Szerző: Bizó Dániel

2005. november 25. 15:42

Microsoft: a következő Office már nyílt szabványra épül

[eWeek/HWSW] A Microsoft hétfőn váratlan bejelentéssel szolgált: a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. A redmondi óriás újabb lépésként szerdán közzétette az implementációhoz szükséges licencet is.

[eWeek/HWSW] A Microsoft hétfőn váratlan bejelentéssel szolgált: a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. A redmondi óriás újabb lépésként szerdán közzétette az implementációhoz szükséges licencet is.

Szkeptikus fogadtatás

A lépést természetesen sokan rendkívül szkeptikusan fogadták, emlékeztetve a Microsoft szabványokkal és a nyílt forráskóddal szemben tanúsított magatartására. A vállalat bevett módszere, hogy egy-egy szabvány látszólagos felkarolását követően azt módosítva, saját bővítésekkel kiegészítve építi be piaci túlerőben lévő szoftvereibe, így a riválisok valóban szabványos termékeit hátrányos helyzetbe hozva -- hiszen méreténél fogva önmagában kváziszabvány.

Erre példa az Internet Explorer és különböző webes leírónyelvek alkalmazása, amelyek az olyan, sokak által tapasztalt jelenségeket eredményezik, mint az egyes böngészők alatt hibásan megjelenő oldalak, diszfunkciók, vagy a weblap helyett egy kedves tájékoztató, hogy legyünk szívesek IE-t használni. De vehetnénk példának a Sun által kifejlesztett Java-technológiának ilyesfajta módosítgatásait, amelyek révén a valaha bárhol futtathatónak tervezett Java-alkalmazások kizárólag Windowson indultak el. Ezekért persze vaskosan felelősek maguk a fejlesztők is, akik a gyorsabb fejlesztés vagy újabb funkciók miatt láthatóan hajlamosak a szabványoktól eltérni.

A gyanakvás másik része a nyílt forráskód érdekeltjei felől érkezik, akik feltételezték, hogy a Microsoft más programjaihoz hasonlóan ez a licenc is olyan kitételeket fog tartalmazni, amelyek ellehetetlenítik az Microsoft OpenXML formátuma kezelésének a nyílt forráskódú szoftverekbe való beépítését.

Nem minden ok nélkül. Az Európai Bizottságának azon trösztellenes határozatának kötelezi a vállalatot, hogy szerver operációs rendszerének belső kommunikációs protokolljait tegye nyilvánosan licencelhetővé, így más szoftvergyártók is a lehető legjobban együttműködő alkalmazásokat legyenek képesek készíteni. A Microsoft azonban elérte, hogy a licencfeltételek zárják ki a nyílt forráskódú szoftvereket, így azok nem tudnak élni a lehetőséggel. Ez igaz a vállalat hasonló Microsoft Communications Protocol Programra (MCPP) is.

Kényszerből zászlóvivő

A Microsoft ugyanakkor rendkívüli bizakodásról tesz tanúbizonyságot terveivel kapcsolatban. Alan Yates, Office-termékek stratégiájáért felelős igazgató elmondása alapján a licenc nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztők számára is lehetővé teszi majd az OpenXML implementálását. A széleskörű elfogadottság és egységes kezelés érdekében a vállalat szabványosításra benyújtotta formátumát a genfi székhelyű European Computer Manufacturers Associationhöz (ECMA), amely a legnagyobb riválisnak tekinthető OpenDocument formátumot is jóváhagyta, mint dokumentumok szabványos tárolási formáját.

A Microsoft lépése, hogy piaci hegemóniájának egyik legfőbb bástyáját, a saját fejlesztésű fájlformátumait a jövőben megnyissa, azután következett be, hogy az amerikai Massachusetts szövetségi állam gyakorlatilag kizárta a Microsoft Office-t a közületi számítógépekről, miután az OpenDocumenttel való megfelelést írta elő. Ehhez hasonlóan, igaz csak ajánlat szintjén, az Európai Unió is az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, publikus dokumentumok szabványa.

Bár az OpenXML megnyitása és a kormányzati lépések közötti összefüggést tagadja a vállalat, más ésszerű magyarázatot nehéz lenne találni, hiszen ezáltal a Microsoft lehetővé tenné, hogy a 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Office-t sokkal egyszerűbben lehessen leváltani. A mai alternatív irodai programcsomagok, így a nyílt forrású és ingyenesen hozzáférhető OpenOffice.org 2 vagy a ráépülő kereskedelmi Sun StarOffice 8 előtt álló legnagyobb akadályt a Microsoft Office dokumentumaival való együttműködés okozza.

Erősebb verseny kilátásban?

Az átálló ügyfeleknek nemcsak saját felhalmozott dokumentumtömegükhöz kell problémamentesen hozzáférni, hanem a világ nagyobb része által továbbra is használt Office fájlokat is fájdalommentesen kellene olvasniuk. Ebben az OpenOffice és a StarOffice újabb jelentős előrelépést tett, a Word dokumentumokat már szinte tökéletesen kezelik, valamint a Sun komoly támogatást is nyújt a Microsoft Office által létrehozott dokumentumbázis migrálásához a nyílt szabványú OpenDocument formátumokba.

Az ECMA szabványosítási folyamata időt vesz igénybe, a Microsoft reményei szerint a jelenleg béta szakaszban tartó Office 12 jövő év vége körüli megjelenésére elkészül, így az első elvileg tökéletesen kompatbilis szoftverek másfél éven belül nem várhatóak. A helyzet előmozdítása végett a vállalat nyilatkozatot tett közzé honlapján, amely elvileg a jelenlegi Office 2003 XML referenciák alternatív szoftverekbe való implementálását tenné lehetővé.

Andy Updergrove jogi szakértő szerint azonban jogilag gyenge lábakon áll a nyilatkozat a fejlesztők felé, ugyanis a vállalat honlapján található, és a vállalat más oldalaira mutató tartalomról rendelkeznek. Növeli a problémákat, hogy az implementáció elkerülhetetlenül microsoftos szabadalmakat érint. A szándéknyilatkozat (vagy egyfajta kötelezettségvállalás) bár elviekben garantálja, hogy a Microsoft ezekkel a szabadalmakkal kapcsolatban nem fog semmilyen igényt benyújtani, a feltétlenül szükséges szabadalmak köre sikamlós terület.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról