:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 10. 15:27

Első születésnapját ünnepli a Firefox

Tegnap ünnepelte első születésnapját a Firefox, 2004. november 9-én jelent meg ugyanis a nyílt forrású böngésző 1.0 változata. A Firefox nem csak szimplán népszerű lett: egyenesen átformálta a böngészőpiacot, jelentős részesedést hódított el az Internet Explorertől, fejlesztésre ösztönözte a Microsoftot, valamint a többi böngészőgyártót is.

[HWSW] Tegnap ünnepelte első születésnapját a Firefox, 2004. november 9-én jelent meg ugyanis a nyílt forrású böngésző 1.0 változata. A Firefox nem csak szimplán népszerű lett: egyenesen átformálta a böngészőpiacot, jelentős részesedést hódított el az Internet Explorertől, fejlesztésre ösztönözte a Microsoftot, valamint a többi böngészőgyártót is.

A fejlesztést koordináló Mozilla Alapítvány adatai szerint a Firefoxot egy év alatt 106,4 millió példányban töltötték le a felhasználók. A NetApplications októberi statisztikája szerint pedig a böngésző 8,65 százalékos részesedéssel második a piacon, amellyel ugyan jelentős lemaradásban van a Microsoft Internet Explorer mögött, de megelőz olyan neves vetélytársakat, mint a Netscape és az Opera.

A Firefox nem csak abban a tekintetben számít áttörésnek, hogy az első nyílt forrású böngésző egyike, hanem abban is, ahogyan elterjedt, a népszerűségét ugyanis nem az alapozta meg, hogy valamely operációs rendszer részévé tették, a Firefox útján nem szegélyezték milliós költségvetésű reklámkampányok, a termék híre szájról szájra, e-mail fiókról e-mail fiókra járva terjedt el. A böngésző sikeréhez természetesen nagyban hozzájárult a pozitív sajtóvisszhang, valamint az Internet Explorer körüli biztonsági problémák sora is.

Nem tökéletes

A Firefox esetében éppen a biztonság volt a versenyelőny az Internet Explorerrel szemben, míg aztán népszerűsége okán a nyílt forrású böngészőnek is azzal kellett szembesülnie, hogy kódja közel sem tökéletes. Az idén tavasszal gyors egymásutánban több frissítést is ki kellett adni a Firefoxhoz, amelyek kritikus sérülékenységeket javítottak. Talán éppen a nyílt forrású fejlesztési modellnek köszönhetően a biztonsági réseket a Firefox fejlesztői igen gyorsan, a legtöbbször pár napon belül befoltozták, az esetek mégsem tettek jót a böngésző szakmai megítélésének. Igaz ugyan, hogy nem is kaptak akkora sajtóvisszhangot, mint a szinte mindenki által Internet Explorer hibái.

Meglepő, hogy a Symantec "Internet Security Threat Report Volume VIII" jelentése szerint az idei év első hat hónapjában a Mozilla-alapú böngészőkben összesen 25, a fejlesztők által is elismert biztonsági résről látott napvilágot információ, ez több mint bármelyik másik böngészőben. A 25 biztonsági problémából 18-at "nagyon súlyos" kategóriába sorolt a Symantec. Ugyanezen idő alatt az Internet Explorerben csupán 13 hibát találtak.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a Symantec jelentése csak azokat a biztonsági réseket veszi számban, amelyeknek létét a gyártók is elismerték. A dán Secunia szerint az Internet Explorerben a mai napig 19 olyan biztonsági rés létezik, amelyekről a Microsoft nem hajlandó tudomást venni. A Firefoxban ezzel szemben összesen 3 el nem ismert sérülékenység található.

A Firefoxnak mindenesetre olyasmi sikerült, ami eddig senkinek sem, arra ösztönözte a Microsoftot, hogy továbbfejlessze saját böngészőjét. Az Internet Explorer következő, 7-es változata jövőre várható és számos biztonsági, illetve kényelmi funkciót tartalmaz. Az eddig fizetős Opera is valószínűleg az ingyenes Firefox sikere hatására döntött úgy, hogy böngészőjét ingyenessé, reklámmentessé teszi. A döntés helyes volt, az Opera napi letöltéseinek száma azóta négyszeresére nőtt.

Gyorsuló ütemterv

A Firefoxból jelenleg az 1.0.7 a legújabb, legfrissebb változat, azonban a fejlesztők már gőzerővel készítik az utódot, a számos új kényelmi és biztonsági funkciót felvonultató 1.5-ös verziót. Ennek a szoftvernek az előzetes változatait több mint 500 ezren töltötték le és próbálták ki, az ő visszajelzéseik alapján dolgozzák ki a végleges verziót, amely a tervek szerint még az idén meg fog jelenni.

Most több mint egy évnek kellett eltelnie az 1.0 és az 1.5 változat megjelenése között, a későbbiekben azonban a Firefox fejlesztési üteme várhatóan felgyorsul. A fejlesztést koordináló Mozilla Foundation szerint a jövő év közepén érkezik a Firefox 2, bő fél évvel később, 2007 elején pedig már elérhető lesz a Firefox 3 is. Hogy ezek a változatok milyen újdonságokat vonultatnak fel, azt egyelőre nem tudni.

Jövőre változni fog a javítások kiadásának ütemezése is, a böngészőhöz 6-8 hetente jelennek majd meg frissítések, de természetesen a kritikus hibákat a fejlesztők mihamarabb javítják és a patcheket is a leggyorsabban elérhetővé teszik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.