:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 15. 09:44

Börtönbe vonult Sanjay Kumar, a CA könyvelési csalásban bűnös vezetője

Sanjay Kumar
Sanjay Kumar
[HWSW] Tegnap megkezdte 12 éves börtönbüntetésének letöltését Sanjay Kumar, a CA (egykori Computer Associates) korábbi elnök-vezérigazgatója, akinek irányítása alatt a vállalat könyvelési csalással igyekezett feltornázni részvényeinek árfolyamát, ezáltal nagyobb juttatásokhoz segíteni vezetőit.

A vállalat éléről 2004 júniusában távozott vezetőt tavaly novemberben mondta ki bűnösnek a bíróság nyolcrendbeli könyvelési csalásban, az igazságszolgáltatás akadályozásában és hamis tanúzásban. A 12 éves börtönbüntetés mellett Kumarnak 8 millió dolláros büntetést is meg kell fizetnie, illetve a CA részére meg kell térítenie a 15 millió dolláros perköltséget, valamint könnyen lehet hogy kártalanítania kell majd a CA részvényeseit, akiket a könyvelési csalással kapcsolatos botrány miatt 800 millió dolláros kár ért összesen.

"Az amerikai pénzügyi piacok integritása a vállalatuk teljesítményét a befektetők számára pontosan jelentő vezetőkön múlik" -- mondta Roslynn R. Mauskopf államügyész. "A vádlott, visszaélve a részvényesek bizalmával, folyamatosan félretájékoztatta a közvéleményt a vállalat teljesítményével kapcsolatban és egy nagyszabású álcázó hadműveletet is irányított."

Mivel a CA egyes vezetőinek jutalma a cég részvényárfolyamától függ, Kumar mellett több más magas rangú tisztségviselő 2000-ben busás jövedelemhez jutott, mivel a könyvviteli csalásoknak köszönhetően a cég meg tudott felelni az elemzők nyereség-előrejelzéseinek, ami a részvényárfolyam növekedéséhez vezetett. A tárgyalások során bebizonyosodott, hogy Kumar vezetésével a vállalat a negyedévek végén már "35 napos hónapokkal" számolt, annak érdekében, hogy növelje bevételét. A negyedévek zárása utáni napokban az értékesítési vezetők és maga Kumar is kétségbeesett erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb aláírják a szerződéseket, amelyeket azután visszadátumoztak az előző negyedévre.

A CA belső vizsgálata szerint Charles B. Wang, a vállalat alapítója és korábbi vezetője állt a csalások hátterében, az utasítására hamisították meg a könyvelést annak érdekében, hogy a cég a valóságosnál jobb pénzügyi eredményeket produkáljon. A jelentés szerint Wang regnálása alatt nem volt ritka, hogy képzetlen dolgozók kerültek vezető beosztásba, akiket aztán Wang dróton rángatott. Azokat a dolgozókat, akik nem értettek egyet vele, Wang rövid úton eltávolította a cégtől. A vállalatnál lényegében egyetlen döntést sem hoztak Wang tudta és beleegyezése nélkül, ráadásul a vezető kínosan ügyelt arra, hogy ne hagyjon maga után nyomokat: a dolgozók elmondása szerint nem használt sem e-mailt, sem hangpostát.

Mivel a törvények szerint a könyvelési csalás és igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekmények elévülési ideje az Egyesült Államokban öt év, Wangot már nem fogják felelősségre vonni, mivel 2002-ben lemondott az igazgatótanács elnöki posztjáról Sanjay Kumar javára, akit 2000-ben neveztek ki a CA elnök-vezérigazgatójává. Wang ma az egyik legnagyobb politikai befolyással bíró üzletember Long Islanden (New York), az övé többek között a New York Islanders hokicsapat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.