:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 11. 10:56

Az otthonokban és a munkahelyeken is terjednek az azonnali üzenetküldők

[News.com] Egy felmérés szerint a fiatalok az e-mail helyett egyre inkább az azonnali üzenetküldőket (instant messenger, IM) részesítik előnyben az online kommunikációban. Az America Online megbízásából készített tanulmány megállapítja, hogy az amerikai (13-21 éves) fiatalok 66 százaléka már több azonnali üzenetet küld mint e-mailt. Tavaly ez az arány még csak 49 százalék volt, ami arra utal, hogy látványosan növekszik az azonnali üzenetküldők népszerűsége.

[News.com] Egy felmérés szerint a fiatalok az e-mail helyett egyre inkább az azonnali üzenetküldőket (instant messenger, IM) részesítik előnyben az online kommunikációban. Az America Online megbízásából készített tanulmány megállapítja, hogy az amerikai (13-21 éves) fiatalok 66 százaléka már több azonnali üzenetet küld mint e-mailt. Tavaly ez az arány még csak 49 százalék volt, ami arra utal, hogy látványosan növekszik az azonnali üzenetküldők népszerűsége.

Egyre több vállalatnál használják

Az AOL adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 80 millióan használják rendszeresen valamelyik azonnali üzenetküldőt (MSN Messenger, ICQ, AIM, stb.). A megkérdezett felhasználók negyede szívesen látna szórakoztató tartalmakat az üzenetküldőkben, 20 százalék pedig legszívesebben a telefonhívásait is ezeken keresztül bonyolítaná. A felmérésben résztvevő fiatalok 12 százaléka úgy véli, az üzenetküldő és egy hozzá kapcsolódó internetes telefonszolgáltatás teljesen kiválthatja a lakásban található hagyományos vezetékes telefont.

Elemzők megjegyzik, hogy az azonnali üzenetküldők felvértezése hagyományos telefonálási képességekkel nem csak vonzó funkció, amelynek segítségével új felhasználókat lehet megnyerni, hanem új bevételi forrást is jelent, mivel ezekért a hívásokért -- keveset ugyan, de -- fizetni kell. A legnépszerűbb üzenetküldők többsége már alkalmas élőszavas beszélgetésre, de az MSN Messengerből hamarosan már vezetékes és vonalas számokat is fel lehet hívni, legalábbis erre utalhat, hogy a Microsoft augusztus végén felvásárolta az ilyen technológiákat fejlesztő Teleo vállalatot.

A jelentés szerint azonban az azonnali üzenetküldők nem csak a privát, hanem a munkahelyi kommunikációban is egyre fontosabb szerepet játsznak. A felmérésben szereplők 58 százaléka használ valamilyen üzenetküldőt a munkatársakkal való kapcsolattartásra, 49 százalék pedig szakmai kérdésekről is szokott beszélgetni, illetve üzleti döntések meghozatalában is egyeztet. A dolgozók 77 százaléka érzi úgy, hogy az azonnali üzenetküldő használata pozitív hatással van a munkahelyi teljesítményére, 13 százalék pedig még a névjegyén is feltünteti az azonosítóját.

"Az azonnali üzenetküldők a mindennapi élet részei, egyre több ember használja a szolgáltatásokat mindenfajta kommunikáció kiindulópontjául" -- mondta Chamath Palihapitiya, az AIM-ért és ICQ-ért felelős vezető az America Online-nál. "Egyre terjednek és nem csak a fiatalok körében. A szülők, nagyszülők és a munkahelyeken dolgozók is egyre többet hasznáják őket hogy kapcsolatban legyenek."

Kockázatok és mellékhatások

Az IM programok népszerűsége ugyanakkor magával hozza a fenyegetéseket is, mint amilyenek a hálózaton terjedő kártékony programok és a kéretlen reklámüzenetek. Az IMlogic biztonsági vállalat jelentése alapján az MSN Messenger és más azonnali üzenetküldők elleni támadások száma az utóbbi évben hatalmasat ugrott: az azonnali üzenetküldőket tavalyi összesen 20 ismert veszély fenyegette, ezzel szemben csak az idei második negyedévben már 571 különféle károkozási kísérlet került azonosításra. A legjellemzőbbek a vírusok, a férgek és az adathalászat.

A veszélyeztetettség oka egyszerű: az IM-rendszerek használata általánossá vált, amivel felhívta magára a bűnözők figyelmét is, akik számára immár gazdaságos az IM-rendszerek megtámadása. "Az IM-használat kritikus tömeget ért el, és a vírusírók felismerték, ez a legkevésbé védett médium" -- mondta el a IMlogic elnök-vezérigazgatója, Francis deSouza. Hozzátette, hogy az IM ellen irányuló programozott kórokozók gyorsan mutálódnak, rengeteg variánsuk képződik, rendkívül gyorsan terjednek, és többnyire láthatatlanok maradnak a legtöbb személy és szervezet számára, míg a kár be nem következik.

Az üzenetküldőket érintő veszélyek nagyon hasonlatosak azokhoz, amelyek a levelezéssel kapcsolatosak. A rosszindulatú kísérletek túlnyomó többsége, mintegy 86 százaléka valamilyen vírus vagy féreg formájában küldött fájlként érkezik, melyeket a gyanútlan felhasználók megnyitnak, mert sokszor látszólag ismerőstől érkeznek. Ezek a kórokozók vagy személyes adatokat próbálnak lopni a gépről, vagy úgynevezett zombivá változtatják azokat, amelyek ezt követően a bűnözők irányítása alá kerül, legtöbb esetben anélkül, hogy észrevennénk.

A kísérletek legveszélyesebb, mindössze 1 százalékot reprezentáló része változata a személyre szabott támadás. Ekkor a felhasználó olyan üzeneteket kap, amelyek azt a benyomást keltik, hogy ismeri a küldő, és ő is ismeri őt. A bizalom érzete miatt ilyenkor különösen érzékeny információt lehet kinyerni az áldozatból, illetve nagy hajlandóságot mutat rosszindulatú programokat tartalmazó fájlok megnyitására is. Ezt a támadási módot akkor választják a bűnözők, ha az nagy értékű zsákmánnyal kecsegtet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.