:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 8. 10:42

A zeneipar bezáratta a Grokster fájlcserélőt

A zeneipar jogi nyomására bezárt a Napster utáni korszak egyik legismertebb fájlcserélője, a Grokster, amely a lemezkiadók elleni küzdelem egyik élharcosa volt. A cég weboldalán ma már csak egy rövid üzenet tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a szolgáltatás a jelenlegi formájában megszűnt. Sok legális fájlcserélő létezik, de ez nem tartozik közéjük -- olvasható a www.grokster.com oldalon.

[HWSW] A zeneipar jogi nyomására bezárt a Napster utáni korszak egyik legismertebb fájlcserélője, a Grokster, amely a lemezkiadók elleni küzdelem egyik élharcosa volt. A cég weboldalán ma már csak egy rövid üzenet tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a szolgáltatás a jelenlegi formájában megszűnt. "Sok legális fájlcserélő létezik, de ez nem tartozik közéjük" -- olvasható a www.grokster.com oldalon.

További fájlcserélők szűnhetnek meg

A megállapodás részeként a Grokster 20 millió dollárt fizetett az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA), illetve beszüntette a fájlcserélő hálózatra csatlakozáshoz szükséges kliensprogram terjesztését, illetve a reklámok megjelenítését, illetve bármiféle profitszerző tevékenység folytatását. Azokat a felhasználókat azonban, akik már rendelkeznek a Grokster klienssel, semmi és senki sem akadályozhatja meg abban hogy tovább folytassák a fájlcserét.r

Amint arról beszámoltunk, júniusban az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletében kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A döntés lehetőséget ad a zeneipar és a filmstúdiók számára, hogy azonnal pereket indítsanak az összes fájlcserélő ellen, így azoknak nincs más lehetősége, mint legális szolgáltatássá alakulni, vagy pedig külföldre költözni, megkockáztatva a hirdetési bevételek csökkenését. Belsős források szerint a zeneipar képviselői november 30-ig adnak haladékot a fájlcserélőknek hogy újragondolják üzleti stratégiájukat, vagy perek sokaságával kell szembenézniük.

Jó úton

A Grokstert állítólag 1 dollárért felvásárolta a Mashboxx, amely az év végén tervez egy legális fájlcserélőt indítani. Belsős források szerint a felvásárlás pár héten belül lezárulhat, miután a Grokster lezárta a pert a lemezkiadókat képviselő RIAA-val. A Meshboxx által tervezett fájlcserélőn jogvédett anyagok lesznek elérhetők, a dalokat ötször meg lehet majd hallgatni, hatodszorra azonban már fizetni kell értük. A Grokster oldalán már olvasható, hogy a vállalat egy legális szolgáltatás beindítását tervezi Grokster3G néven, azonban a részletek egyelőre nem nyilvánosak.

Nem a Grokster az egyetlen ismert fájlcserélő, amely áttért a sötét oldalról. Október végén az iMesh jelentette be, hogy legális fizetős szolgáltatássá alakul, az új verzió havi 6,95 dollárért (~1450 forintért) teszi hallgathatóvá a letöltött dalokat. A havi előfizetési díj mellett a dalokat egyesével is meg lehet vásárolni.

A fájlcserélők közül a legnagyobb "megtérő" egyértelműen a Napster. A már-már kultikus szolgáltatást a a bíróság 2001 tavaszán utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész hálózatot le kellett állítani. A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ezt már nem tudta beindítani. Később a csődbe jutott vállalatot a Roxio vásárolta meg 5 millió dollárért. A Napster 2.0 néven indított legális zeneszolgáltatás 2003 októbere óta érhető el.

De a fájlcsere folyik tovább

Szakértők szerint azonban az illegális fájlcsere továbbra is élni és virágozni fog, igazság szerint napról napra nő annak ellenére, hogy a zenekiadók minden jogi eszközt bevetnek a hálózatok üzemeltetői, illetve maguk a felhasználók ellen. A BigChampagne LLC felmérése szerint az idén szeptemberben 6,7 millió amerikai felhasználó vette igénybe a fájlcserélőket, míg egy éve csak 4,7 millió. A RIAA szerint azonban a perek, illetve az elrettentő kampány nélkül a növekedés még nagyobb lett volna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.