:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 30. 09:53

Megjelent a Firefox 1.5

A Mozilla Foundation korábbi ígéretéhez híven tegnap este kiadta a Firefox böngésző vadonatúj, 1.5-ös változatát, amely már a HWSW szerveréről is letölthető , igaz, egyelőre csak angolul. A szoftver a már korábban ismertetett újdonságokat tartalmazza, amelyek elsősorban a biztonságot érintik.

[HWSW] A Mozilla Foundation korábbi ígéretéhez híven tegnap este kiadta a Firefox böngésző vadonatúj, 1.5-ös változatát, amely már a HWSW szerveréről is letölthető, igaz, egyelőre csak angolul. A szoftver a már korábban ismertetett újdonságokat tartalmazza, amelyek elsősorban a biztonságot érintik.

Biztonsági fejlesztések

A Firefox 1.5 a szoftver első jelentős ráncfelvarrása a tavaly novemberi megjelenés óta. Az azóta eltelt egy évben a fejlesztők csak a biztonsági réseket foltozták, illetve a hibákat javították a böngészőben. A most kiadott változat azonban számos újdonságot tartalmaz, például továbbfejlesztették a felugró ablakok blokkolását, meggyorsították az oldalak megjelenítését, az oldalak közötti előre- és hátralépést, valamint lehetővé tették a "fülek" átrendezését. Tovább javult a beépülő modulok kezelése is.

Fontos újdonság még az automatikus frissítés. Eddig a Firefox javításainak megjelenésekor a felhasználónak gyakorlatilag a teljes böngészőt újra le kellett töltenie és telepítenie kellett, mostantól azonban a szoftver maga gondoskodik a frissítések megkereséséről és letöltéséről, a felhasználónak csak ki kell adnia az utasítást a telepítésre. A fejlesztők reményei szerint ezzel nagyban növelhető a Firefox biztonsága. Szintén a biztonságot szolgálja, hogy a böngésző által eltárolt személyes információk egyetlen kattintással törölhetők.

Nyílt forrású élharcos

A Mozilla adatai szerint a Firefoxot az 1.0 verzió tavalyi megjelenése óta több mint százmilliószor töltötték le és világszerte mintegy 40 millióan használják, ezzel a szoftver joggal pályázhat a legelterjedtebb nyílt forrású alkalmazás címére. Az elemzőcégek becslései szerint a Firefox ma 8-10 százalékos részesedéssel rendelkezik a böngészők piacán, de például a HWSW fórumának látogatóinak több mint harmada Firefoxot használ. A program fejlesztésén önkéntesek ezrei dolgoznak, a tesztelésben pedig több mint 750 ezren vettek részt.

A HWSW Fórum látogatóinak harmada a Firefoxot választotta

A Firefox nem csak abban a tekintetben számít áttörésnek, hogy az első nyílt forrású böngészők egyike, hanem abban is, ahogyan elterjedt, a népszerűségét ugyanis nem az alapozta meg, hogy valamely operációs rendszer részévé tették, a Firefox útján nem szegélyezték milliós költségvetésű reklámkampányok. Az egyes lapokban megjelent hirdetésekre önkéntesek dobták össze a pénzt, mint ahogy a SpreadFirefox.com oldalon hamarosan megjelenő reklámfilmeket is magánszorgalomból készítik a Firefox-rajongók.

A Firefox 1.0 és 1.5 megjelenése között bő egy év telt el, a későbbiekben azonban a böngésző fejlesztési üteme várhatóan felgyorsul. A fejlesztést koordináló Mozilla Foundation szerint a jövő év közepén érkezik a Firefox 2, 2007 elején pedig már elérhető lesz a Firefox 3 is. Hogy ezek a változatok milyen újdonságokat vonultatnak fel, azt egyelőre nem tudni. Jövőre változni fog a javítások kiadásának ütemezése is, a böngészőhöz 6-8 hetente jelennek majd meg frissítések, de természetesen a kritikus hibákat a fejlesztők a lehető leghamarabb javítják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.