:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 22. 14:39

Kritikus biztonsági hiba az Internet Explorerben

A Secunia biztonsági cég egy kritikus sebezhetőséget fedezett fel az Internet Explorerben, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot futtathatnak le az áldozat számítógépén, így adatokat tulajdoníthatnak el vagy törölhetnek, esetleg átvehetik az irányítást a rendszer felett.

[HWSW] A Secunia biztonsági cég egy kritikus sebezhetőséget fedezett fel az Internet Explorerben, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot futtathatnak le az áldozat számítógépén, így adatokat tulajdoníthatnak el vagy törölhetnek, esetleg átvehetik az irányítást a rendszer felett.

Az egyelőre még kijavítatlan biztonsági rés az Internet Explorer 5.5 és 6.0 változatait érinti Windows XP SP2 és Windows 2000 SP4 operációs rendszereken és a böngésző Javascript-kezelésével kapcsolatos. Ha a felhasználó egy megfelelően előkészített weboldalra lép, a gépén a beavatkozása nélkül lefuthat akármilyen program. Mivel a sérülékenységre egyelőre nem létezik javítás, a Secunia azt tanácsolja a felhasználóknak hogy kapcsolják ki a Javascript-támogatás, vagy használjanak más böngészőt.

Biztonság szakemberek szerint ez a sérülékenység már hónapok óta ismert, azonban eddig még nem került a napvilágra olyan módszer, amely kihasználná a hibát és így juttatna kártékony kódot a felhasználó számítógépére. Most azonban a Computer Terrorism nevű szervezet publikált egy olyan módszert, amely a sérülékenység kihasználására épít. A Microsoft sietett leszögezni, hogy tudnak a nyilvánosságra került példaprogramról, de egyelőre még nem hallottak olyan esetről, hogy valakit ilyen támadás ért volna.

Még nem tudni, hogy a redmondi vállalat soron kívüli hibajavítást készít-e a böngészőhöz, vagy a frissítéssel megvárják december második keddjét, amikor menetrend szerint közzéteszik a biztonsági javításokat a Windowshoz, illetve annak komponenseihez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.