Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 17. 08:47

A PC-üzletág jó teljesítményének köszönheti nagyszerű negyedéves eredményeit a HP

Harmadával nőtt a HP nyeresége a harmadik pénzügyi negyedévben, a vállalat elsősorban a nagyszerűen teljesítő PC-üzletágnak és a Mark Hurd érkezése után megkezdett költségcsökkentési programnak köszönheti a kiváló eredményeit.

[HWSW] Harmadával nőtt a HP nyeresége a harmadik pénzügyi negyedévben, a vállalat elsősorban a nagyszerűen teljesítő PC-üzletágnak és a Mark Hurd érkezése után megkezdett költségcsökkentési programnak köszönheti a kiváló eredményeit.

Várakozások feletti eredmények

A július 31-én véget ért időszakban a világ legnagyobb informatikai vállalata 25,4 milliárd dollár bevétel mellett 1,78 milliárd dollár, azaz részvényenként 66 cent nettó eredményt könyvelhetett el. Az egyszeri tételek nélküli nyereség részvényenként 71 centet tett ki, ez 5 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat. Egy évvel korábban a HP 21,9 milliárd dolláros forgalomról és 1,38 milliárd dolláros, részvényenként 48 centes nettó nyereségről számolt be.

Mark Hurd elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett telekonferencián elmondta, hogy a cégnél hét éve volt utoljára ilyen nagy növekedés. Hurd nem felejtette el megjegyezni, hogy a profit emelkedésében nagy szerepe van annak, hogy a HP hatékonyabb szervezetté vált, amelyhez alkalmazottak ezreinek elbocsátására volt szükség. Emellett a cég összevonta egyes telephelyeit, konszolidálta adatközpontjait és számos ingatlant adott el. A vállalat működési költségei a negyedév során bevételarányosan 15 százalékot tettek ki, míg a megelőző negyedévben 16,7 százalékot.

A HP nem csak nagyszerű negyedéves eredményeket ért el, hanem a jelenlegi negyedévre, valamint a teljes pénzügyi évre vonatkozó kilátásait is javította. A jelenlegi negyedévre a HP 27 és 27,2 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 80-81 cent üzemi eredményt vár, mindkét mutató magasabb a Wall Streeten dolgozó elemzők előzetes várakozásánál. A teljes pénzügyi évre 103 és 103,2 milliárdos forgalmat vár a cég.

Élen a PC-gyártó részleg

A pár éve még szenvedő és a nyereséghatáron egyensúlyozó PC-üzletág volt a HP növekedésének motorja a harmadik negyedévben. A divízió bevétele éves szinten 29 százalékkal 8,9 milliárd dollárra nőtt, miközben az eladott gépek száma harmadával bővült. A noteszgépek forgalma 54 százalékkal ugrott meg, míg az asztali gépeken elért bevétel 12 százalékkal emelkedett. A cég elsősorban a fogyasztói szegmensben teljesített kiválóan, az otthoni felhasználók számára értékesített eszközök értéke 46 százalékkal nőtt. A Personal Systems Group üzemi eredménye 275 millió dollárról 519 millióra emelkedett.

Pretexting
A magánszféra megsértése miatt beperelte a HP-t az egyik újságíró, akit a cég tavaly januárban törvénytelen eszközökkel figyeltetett meg annak érdekében hogy kiderítse, miként kerültek ki bizalmas információk a vállalat igazgatótanácsi megbeszéléséről.

A HP megbízásából vizsgálatot folytató emberek a célszemélynek kiadva magukat megszerezték azok részletes híváslistáját a telefontársaságtól, ezen túlmenően pedig kitalált személyeket, HP-alkalmazottakat és újságírókat kreáltak a szivárgások forrásának felderítéséhez, megfigyeléseket végeztek, sőt egy-egy alkalommal nyomkövető szoftvert is bevetettek, illetve szemetet kutattak át.

Az azóta botránnyá eszkalálódott ügy az igazgatótanács elnökének székébe és több más résztvevő személy állásába került, és Mark Hurd elnök-vezérigazgatót is kellemetlen helyzetbe hozta.
A PC-részleg szárnyalásával már nem a nyomtatási és képalkotási üzletág (IPG) a HP legnagyobb önálló divíziója. Az IPG a harmadik negyedévben 6,8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ez éves szinten 8 százalékos növekedésnek felel meg. A kellékanyagok forgalma 9 százalékkal, az üzleti nyomtatóké 6 százalékkal, a fogyasztói termékeké pedig 10 százalékkal nőtt egy év alatt. A HP a harmadik negyedévben 10 százalékkal több nyomtatót szállított le mint egy évvel korábban, a legnagyobb növekedést az üzleti eszközök terén érte el a cég. Nem meglepő módon a multifunkciós készülékek iránt növekedett a leginkább a kereslet, ebben a szegmensben 76 százalékos növekedést könyvelhetett el a HP. Az IPG továbbra is a HP fejőstehene, a részleg üzemi eredménye 884 millió dollárról 981 millióra nőtt egy év alatt.

A szerverekért és tárolóeszközökért felelős Enterprise Storage and Servers (ESS) divízió forgalma 10 százalékkal 4,5 milliárd dollárra nőtt. Az ipari szabványos szerverek terén 16 százalékos növekedést könyvelhetett el a HP, itt elsősorban a blade-ek teljesítettek kiemelkedően, amelyek 81 százalékkal több bevételt hoztak mint egy évvel korábban. Az üzleti kritikus szerverek forgalma 3 százalékkal csökkent, ugyanis a 71 százalékos növekedést elérő Integrity termékcsalád nem tudta ellensúlyozni a lényegében már halott PA-RISC és Alpha rendszerek iránti kereslet csökkenését. A tárolóeszközök forgalma 6 százalékkal nőtt. Az ESS üzemi eredménye 296 millió dollárról 464 millióra emelkedett egy év alatt.

A szolgáltatási üzletág (HP Services) forgalma tavalyi harmadik negyedévhez képest 8 százalékkal 4,2 milliárd dollárra nőtt, a technológiai szolgáltatások bevétele 5 százalékkal emelkedett, miközben a rendszerintegrációs és tanácsadási tevékenységből 11 százalékkal több bevétel folyt be. Hasonló növekedést könyvelhetett el az outsourcing-részleg is. A HPS üzemi eredménye 364 millió dollárról 430 millióra ugrott egy év alatt. A legnagyobb növekedést természetesen a szoftverrészleg érte el, ahogy az utóbbi év során a HP számos felvásárlást hajtott végre ezen a területen. A HP Software forgalma 74 százalalékkal 554 millió dollárra emelkedett egy év alatt, de a Mercury akvizíciójának hatását kiszűrve is 14 százalékos volt a növekedés. Az üzletág üzemi eredménye 13 millió dollárról 81 millióra ugrott egy év alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról