Szerző: Ady Krisztián

2005. november 22. 09:20

Megérkezett az Xbox 360

Néhány órával ezelőtt útjára indult a Microsoft második generációs konzolja, az Xbox 360: a redmondi óriás a Mojave sivatagban tartott, nagyszabású Zero Hour rendezvénysorozaton adta át az első darabokat a boldog tulajdonosoknak. A vállalat Xbox 360 konzolja mától, azaz 0 óra 1 perctől megvásárolható az Egyesült Államokban, összesen 4500 üzletben. A készülékhez azonnal 18 játék érhető el, köztük olyan nagy nevek, mint a Call of Duty 2, a Need for Speed: Most Wanted, a Madden NFL 06, a Project Gotham Racing 3 vagy a Peter Jacksons King Kong, illetve 13 különféle kiegészítő periféria.

[HWSW] Néhány órával ezelőtt útjára indult a Microsoft második generációs konzolja, az Xbox 360: a redmondi óriás a Mojave sivatagban tartott, nagyszabású Zero Hour rendezvénysorozaton adta át az első darabokat a boldog tulajdonosoknak. A vállalat Xbox 360 konzolja mától, azaz 0 óra 1 perctől megvásárolható az Egyesült Államokban, összesen 4500 üzletben. A készülékhez azonnal 18 játék érhető el, köztük olyan nagy nevek, mint a Call of Duty 2, a Need for Speed: Most Wanted, a Madden NFL 06, a Project Gotham Racing 3 vagy a Peter Jackson's King Kong, illetve 13 különféle kiegészítő periféria.

Ma már szinte megszokottnak számít, hogy az új mozifilmek, videojátékok vagy éppen játékkonzolok megjelenését óriási hírverés és hatalmas várakozás előzi meg. Ez az Xbox 360 esetében sem volt másképp, az Egyesült Államok nagyvárosaiban a videojáték-boltok előtt már tegnap megkezdődött a sorban állás a kiszállított darabokért. Természetesen szinte mondanunk sem kell, hogy a legtöbb boltban a konzolok már előrendeléssel elkeltek. Egyedül a Best Buy üzletekben több mint 40 ezer Xbox 360-at adtak el előrendelésben, de ennél akár lényegesen több is sikerülhetett volna, ha rendelkezésre áll elegendő mennyiségű konzol.


Forrás: GameInsider.com

Havi egymillió

A Microsoft várakozásai szerint az Egyesült Államokban mától kapható, Európában december 2-án, Japánban pedig december 10-én megjelenő Xbox 360 játékkonzolból három hónap alatt nem kevesebb mint hárommillió darab talál majd gazdára. A konzolokat jelenleg a Flextronics és a Wistron gyártja a Microsoft részére, 2006-tól pedig a Celestica szerelőszalagjai is ontani fogják az Xboxokat. 2006-ban jelenik meg a konzol Ausztráliában, Új-Zélandon, Szingapúrban, Hong Kongban, Korea, Tajvan, Mexikó és Kolumbia üzleteiben.

Az Xbox 360 kétféle változatban lesz kapható. Képességeit tekintve mindkét kivitel azonos lesz, a drágább, 399 dolláros változathoz azonban extraként egy 20 gigabájtos merevlemezt, vezeték nélküli kontrollert, Ethernet-csatlakozót és tévé-távirányítót ad a Microsoft. Ezeket a perifériákat az olcsóbb, 299 dollárba kerülő verzióhoz is meg lehet külön vásárolni.

Az Xbox 360 mai debütálásával egyidőben 18 játékot és 13 különböző kiegészítőt lehet megvásárolni a konzolhoz, de az év végéig 25-40 játék lesz elérhető abból a 160-ból, melyek fejlesztése jelenleg is folyamatban van. A konzollal több mint 200 korábban megvásárolt játék, többek között a Halo és Halo 2, a Star Wars: Knights of the Old Republic I és II, a Ninja Gaiden és Ninja Gaiden Black, a Grand Theft Auto III, GTA: Vice City és GTA: San Andreas is visszamenőlegesen kompatibilis. A régi Xbox játékok csak akkor játszhatók az új konzollal, ha azt merevlemezzel is bővítették.

Az Xbox 360 hardverének alapja egy speciális PowerPC processzor, amely 3,2 GHz-en üzemel és három magot tartalmaz. A magok egyenként két utasításszál párhuzamos végrehajtására képesek és rendelkeznek egy 128 bites vektoros végrehajtóegységgel is. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es egyedi ATI videochip gondoskodik. Az Xbox 360-ban 512 megabájt GDDR3 memória kapott helyet, amely 700 MHz-es órajelen működik. A videochipben további 10 megabájt beágyazott memória található.

Itthon nem fontos

Magyarországon a Microsoft ugyanúgy nem tekinti szívügyének az Xbox 360-at, mint az Xboxot. "Jelenleg Európában azokban az országokban tervezzük az Xbox 360 bevezetését ahol már jelen vagyunk az Xboxszal. Európa többi országára vonatkozóan nincs tervbe véve a termék hivatalos bevezetése" -- tudatta lapunkkal a cég helyi illetékese arra a kérdésre válaszolva, hogy a konzol mikortól és mennyiért lesz kapható. Úgy tudjuk azonban, az európai premier napjára a cég szervez egy exkluzív bemutatót, ahol működés közben is megtekinthető lesz az Xbox 360.

Ez azt jelenti, hogy a Microsoft hazai képviselete nem foglalkozik a konzol értékesítésével, az importot és terjesztést a kereskedőknek maguknak kell elvégezniük. Egyelőre nem tudni tehát, hogy a sokak által várt új generációs konzol mikor lesz elérhető Magyarországon, bár az biztos, hogy kapható lesz. A www.gamestore.hu oldalán az alapváltozat 85 ezer forintért, a vezeték nélküli kontrollert és merevlemezt is tartalmazó kivitel pedig 115 ezer forintért volt előrendelhető, míg el nem fogyott. A játékok 17-19 ezer forintos áron kaphatók.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról