Szerző: Ady Krisztián

2005. november 21. 16:56

A korábbi iPodokon is nézhető videó az iPodLinux segítségével

A nyílt forráskódú Linux segítségével korábbi iPod modellek, akár a legrégebbi, első generációs iPod-ok is képesek lehetnek videók lejátszására -- legalábbis ezt állítják az iPodLinux projekt fejlesztői. Az uClinux portolásán dolgozók szerint a kernel minden hardverelemet támogat az iPodokban, melyeket a grafikus felület felváltására feltöltött podzillán keresztül el is lehet érni.

[HWSW] A nyílt forráskódú Linux segítségével korábbi iPod modellek, akár a legrégebbi, első generációs iPod-ok is képesek lehetnek videók lejátszására -- legalábbis ezt állítják az iPodLinux projekt fejlesztői. Az uClinux portolásán dolgozók szerint a kernel minden hardverelemet támogat az iPodokban, melyeket a grafikus felület felváltására feltöltött podzillán keresztül el is lehet érni.

A fejlesztők egy teljesen működő Linux disztribúciót próbálnak létrehozni az Apple zenelejátszó készülékei számára, mely bővebb lehetőségeket nyújt, más formátumok lejátszását is támogatja, mint a vállalat eredeti szoftvere, így MP3 és akár Ogg Vorbis állományok is megszólaltathatók az iPodokkal. Az iPodLinux egyszerű telepítését windowsos és Mac OS operációs rendszer alól indítható telepítőprogramok segítik. A lejátszót elrontani nem lehet, a fejlesztők szerint az eredeti állapot bármikor helyreállítható az Apple segédprogramja segítségével.

Az iPodLinux az Apple szoftvere mellé települ, így minden egyes reset, újraindítás után dönthetünk arról, melyik szoftvert szeretnénk használni. Jelenleg az első, második és harmadik generációs iPod lejátszókhoz létezik "hivatalosan" is közreadott telepítőprogram, de hamarosan a negyedik generációs (U2 és Photo verziók is) lejátszók, valamint az iPod mini is bekerülhet a támogatott lejátszók közé.

Az iPod nano színes kijelzője különösen alkalmas a legfrissebb CVS-ben megjelent, iPodLinuxon futó videolejátszó szoftver számára, így a nanón is lejátszhatók a speciálisan tömörített videoállományok. A tömörítő szoftver tömörítetlen videoanyagból készíti el a lejátszó által is elfogadott állományt, az mencoder jelenleg Linux és Mac OS X operációs rendszerek alá készült el előfordított változatban.

A projektről az angol nyelvű iPodLinux.org weboldalon keresztül juthatunk bővebb információhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról