Szerző: Bizó Dániel

2005. november 11. 14:51

Mobiltelefonon is elérhetők lesznek a Google és a Yahoo! egyes szolgáltatásai

[The Wall Street Journal/HWSW] A személyi számítógépeken túl a mobil eszközöket, elsősorban a mobiltelefonokat is meg akarja hódítani az internet két helytartója, a Google és a Yahoo! -- derül ki a The Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.

[The Wall Street Journal/HWSW] A személyi számítógépeken túl a mobil eszközöket, elsősorban a mobiltelefonokat is meg akarja hódítani az internet két helytartója, a Google és a Yahoo! -- derül ki a The Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.

Nokia mobiltelefon beépített Yahoo-szolgáltatásokkal?

A neves lap értesülései szerint hamarosan olyan mobiltelefon kerül piacra az Egyesült Államokban, amellyel igénybe vehetőek majd a Yahoo! portálhálózat szolgáltatásai, mint például a zeneletöltés, a fotógalériák, címtár kezelése, vagy az e-mailezés. A telefon segítségével ugyanazok a regisztrált felhasználói fiókok érhetőek el egy átszabott felületen, mint PC segítségével. Az SBC egyik, névtelenségbe burkolózó vezetője alapján a Nokia gyártja a készüléket, amely 1,3 megapixeles kamerát is tartalmazni fog, és végül jövő év elején jelenik meg a Verizon mobilszolgáltató kínálatában.

A WSJ megkeresésére a Yahoo! szóvivője annyit mondott, a PC-n elérhető szolgáltatások átültetése, kiterjesztése más eszközökre hatalmas jelentőségű a vállalat számára. A Nokia mobiltelefonnal kapcsolatos értesüléseket ugyanakkor nem kívánta kommentálni.

Mobiltelefonon is böngészhető a Google Maps

A Google a hét elején mutatta be a Google Local for Mobile-t, melynek révén a Google Maps szolgáltatásai érhetőek több amerikai mobilszolgáltató által forgalmazott készülékeken. A Local segítségével földrajzi elhelyezkedés alapján nyílik lehetőség kereséseket végezni, például éttermeket, középületeket, vállalati címeket kutatva, és a találatokhoz tartozó telefonszámokat valamelyikét akár azonnal tárcsázni is lehet. Vagy akár csak pusztán műholdképeket is böngészhetünk, a Java felületen futó szoftverrel.

A Google elmondása alapján a mobiltelefonok támogatásának oka abból az egyszerű okból fakad, hogy azok száma az egész világon meghaladja a személyi számítógépekét, ráadásul a PC-használók is egyre intenzívebben alkalmazzák azokat, igénylik a számítógépen megszokott szolgáltatásokat -- mondta el Deep Nishar, a Google Mobile termékigazgatója.

Míg személyi számítógépekből kevesebb mint 200 millió darab, addig mobiltelefonokból nagyjából 800 millió talál gazdára idén a piackutató vállalatok kutatásai alapján, és idén szeptemberben már több mint 2 milliárd mobiltelefonos előfizetést regisztráltak világszerte, legyen szó pre-paid vagy számlás csomagokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról