Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 21. 09:59

Részben üzemanyagcellával működteti egyik adatközpontját a Fujitsu

A Fujitsu America egy 200 kilowattos üzemanyagcellát telepített kaliforniai adataközpontjába, amely a számítógépek tápellátásához szükséges energiát állítja elő, a felszabaduló hő egy részét pedig az épületek fűtésére fordítják.

[HWSW] A Fujitsu America egy 200 kilowattos üzemanyagcellát telepített kaliforniai adataközpontjába, amely a számítógépek tápellátásához szükséges energiát állítja elő, a felszabaduló hő egy részét pedig az épületek fűtésére fordítják.

A Fujitsu szerint az üzemanyagcella által megtermelt energia a campus szükségletének mintegy felét fedezi és a befektetés legkorábban három év alatt térülhet meg, mindazonáltal a cella élettartama mintegy 15 év. A Fujitsu nem hozta nyilvánosságra, mennyibe került az üzemanyagcella telepítése, azt viszont közölték, hogy a campust energiával ellátó Pacific Gas & Electrictől félmillió dolláros egyszeri visszatérítést kaptak.

Noha a hidrogén előállításakor széndioxid keletkezik, az üzemanyagcella használatával a Fujitsu-campus 35 százalékkal csökkentette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és azáltal, hogy nem atomenergiát vesz igénybe, évente mintegy 3 millió liter vizet is megtakarít, amely az erőmű működéséhez lenne szükséges. A cég úgy becsli, a gázkibocsátás annyival csökkent, mintha száz autó eltűnt volna az utakról.

Üzemanyagcella a Fujitsunál

Az UTC PureCell üzemanyagcella "tüzelőanyaga" metángáz, amelyet először gőzzel felmelegítenek és hidrogént állítanak elő. A hidrogént ezuán egy protoncserélő membránon (PEM) vezetik keresztül, ahol a kémiai reakciók során elektromos energia, víz és hő keletkezik. A cella hatékonysága jelenleg mintegy 50 százalékos, de a UTC azt állítja, a későbbiekben további felszabaduló hőt is hasznosítani lehet majd, így az üzemanyagcella hatékonysága megközelítheti a 85 százalékot is. A UTC már közel 300 üzemanyagcellát telepített világszerte, elsősorban adatközpontok, kórházak és szállodák találhatók a megrendelők között.

A többi japán céghez hasonlóan a Fujitsu is eltökélt környezetvédő. A vállalat terve az, hogy a széndioxid-kibocsátását 2010-re az 1990-es szintre szorítsa vissza. A tavaly 41 százalékkal csökkentette a hulladék mennyiségét. A környezettudatosság a termékek szintjén is megjelenik, 2005-ben például a Fujitsu olyan notebookot dobott piacra Japánban, amelynek keményítő-alapú műanyagból készült váza teljesen elbomlik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról