Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 17. 16:17

A nemzetközi helyzet fokozódik: a HP átállhat a HD DVD támogatói közé

[News.com/HWSW] A Blu-ray Disc érdekcsoport közölte, hogy nem támogatja a HP által javasolt változtatásokat a szabványban, ami végső esetben akár azt is eredményezheti, hogy a kaliforniai PC-gyártó szakít a Sony által vezetett szövetséggel és végül a rivális HD DVD támogatói közé állhat.

[News.com/HWSW] A Blu-ray Disc érdekcsoport közölte, hogy nem támogatja a HP által javasolt változtatásokat a szabványban, ami végső esetben akár azt is eredményezheti, hogy a kaliforniai PC-gyártó szakít a Sony által vezetett szövetséggel és végül a rivális HD DVD támogatói közé állhat.

Microsoft iHD helyett Sun Java

A HP azt szerette volna elérni, hogy a Blu-ray lemezek tartalmát a felhasználók felmásolhassák a számítógépük merevlemezére, hogy aztán a tartalmat a lakásukban található összes készüléken élvezhessék, esetleg hordozható lejátszón is magukkal vihessék. A vállalat másik célja az iHD interaktív technológia bevezetése lett volna, amelyet a Microsoft is támogat és amely a Windows Vista része is lesz. A Blu-ray Disc érdekcsoport azonban hallani sem akar az iHD-ről, a lemezek interaktív szolgáltatásai a Java programnyelven alapulnak majd. A másolás lehetőségét -- szerencsére -- támogatja a BD Association.

Az iparági szervezet szóvivője szerint komolyan veszik a HP felvetéseit, de egyelőre a Java szem előtt tartásával zajlanak a fejlesztések. "Nem mondom azt hogy nem tesszük meg amit kérnek, de csak ezért nem hagyunk fel a munkával. A HP továbbra is értékes tagja a Blu-ray Disc Associationnek és várakozásaink szerint teljes mellszélességgel kiállnak majd a formátum mellett."

Egy fenékkel két lovon

A HP személyi számítógépes részlegénél az adattárolással foglalkozó vezető, Maureen Weber szerint amennyiben a Blu-ray érdekszövetség álláspontja változatlan marad, a HP megfontolja hogy semleges álláspontra helyezkedjen a Blu-ray és a HD DVD közötti harcban és mindkét formátumot egyformán támogassa. A PC-ipar óriásai közül az Intel és a Microsoft már korábban a HD DVD mellett tették le a voksukat. "Ha nem veszik bele a PC-k szempontjából kritikus technológiákat [...] egyszerre támogathatjuk akár a Blu-rayt és a HD DVD-t is.

A Microsoft bejelentése szerint a következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows Vista "gyárilag" csak a HD-DVD lemezeket és meghajtókat támogatja majd, a Blu-ray használatához külön szoftverek telepítésére lesz szükség. A helyzet érdekessége, hogy több jelentős PC-gyártó, a HP mellett például a Dell és az Apple már korábban elkötelezték megukat a Blu-ray mellett. A feltörekvő tajvani PC-gyártó, az Acer a HD-DVD mellett foglalt állást.

Eldőlt?

A szórakoztató-elektronikai világban már kialakultak az erőviszonyok a HD-DVD és a Blu-ray háborújában. A Blu-Ray mögött olyan támogatók sorakoznak, mint a Sony, a Panasonic, a Sharp, a Hitachi, az LG, a Pioneer, a Samsung és a Philips, míg a rivális HD-DVD lemezeket a Toshiba, az Acer, az NEC és a Sanyo részesítené előnyben. A Sony és a Toshiba részéről történtek egyeztetések egy egységes formátum létrehozásáról, azonban a tárgyalások végül záronyra futottak.

Noha a szórakoztatóipari és informatikai cégek támogatása megoszlik a Blu-ray és a HD DVD között, abban mindenki egyetért, hogy a fennálló érdekellentétek elriaszthatják a vásárlókat. A Forrester Research szerint a harc már eldőlt: a piackutató cég felmérése szerint egyértelmű, hogy a Sony által vezetett Blu-ray kerül ki győztesen a csatából. "Azonban ha a HD DVD-t támogató csoport nem hagyja el a csatateret, a vásárlóknak legalább két évre lesz szüksége hogy meggyőződjenek arról, ki is nyerte a csatát és új formátumú DVD-játszó vásárlására adják a fejüket" -- mondta Ted Schadler, a Forrester elemzője.

Schadler szerint a HD DVD-t támogató cégek csoportjának be kellene dobnia a törölközőt. "A vásárlók el fogják halasztani a döntést addig, amíg nyilvánvalóvá nem válik hogy ki nyert" -- mondta az elemző, aki a Betamax és a VHS videoformátumok közötti csatához hasonlította a mostani küzdelmet. "Sokan megvették a drága berendezéseket és aztán azzal szembesültek, hogy az nem tudja lejátszani a kölcsönzőben található kazettákat." A Forrester szerint a váltást tovább fogja lassítani, hogy a legtöbben kielégítőnek tartják a DVD által nyújtott képminőséget és nem érzik szükségét egy újabb berendezés megvásárlásának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról