Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 24. 13:44

A notebookok átveszik az uralmat a hazai PC-piacon is

Ma már Magyarországon is több notesz fogy mint asztali PC -- derül ki az Albacomp által nyilvánosságra hozott adatokból. A fehérvári PC-gyártó szerint az első félév során itthon 80-85 ezer asztali gép mellett 110-120 ezer notebook talált gazdára. A tavalyi első félévben még 100 ezer felett volt az eladott asztali gépek száma, miközben notebookból 70-80 ezer fogyott.

[HWSW] Ma már Magyarországon is több notesz fogy mint asztali PC -- derül ki az Albacomp által nyilvánosságra hozott adatokból. A fehérvári PC-gyártó szerint az első félév során itthon 80-85 ezer asztali gép mellett 110-120 ezer notebook talált gazdára. A tavalyi első félévben még 100 ezer felett volt az eladott asztali gépek száma, miközben notebookból 70-80 ezer fogyott.

Rohamosan csökken a kereslet az asztali PC-k iránt

A desktop gépek iránti kereslet rohamosan csökken, az eladások az első félévben mintegy 20 százalékkal zuhantak meg, amely több okra vezethető vissza. Az egyik legfontosabb ezek közül a notebookok előretörése, de a vásárlási kedvet csökkentették a gazdasági megszorítások is, valamint az, hogy a Sulinet program 2006-ban véget ért sok sokan akkorra időzítették a PC-vásárlást. A visszaeső desktop-piacon az Albacomp látványos növekedést ért el, a vállalat az első félév során mintegy 8 ezer Activa PC-t értékesített, míg a tavalyi első félév során alig több mint 5 ezret.

A vállalatnál úgy látják, egyre erőteljesebb a kereslet a prémium kategóriás asztali gépek iránt, amelyekben nem ritka vendég a négymagos processzor vagy a csúcskategóriás videokártya. Az ilyen konfigurációkat jellemzően játékosok vásárolják, de grafikusok, tervezők is szívesen választják ezeket a gépeket, ilyen teljesítményt ugyanis ma még egyetlen hordozható gép sem kínál. Asztali PC vásárlásánál még gyakori szempont a bővíthetőség, például egy második (vagy akár még több) merevlemez beépítésének lehetősége, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy azonos teljesítmény mellett a noteszek még mindig drágábbak.

Egyre több notebook fogy

Az Albacomp becslése szerint 2006 első félévében körülbelül 70-80 ezer notebookot értékesítettek a hazai piacon, ehhez képest idén már 100-120 ezer gép talált gazdára, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai és amerikai trendeknek megfelelően a notebook eladások megelőzték a PC eladásokat. Az Albacomp 2007 első félévben 5 ezer notebookot értékesített, ez éves összehasonlításban 50 százalékos növekedést jelent.

A székesfehérváriak szerint még mindig a 15,4 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel szerelt gépek a legnépszerűbbek a piacon, amelyekbe a vevők egyre gyakrabban választanak Celeron helyett Pentium vagy Core 2 Duo processzort. Az utóbbi időben a nagyobb, 17 vagy akár 19 hüvelykes modellek népszerűsége erősen megcsappant, miközben előtérbe kerültek a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt, 2 kilogrammál is könnyebb ultrahordozható gépek. Utóbbi szegmensben az Albacomp 200 százalékkal növelte eladásait. A vállalat az ősszel új ultrahordozható géppel fog jelentkezni, amelyben már ujjlenyomatolvasó és HSDPA-modem is helyet kap majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról