogy minden funkciót kipróbálhassanak, és véleményt formálhassanak, vagy éppen hibákat jelentsenek be. Az azonban jelentős kihívást fog okozni a Microsoftnak, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat időben kijavítsák, különösen, hogy a korán kiadott első bétán és a CTP-ken keresztül hatalmas mennyiségben áramlanak be a pozitív és negatív visszajelzések.

A Microsoft azt is közölte, hogy szintén változások várhatóak a "Longhorn" Server 2007-es megjelenésével kapcsolatban, azonban erről további információt nem árult el a vállalat. Az azonban már biztos, hogy a "Longhorn" Server csakúgy, mint valamennyi Microsoft által, 2007 után kiadott szervertermék, kizárólag 64 bites változatban lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról