:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 3. 09:13

Ingyenes adatbázis az Oracle-től

Az Oracle bejelentette ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelőjét, amelynek bétaverziója máris letölthető , a végleges változat az év későbbi részében várható. Az Oracle 10g Express Editiont (XE) a vállalat elsősorban fejlesztőknek, adminisztrátoroknak és diákoknak kínálja ismerkedési céllal, valamint saját alkalmazásaik fejlesztéséhez és telepítéséhez. Emellett a független szoftverszállítók és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba.

[HWSW] Az Oracle bejelentette ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelőjét, amelynek bétaverziója máris letölthető, a végleges változat az év későbbi részében várható. Az Oracle 10g Express Editiont (XE) a vállalat elsősorban fejlesztőknek, adminisztrátoroknak és diákoknak kínálja ismerkedési céllal, valamint saját alkalmazásaik fejlesztéséhez és telepítéséhez. Emellett a független szoftverszállítók és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba.

Van igény

"Az Oracle Database XE segítségével a fejlesztők, adminisztrátorok, független szoftvervállalatok és diákok ingyen elsajátíthatják a világ vezető adatbázisszoftverének használatát, alkalmazásokat fejleszthetnek rá, és azokat üzemeltethetik vele" -- mutatott rá Thomas Kyte, az Oracle alelnöke. "A fejlesztők, DBA-k, diákok és ISV-k gyakran ingyenes adatbázis-kezelőkön kezdik az adatbázisos alkalmazások fejlesztését" --tette hozzá Carl Olofson, az IDC piackutató cég információkezelési és adatintegrációs piackutatásért felelős igazgatója.

"Ha az ingyenes rendszer használatát gazdag szakirodalom, az interneten fellelhető számos technikai anyag és professzionális szakértői háttér támogatja, és emellett a fejlesztők később az adatbázis átkonvertálása nélkül bővíthetik éles üzemű, nagy adatmennyiségeket kezelő rendszerekké alkalmazásaikat, akkor a fejlesztés sokkal kisebb kockázattal jár, és jóval nagyobb potenciális megtérülést biztosít nemcsak rövid, hanem hosszú távon is" -- mondta Olofson.

Az Evans Data piackutató cég felmérése szerint a fejlesztők körében jelenleg a MySQL a legnépszerűbb ingyenes adatbáziskezelő. Az adatbázisokat készítő cégek egyre inkább kezdik felismerni, mekkora igény van az ingyenes változatok iránt, ezért sorra adják ki ilyen termékeiket. Nemrégiben az IBM dobta piacra a DB2 ingyenes változatát egy fejlesztői csomagban, a Microsoft pedig a jövő hónapra tervezi az SQL Server 2005 ingyenes változatának bevezetését, amelyet szintén Expressnek hívnak majd.

Korlátozások

Az Oracle Database XE az Oracle Database 10g Release 2-re épül, így 100 százalékig kompatibilis az Oracle adatbázis-termékcsaládjának összes tagjával. Az Oracle Database XE ugyanazt a jól ismert SQL és PL/SQL programozási felületet biztosítja, mint az Oracle Database 10g többi verziója, de emellett a különböző fejlesztői csoportok igényeinek megfelelően más programnyelvek széles körét is támogatja. Például teljes körű fejlesztési és üzemeltetési támogatást nyújt a Java, .NET, PHP és Windows környezetben dolgozó fejlesztőknek.

Az Oracle Database XE a 32 bites Linux és Windows operációs rendszereken használható, és bármely támogatott hardverplatformra telepíthető. Az Oracle ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelője azonban legfeljebb 1 processzort és 1 gigabájt memóriát használ, illetve gépenként csak egy példányban (instance) futtatható. Az ingyenes adatbáziskezelő legfeljebb 4 gigabájt felhasználói adatot tárolhat. A XE-hez támogatás nem jár, a felhasználók egy online fórumon tehetik fel kérdéseiket, amelyeket az Oracle szakértői válaszolnak meg.

A szoftver akár kereskedelmi céllal is használható, ha egy felhasználó kinövi, akkor továbbfejlesztheti egy Standard Editionre, vagy akár Enterprise Editionre. Ilyenkor sajnos elkerülhetetlen az adatbáziskezelő újratelepítése, de az adatbázis vagy a rajta futó alkalmazás, a beállítások továbbra is változatlanok maradhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.