:

Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 22. 10:48

Jövőre már 10-15 digitális tévéadást nézhetünk földi antennáinkkal

A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó országos földfelszíni televízió (DVB-T) és rádió (T-DAB) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját. A digitális átállás jövőre megkezdődhet, 2012-ig pedig be kell fejeződnie, ekkor ugyanis le kell kapcsolni az analóg földfelszíni sugárzást, adásokat.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó országos földfelszíni televízió (DVB-T) és rádió (T-DAB) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját. A digitális átállás jövőre megkezdődhet, 2012-ig pedig be kell fejeződnie, ekkor ugyanis le kell kapcsolni az analóg földfelszíni sugárzást, adásokat.

12 + 5 év

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es LXXIV törvény szerint az NHH-nak a végleges pályázatokat a konzultációt követően, legkésőbb október 31-ig kell megjelentetnie, melyek eredményhirdetése 2008 elején várható. A feszített tempónak köszönhetően a digitális földfelszíni műsorszórás -- mely évek óta tesztüzemben működik -- már jövőre beindulhat Magyarországon.

A törvény alapján a pályázatok nyertesei 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az NHH két pályázatot ír majd ki, az egyik pályázat öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex) üzemeltetési jogosultságának megszerzésére, a másik pedig egy, a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.

A konzultációra bocsátott pályázati kiírás szerint a földfelszíni televíziós műsorszórásnak három multiplexen 2008-ban el kell indulnia, és e három multiplex közül a másodikon a nyertes pályázó mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthat. Ez a három multiplex 10-15 tévécsatorna digitális továbbítását teszi majd lehetővé. A további két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítását, azaz 2012. január 1-ét követően indulhat be. A rádiós multiplexen szintén jövőre kell megkezdeni a műsorszórást.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

Marad tartalék

A televíziós csatornacsomagoknak, multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak pedig a lakosság 85 százalékát kell elérnie. A 2006-ban Genfben megtartott Körzeti Rádiótávközlési Értekezlet eredményeként Magyarországnak a digitális átállás során összesen 8 televíziós és 3 rádiós csomag áll rendelkezésére. A mostani pályázat után fennmaradó 3 televíziós és 2 rádiós multiplex hasznosításáról a későbbiek során születik majd döntés.

A pályázatokat több szempont szerint értékelik, figyelembe veszik a megkívánt kiépítési ütemnél kedvezőbb vállalást -- gyorsab kiépítést --, a lakossági lefedettség minél gyorsabb bővítését, az esetleges interaktív szolgáltatások bevezetésének vállalását. Ugyanígy előny lehet a dekóderek, analóg tévéket digitális vételre alkalmassá tevő külső set-top-boxok kedvezményes, támogatott kínálata.

Az NHH júniusi lakossági felmérése szerint jelenleg a magyarországi háztartások 99 százaléka rendelkezik televízióval, a háztartások fele legalább kettővel. A háztartások 23 százaléka kizárólag analóg földfelszíni vétellel rendelkezik, ezt a technológiát összességében 31 százalék használja. 2007 tavaszán a háztartások 61,3 százaléka kábeltelevízió előfizető volt, és az elmúlt évben jelentős növekedés után már mintegy 450 ezer háztartásban volt előfizetéses műholdas szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.