Szerző: Budai Péter

2005. november 8. 12:26

Megjelent az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005

Az új fejlesztői platform erősen fókuszál az üzleti intelligenciára, ami valamennyi új Microsoft termékben megfigyelhető, legyen szó a most bejelentett alkalmazásokról, vagy akár a még korai állapotban létező Office 12-ről, és az annak részeként érkező Office szerverekről.

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója november 7-én bejelentette a már régóta várt SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005 elérhetőségét, valamint a BizTalk 2006-ot, ami várhatóan a jövő év első negyedévében lesz kapható. Ezek a termékek együtt a Microsoft alkalmazásfejlesztési platformjának legnagyobb mérföldkövét jelentik a .NET stratégia bejelentése óta.

Az új platform elsősorban a .NET keretrendszer 2.0-s változatára épít, aminek új képességeit az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005 is kihasználja. Az SQL Server 2005 szinte alkalmazásszerverré vált a .NET integráció és az XML adatok és webszolgáltatások támogatása révén, tehát az adatorientált webes (de saját felülettel nem rendelkező) üzleti alkalmazások egyedül egy SQL Server 2005 segítségével is megvalósíthatóak. A BizTalk Server 2006 ehhez kapcsolja hozzá a folyamatintegrációt és az adatintegrációt.

A fejlesztői platform erősen fókuszál az üzleti intelligenciára, ami valamennyi új Microsoft termékben megfigyelhető, legyen szó a most bejelentett alkalmazásokról, vagy akár a még korai állapotban létező Office 12-ről, és az annak részeként érkező Office szerverekről. A platform stabilitását és megbízhatóságát is szerette volna a Microsoft mielőbb láthatóvá tenni, ezért a bétatesztelés ideje alatt már 4000 belső, valamint partnereknél futó alkalmazást épített rá -- a platform pedig csak akkor jelenhetett meg, ha valamennyien hibátlanul és megfelelő teljesítménnyel működtek.

Microsoft SQL Server 2005

Az SQL Server 2005 öt évvel a korábbi adatbázisszerver verzió, az SQL Server 2000 után érkezett -- az öt év fejlesztési munka eredménye pedig nem meglepő módon rengeteg újdonságot jelent, de az új Microsoft adatbázisszerver a teljesítmény terén is sokat javult. Az SQL Server 2005 újdonságait már igyekeztünk egy régebbi bétaváltozat alapján összefoglalni korábbi cikkünkben. Az újdonságok friss listáját (külön a fejlesztők és az IT szakemberek szemszögéből) és a termékek közötti különbségeket a Microsoft weboldalán lehet megnézni, ahonnan bárki által letölthető az SQL Server 2005 Enterprise 180 napos próbaverziója is.

Az SQL Server 2005 az általános adatbázisszerver képességeken túl (adattárolás, lekérdezések, menedzsment) jónéhány értéknövelt szolgáltatást tartalmaz: az SQL Server Integration Services (SSIS) segítségével könnyedén valósíthatóak meg a bonyolult adatintegrációs feladatok is, beleértve az adattisztítást, és az adattárházak kezelését is. Az SSIS leváltja az SQL Server 2000 DTS (Data Transformation Services) csomagjait, helyettük a vezérlés és adatmozgatás folyamatait sokkal rugalmasabban, külön kezeli.

Az SQL Server Analysis Services (SSAS) legújabb változata bevezeti az Universal Dimensional Modelt (UDM), amivel a többdimenziós adatelemzés és ábrázolás válik egyszerűbbé, elsősorban OLAP kockák használatával. Az SSAS új adatbányászattal kapcsolatos algoritmusokat és megoldásokat is tartalmaz, lehetővé téve, hogy az SQL Server 2005 a nagymennyiségben rendelkezésre álló adatok alapján gyorsan tudjon olyan eredményekkel szolgálni, amik üzleti döntésekben lehetnek a cégvezetők segítségére. Az így kapott, vagy máshonnan kinyert adatokat az SQL Server 2005 Reporting Services jelentéskészítő moduljával akár weben, akár Excelben, PDF-ben, vagy bármilyen más formátumban is megjeleníthetjük.

A folyamatintegráció terén is jópár újdonság érkezett: az SQL Server 2005 Notification Services lehetővé teszi, hogy az adatbázis adatváltozásairól levélben, vagy például SMS-ben értesüljünk: ez akkor lehet hasznos, ha például részvényárfolyamokat tárolunk, és annak változásait szeretnénk mielőbb látni, bárhol is vagyunk éppen. A másik folyamatintegrációt elősegítő szolgáltatás a Service Broker, ami a programozók és rendszerintegrátorok számára teszi lehetővé, hogy alkalmazásaik és szolgáltatásaik valós időben reagálhassanak az SQL Serverben történt módosulásokra, illetve saját tevékenységeiket egy tranzakcióban végezhessék el az adatbázissal, biztosítva a tranzakcionális adatintegritást.

Az SQL Server 2005-tel az alkalmazások és megoldások elkészítése kevesebb időt igényel az új menedzsment eszközöknek köszönhetően. Az SQL Server Management Studio leváltotta a korábbi Enterprise Managert, és a Visual Studio felületét felhasználva teszi átláthatóbbá a feladatokat. Az üzleti intelligenciát célzó megoldások fejlesztéséhez pedig a Business Intelligence Development Studio nyújt segítséget, ami a Visual Studiót használó programozók számára előnyös, hiszen az átlaluk már megszokott felületen tudnak dolgozni az adatbázisszerverrel is. Az adatbázisszerver replikációs képességei is sokat javultak.

Jelentős változásokon esett át az adatbázis motorja is: egyfelől összeintegrálták a .NET keretrendszer 2.0-s változatával, másfelől teljesítményét és skálázhatóságát egyes alkalmazások esetében többszörösére növelték. A .NET integrációja azért lényeges változás, mert így a .NET-fejlesztők a számukra ismerősebb nyelveken is kódolhatnak az adatbázisban üzleti logikát, valamint ezáltal az SQL Server 2005 szinte alkalmazásszerverré vált, és más szervertermékek nélkül is alkalmas teljes üzleti megoldások elkészítésére és futtatására.

Teljesítmény és konkurencia

Teljesítmény szempontjából is hatalmas áttörést ért el az új SQL Server: a mérések szerint például 3,5-szer gyorsabban szolgál ki 93 ezer SAP-felhasználót mint az SQL Server 2000. Az SQL Server 2005 több TPC-H rekordot is megdöntött: 100 gigabájtos, négyprocesszoros kategóriában is világelső a Microsoft új megoldása. Az elemzések szerint a PeopleSoft pénzügyi és ügyfélkapcsolat-menedzsment megoldásai is az SQL Server 2005 mellett a leggyorsabbak. A Microsoft lehetőséget ad arra, hogy a konkurens adatbázisszerverekről (például Oracle, IBM) egyszerűen át lehessen állni a Microsoft SQL Server 2005-re. Az Oracle Migration Assistant például lényegesen lerövidíti a migrációhoz szükséges időt, amihez így kevesebb erőforrásra van szükség.

Az ingyenes, SQL Server 2005 Express adatbáziskezelő pedig elsősorban a linuxos webfejlesztők és kisebb alkalmazásokat készítőket célozzák meg, akik nagyrészt a LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) stackre építkeznek. Az új generációs .NET keretrendszer 2.0-s változata és az SQL Server 2005 Express azonban olyan alternatívát nyújt, hogy a kisebb fejlesztésekbe kezdő cégeknek sem kell a nyílt forrású szoftverek felé fordulniuk a magasabb költségek elkerülése miatt. A Windows Server 2003 Web Edition, annak részeként a Microsoft Internet Information Server 6.0, az ASP.NET 2.0, a Visual Web Developer és a Microsoft SQL Server 2005 Express alkalmazásokból álló platform a Microsoft válasza a nyílt forrású LAMP stackre. Ezen alkalmazások közül egyedül a szerver operációs rendszer, a Windows Server 2003 Web Edition jár tényleges költséggel, a többi, itt felsorolt szoftver és keretrendszer ingyenesen elérhető.

[oldal:Visual Studio 2005, BizTalk Server 2006]

A Visual Studio 2005 Professional a Microsoft integrált szoftverfejlesztő eszközének legfrissebb, a szintén most megjelenő .NET 2.0 keretrendszerre épülő kiadása. Az előző Visual Studio változatokhoz képest a 2005-ös kiadás szolgáltatásai között megjelenik a 64-bites processzorok támogatása, valamint teljes vérfrissítésen esett át a keretrendszer megújulásával a Windows Forms és az ASP.NET is. A .NET-es nyelvek is megújultak: a C# és a Visual Basic is új nyelvi elemekkel bővültek, például mostantól használhatunk a C++ templatekhez igencsak hasonló genericeket. Arra is lehetőség van immár, hogy a program futása közben módosítsuk annak kódját, ami azonnal életbe is lép, anélkül, hogy az alkalmazást újra kellene indítani -- ezt a képességet egyszerűen "edit and continue"-nek nevezték el.

A .NET 2.0 keretrendszer és az új Visual Studio 2005 Professional a leggyakrabban előforduló fejlesztési feladatok végrehajtási hatékonyságát legalább 50%-kal növeli meg a korábbi változathoz képest. A keretrendszer már közel egy hete szabadon letölthető a Microsoft honlapjáról.

A Visual Studióból egy új termékcsomag is elérhető, a Visual Studio Team System, ami a Microsoft fejlesztőeszközeinek integrált, csoportmunka- és szoftveréletciklus-menedzsment eszközökkel támogatott változata. Három változata dedikált eszközökkel támogatja az szoftvermegoldások tervezőit, a fejlesztőket, valamint a létrehozott kód tesztelését végző mérnököket. A szerep-specifikus változatok (Architect, Developer, Tester) egységes rendszerbe integrálását, valamint a projektmenedzserek folyamatos tájékoztatását a Team Foundation Server látja el, aminek megjelenése a jövő év első negyedévében esedékes. A Team System képes a Microsoft Solutions Framework (MSF) fejlesztési módszertan új, 4.0-s változatának integrált támogatására, de akár más módszertanokat is hozzá lehet kötni. A Team System kiadások között megtalálható a Visual Studio Team Suite is, ami egyben tartalmazza mindhárom szerep-specifikus változat valamennyi képességét.

Az elsősorban vállalati fejlesztők számára készült Team System kiadások képességei nagyban eltérnek a Professional változattól. A fejlesztő produktivitást és a hibakeresés sebességét leginkább növelő megoldások csak ezekben a kiadásokban találhatóak meg, mint például a statikus kódelemzés, a Code Coverage, a Profiling, vagy éppen a Unit Testing. A különféle változatok közötti eltéréseket a Microsoft weboldalán lehet megnézni.

Azon fejlesztők számára, akik csak most kezdenek ismerkedni a szoftverfejlesztéssel, illetve az adatbázisok alkalmazásával, a Microsoft egy belépő szintű, az internetről ingyenesen letölthető termékcsaládot hozott létre, melynek tagjait az újonnan bevezetésre kerülő Express márkanév fogja össze. A Visual Express család 4 különböző nyelvi kiadását (Visual Basic, C++, C#, J#) a kimondottan web-fejlesztők részére létrehozott Visual Web Developer 2005 Express Edition egészíti ki, az adatbázisokkal még csak ismerkedők igényeit pedig a legfeljebb egy processzoron futó és 4 GB-os adatbázisra korlátozott, de más képességeiben nem limitált SQL Server 2005 Express Edition elégíti ki.

Microsoft BizTalk Server 2006

A Microsoft BizTalk Server 2004 még csak másfél éve jelent meg, máris jön az új képességekkel bővülő változat. A BizTalk Server 2006 alkalmazás- és folyamatintegrációs szerver új üzleti tevékenységeket figyelő szolgáltatással bővült, valamint menedzsment eszközei lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy jobban követni és felügyelni tudják a működésük szempontjából kritikus fontosságú üzleti folyamataikat. A 2006 elején megjelenő termék CTP (Community Technical Preview, közösségi technikai előzetes) verziója a tesztelői kör számára már most elérhető. A Biztalk Server 2006 már támogatni fogja a 64 bites Windows Server változatokat is, és szoros integrációt ígér a most megjelent SQL Server 2005, Visual Studio 2005 és a már régebb óta elérhető Virtual Server 2005 termékekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról