Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megjelent az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005

Budai Péter, 2005. november 08. 12:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az új fejlesztői platform erősen fókuszál az üzleti intelligenciára, ami valamennyi új Microsoft termékben megfigyelhető, legyen szó a most bejelentett alkalmazásokról, vagy akár a még korai állapotban létező Office 12-ről, és az annak részeként érkező Office szerverekről.

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója november 7-én bejelentette a már régóta várt SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005 elérhetőségét, valamint a BizTalk 2006-ot, ami várhatóan a jövő év első negyedévében lesz kapható. Ezek a termékek együtt a Microsoft alkalmazásfejlesztési platformjának legnagyobb mérföldkövét jelentik a .NET stratégia bejelentése óta.

Az új platform elsősorban a .NET keretrendszer 2.0-s változatára épít, aminek új képességeit az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005 is kihasználja. Az SQL Server 2005 szinte alkalmazásszerverré vált a .NET integráció és az XML adatok és webszolgáltatások támogatása révén, tehát az adatorientált webes (de saját felülettel nem rendelkező) üzleti alkalmazások egyedül egy SQL Server 2005 segítségével is megvalósíthatóak. A BizTalk Server 2006 ehhez kapcsolja hozzá a folyamatintegrációt és az adatintegrációt.

A fejlesztői platform erősen fókuszál az üzleti intelligenciára, ami valamennyi új Microsoft termékben megfigyelhető, legyen szó a most bejelentett alkalmazásokról, vagy akár a még korai állapotban létező Office 12-ről, és az annak részeként érkező Office szerverekről. A platform stabilitását és megbízhatóságát is szerette volna a Microsoft mielőbb láthatóvá tenni, ezért a bétatesztelés ideje alatt már 4000 belső, valamint partnereknél futó alkalmazást épített rá -- a platform pedig csak akkor jelenhetett meg, ha valamennyien hibátlanul és megfelelő teljesítménnyel működtek.

Microsoft SQL Server 2005

Az SQL Server 2005 öt évvel a korábbi adatbázisszerver verzió, az SQL Server 2000 után érkezett -- az öt év fejlesztési munka eredménye pedig nem meglepő módon rengeteg újdonságot jelent, de az új Microsoft adatbázisszerver a teljesítmény terén is sokat javult. Az SQL Server 2005 újdonságait már igyekeztünk egy régebbi bétaváltozat alapján összefoglalni korábbi cikkünkben. Az újdonságok friss listáját (külön a fejlesztők és az IT szakemberek szemszögéből) és a termékek közötti különbségeket a Microsoft weboldalán lehet megnézni, ahonnan bárki által letölthető az SQL Server 2005 Enterprise 180 napos próbaverziója is.

Az SQL Server 2005 az általános adatbázisszerver képességeken túl (adattárolás, lekérdezések, menedzsment) jónéhány értéknövelt szolgáltatást tartalmaz: az SQL Server Integration Services (SSIS) segítségével könnyedén valósíthatóak meg a bonyolult adatintegrációs feladatok is, beleértve az adattisztítást, és az adattárházak kezelését is. Az SSIS leváltja az SQL Server 2000 DTS (Data Transformation Services) csomagjait, helyettük a vezérlés és adatmozgatás folyamatait sokkal rugalmasabban, külön kezeli.

Az SQL Server Analysis Services (SSAS) legújabb változata bevezeti az Universal Dimensional Modelt (UDM), amivel a többdimenziós adatelemzés és ábrázolás válik egyszerűbbé, elsősorban OLAP kockák használatával. Az SSAS új adatbányászattal kapcsolatos algoritmusokat és megoldásokat is tartalmaz, lehetővé téve, hogy az SQL Server 2005 a nagymennyiségben rendelkezésre álló adatok alapján gyorsan tudjon olyan eredményekkel szolgálni, amik üzleti döntésekben lehetnek a cégvezetők segítségére. Az így kapott, vagy máshonnan kinyert adatokat az SQL Server 2005 Reporting Services jelentéskészítő moduljával akár weben, akár Excelben, PDF-ben, vagy bármilyen más formátumban is megjeleníthetjük.

A folyamatintegráció terén is jópár újdonság érkezett: az SQL Server 2005 Notification Services lehetővé teszi, hogy az adatbázis adatváltozásairól levélben, vagy például SMS-ben értesüljünk: ez akkor lehet hasznos, ha például részvényárfolyamokat tárolunk, és annak változásait szeretnénk mielőbb látni, bárhol is vagyunk éppen. A másik folyamatintegrációt elősegítő szolgáltatás a Service Broker, ami a programozók és rendszerintegrátorok számára teszi lehetővé, hogy alkalmazásaik és szolgáltatásaik valós időben reagálhassanak az SQL Serverben történt módosulásokra, illetve saját tevékenységeiket egy tranzakcióban végezhessék el az adatbázissal, biztosítva a tranzakcionális adatintegritást.

Az SQL Server 2005-tel az alkalmazások és megoldások elkészítése kevesebb időt igényel az új menedzsment eszközöknek köszönhetően. Az SQL Server Management Studio leváltotta a korábbi Enterprise Managert, és a Visual Studio felületét felhasználva teszi átláthatóbbá a feladatokat. Az üzleti intelligenciát célzó megoldások fejlesztéséhez pedig a Business Intelligence Development Studio nyújt segítséget, ami a Visual Studiót használó programozók számára előnyös, hiszen az átlaluk már megszokott felületen tudnak dolgozni az adatbázisszerverrel is. Az adatbázisszerver replikációs képességei is sokat javultak.

Jelentős változásokon esett át az adatbázis motorja is: egyfelől összeintegrálták a .NET keretrendszer 2.0-s változatával, másfelől teljesítményét és skálázhatóságát egyes alkalmazások esetében többszörösére növelték. A .NET integrációja azért lényeges változás, mert így a .NET-fejlesztők a számukra ismerősebb nyelveken is kódolhatnak az adatbázisban üzleti logikát, valamint ezáltal az SQL Server 2005 szinte alkalmazásszerverré vált, és más szervertermékek nélkül is alkalmas teljes üzleti megoldások elkészítésére és futtatására.

Teljesítmény és konkurencia

Teljesítmény szempontjából is hatalmas áttörést ért el az új SQL Server: a mérések szerint például 3,5-szer gyorsabban szolgál ki 93 ezer SAP-felhasználót mint az SQL Server 2000. Az SQL Server 2005 több TPC-H rekordot is megdöntött: 100 gigabájtos, négyprocesszoros kategóriában is világelső a Microsoft új megoldása. Az elemzések szerint a PeopleSoft pénzügyi és ügyfélkapcsolat-menedzsment megoldásai is az SQL Server 2005 mellett a leggyorsabbak. A Microsoft lehetőséget ad arra, hogy a konkurens adatbázisszerverekről (például Oracle, IBM) egyszerűen át lehessen állni a Microsoft SQL Server 2005-re. Az Oracle Migration Assistant például lényegesen lerövidíti a migrációhoz szükséges időt, amihez így kevesebb erőforrásra van szükség.

Az ingyenes, SQL Server 2005 Express adatbáziskezelő pedig elsősorban a linuxos webfejlesztők és kisebb alkalmazásokat készítőket célozzák meg, akik nagyrészt a LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) stackre építkeznek. Az új generációs .NET keretrendszer 2.0-s változata és az SQL Server 2005 Express azonban olyan alternatívát nyújt, hogy a kisebb fejlesztésekbe kezdő cégeknek sem kell a nyílt forrású szoftverek felé fordulniuk a magasabb költségek elkerülése miatt. A Windows Server 2003 Web Edition, annak részeként a Microsoft Internet Information Server 6.0, az ASP.NET 2.0, a Visual Web Developer és a Microsoft SQL Server 2005 Express alkalmazásokból álló platform a Microsoft válasza a nyílt forrású LAMP stackre. Ezen alkalmazások közül egyedül a szerver operációs rendszer, a Windows Server 2003 Web Edition jár tényleges költséggel, a többi, itt felsorolt szoftver és keretrendszer ingyenesen elérhető.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.