:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 8. 09:58

Negyedével nőtt a Cisco negyedik negyedéves profitja

Negyedével nőtt a Cisco Systems nyeresége a negyedik pénzügyi negyedévben, amely július 28-án ért véget. A vállalat hosszú távú kilátásai kedvezőek, amelyet a megemelt előrejelzés és a részvényárfolyam emelkedése is jelez.

[HWSW] Negyedével nőtt a Cisco Systems nyeresége a negyedik pénzügyi negyedévben, amely július 28-án ért véget. A vállalat hosszú távú kilátásai kedvezőek, amelyet a megemelt előrejelzés és a részvényárfolyam emelkedése is jelez.

Negyedével nőtt a profit

A július 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Cisco Systems 9,4 milliárd dolláros bevétel mellett 1,9 milliárd dollár nyereséget könyvelhetett el, előbbi mutató 18,1 százalékkal, utóbbi pedig 25 százalékkal nőtt éves szinten. Az egyszeri tételek nélkül számított eredmény részvényenként 36 centet tett ki, ez 1 centtel felülmúlta a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők előrejelzését.

Éves szinten a Cisco bevétele 34,9 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi 28,5 milliárdról, miközben a nyereség 5,6 milliárd dollárról 7,8 milliárd dollárra nőtt. A vállalat közölte, hogy a most kezdődött és 2008 nyarán záruló pénzügyi évben a bevétele 13-16 százalékkal emelkedik majd, a jelenlegi negyedévben pedig 9,45-9,55 milliárd dollárt tesz ki, ami magasabb a Wall Streeten dolgozó elemzők várakozásánál. A jó hírek hatására a Cisco-papírok 5 százalékot erősödtek a tőzsdén.

Új korszak az internet fejlődésében

A Cisco bevételének zömét adó hálózati kapcsolók és útválasztók forgalma egyaránt látványosan emelkedett a negyedik negyedévben. A switchek forgalma 18 százalékkal 3,3 milliárd dollárra emelkedett, miközben a routereké 14 százalékkal 1,9 milliárd dollárra nőtt. A szolgáltatók és a vállalatok egyre több ilyen eszközt vásárolnak, hogy ki tudják elégíteni a nagy sávszélességet igénylő újfajta internetes szolgáltatások (pl. videomegosztás, IPTV, VoIP) iránt ébredő felhasználói igényeket.

John Chambers elnök-vezérigazgató egy elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, szerinte az internet fejlődése új szakaszba lép, amelyet az olyan technológiák határoznak meg mint a közösségi szolgáltatások vagy az online videó, ezek azonban a vállalati, üzleti szférába is beszivárognak és átalakítják a vállalatok életét is, még hatékonyabbá téve a munkát. "Hisszük, hogy az új modell segítségével a Cisco új piaci lehetőségekhez juthat" -- mondta Chambers, aki szerint a trend akár újra a 90-es évek végén látott hatalmas növekedéshez segítheti a vállalatát.

A konferenciahíváson elhangzott az is, hogy a Cisco pénzügyi igazgatója, Dennis Powell az év végén nyugdíjba megy, az utódja Frank Calderoni lesz, aki jelenleg a Cisco pénzügyekért felelős alelnöke és a SanDisk korábbi pénzügyi igazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.