Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 13. 09:26

A bíróság szerint nem az SCO Group, hanem a Novell a Unix jogtulajdonosa

Közel négy éve tartó pereskedés végére tett pontot péntek délutáni ítéletével Utah állam egyik szövetségi bírója, aki kimondta, hogy a Novell a UNIX operációs rendszerhez kapcsolódó szellemi jogok tulajdonosa. Dale A. Kimball 102 oldalas ítélete szerint tehát az IBM, valamint egyes linuxos cégek és Linux-felhasználók ellen jogi hadjáratot indító SCO Group vádjai alaptalanok.

[HWSW] Közel négy éve tartó pereskedés végére tett pontot péntek délutáni ítéletével Utah állam egyik szövetségi bírója, aki kimondta, hogy a Novell a UNIX operációs rendszerhez kapcsolódó szellemi jogok tulajdonosa. Dale A. Kimball 102 oldalas ítélete szerint tehát az IBM, valamint egyes linuxos cégek és Linux-felhasználók ellen jogi hadjáratot indító SCO Group vádjai alaptalanok.

Négy éves huzavona

Amint az ismert, az SCO Group még 2003 tavaszán pert indított az IBM ellen, nem kevesebb mint 5 milliárd dollárt követelve. Az SCO azt állította, hogy a UNIX System V operációs rendszer egyes kódrészletei más operációs rendszerekbe szivárogtak át jogtalanul, többek között az IBM AIX és a nyílt forrású Linux kernelébe. Sőt az SCO odáig ment, hogy maga Linux, beleértve a kernelt és számos más kódott, sérti a cég jogait, így maguk a felhasználók is felelősségre vonhatóak. Az SCO a UNIX System V szoftverhez kapcsolódó összes jogot magának vallja.

A Novell 2005 nyarán perelte be az SCO Groupot arra hivatkozva, hogy a vállalatnak semmiféle szellemi tulajdona nem fűződhet a UNIX System V és UnixWare operációs rendszerekhez, ugyanis azokat a Novell birtokolja. A beadvány ezen túlmenően azt is állította, hogy az SCO rosszhiszeműen állítja ennek ellenkezőjét, jogosulatlanul folytat pereket, sőt a Novell számára megfizetendő jogdíjakat is megtagadja évek óta. A mostani ítélet szerint az SCO Group jelentős kártérítést kell fizessen a Novellnek, ennek pontos összege később kerül meghatározásra.

Az SCO Group számára az IBM ellen indított per a mostani bírósági ítélet nélkül sem alakult fényesen. Egy idén márciusi meghallgatáson a Nagy Kék jogásza meggyőzően érvelt a bíróság előtt arról, hogy az SCO mindössze 326 sor olyan kódot mutatott meg a Linux kernelében, amely a cég szerint sérti szerzői jogait. Ezek a sorok ráadásul többnyire kommentek, valamint az adott fájl fejlécében található leírások, amelyek aligha kerülhetnek védelem alá, hiszen egy szoftver nem végrehajtható részét képezik.

Tisztázódott a jogi háttér

A pénteki bírósági ítélet legfontosabb fejleménye azonban valószínűleg nem az SCO által indított jogi háború vége lesz, hanem a Linux további terjedése, amelyet a tisztázatlan jogi háttér miatt sok vállalatnál mellőztek. "Ez egy jelentős üzenet a nyílt forrású szoftverek felhasználói számára" -- mondta James Zemlin, a Linux Foundation ügyvezetője. "Azt mondja ki, hogy a Linux egy biztonságos megoldás és az emberek ennek tudatában választhatják."

A UNIX-rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen 2002 szeptemberéig, amikor SCO Groupra változtatta a nevét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról