Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 22. 12:59

A felhasználók fittyet hánynak a mobil eszközökre leselkedő veszélyekre

A Cisco és a National Cyber Security Alliance megbízásából készített felmérés szerint a mobil munkások szinte egyáltalán nem foglalkoznak a saját, valamint adataik biztonságával, ezzel kockázatva bizalmas adataikat és végső soron vállalatuk sikerét is.

[HWSW] A Cisco és a National Cyber Security Alliance megbízásából készített felmérés szerint a mobil munkások szinte egyáltalán nem foglalkoznak a saját, valamint adataik biztonságával, ezzel kockázatva bizalmas adataikat és végső soron vállalatuk sikerét is.

A hét országban 700 résztvevő bevonásával készült kutatás szerint a felhasználók zöme nem mindig számol a veszélyekkel, 28 százalék pedig szinte egyáltalán nem foglalkozik azokkal. A fejüket a homokba dugók a legtöbbször azzal takaróznak, hogy nincs idejük a biztonsági kérdésekkel foglalkozni, hiszen fontos munkát végeznek, mások pedig úgy vélik, a biztonságukról a vállalati IT-részlegnek kell gondoskodnia még akkor is, ha céges notebookjukkal egy teljesen védtelen vezeték nélküli hálózathoz csatlakoznak.

A felhasználók jelentős része látszólag teljesen fittyet hány a rá leselkedő veszélyekre, erre utal legalábbis, hogy a megkérdezettek 44 százaléka minden levelet megnyit, még azokat is, amelyek ismeretlen forrásból származnak. Érdekes, hogy a válaszadók több mint háromnegyede azt állította, nem tudja megkülönböztetni az üzleti és magánleveleket a gyakran kártékony szeméttől, gyakran azért, mert a mobiltelefonjának kijelzője annyira pici, hogy csak a feladó látszik, az üzenet tárgya és tartalma nem.

A tanulmányt készítő biztonsági cégek szerint komoly probléma, hogy a vezeték nélküli eszközök tulajdonosai bármilyen hálózathoz csatlakoznak anélkül, hogy meggyőződnének róla, adataik biztonságban vannak-e. A válaszadók harmada rendszeresen csatlakozik ismeretlen Wi-Fi hotspotokhoz, legyen szó egy kávézóról, parkról, vagy akár a lakásszomszédjuk által működtetett access pointról.

Az IDC prognózisa szerint 2009-re az Egyesült Államokban dolgozók közel háromnegyede rendelkezik majd valamiféle mobil eszközzel, például okostelefonnal vagy notebookkal. A Korn/Ferry adatai azt mutatják, az amerikai cégvezetőknek már jelenleg is több mint négyötöde használ ilyet. A tanulmány szerint a biztonságos munka érdekében elkerülhetetlen a felhasználók továbbképzése, megfelelő szabályok és folyamatok bevezetésével azonban kihasználható a mobilitás összes előnye és minimalizálható a kockázat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról