:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 24. 10:04

Előzött a Sun a második negyedévben

[IDC/Gartner/HWSW] A szerverpiac mára szerezte vissza azt, amit a dotkom összeomlást követően és az általános világgazdasági recesszióval elvesztett. Az IDC becslése szerint a kiszolgálók második negyedéves globális forgalma a hét évvel ezelőtti negyedév óta a legmagasabb. Hasonló számokat prezentált a Gartner is, és a cégek abban is egyetértenek, hogy növekedés motorját az x86 képezi -- hozzáteszik ugyanakkor, hogy a piaci igények teljes skálája nem fedhető le x86-os infrastruktúrával, amit a többi szegmens növekedése jelez. A vezető gyártók erősen teljesítettek, a piac tovább koncentrálódik.

[IDC/Gartner/HWSW] A szerverpiac mára szerezte vissza azt, amit a dotkom összeomlást követően és az általános világgazdasági recesszióval elvesztett. Az IDC becslése szerint a kiszolgálók második negyedéves globális forgalma a hét évvel ezelőtti negyedév óta a legmagasabb. Hasonló számokat prezentált a Gartner is, és a cégek abban is egyetértenek, hogy növekedés motorját az x86 képezi -- hozzáteszik ugyanakkor, hogy a piaci igények teljes skálája nem fedhető le x86-os infrastruktúrával, amit a többi szegmens növekedése jelez. A vezető gyártók erősen teljesítettek, a piac tovább koncentrálódik.

Erős kereslet minden szegmensben

Az IDC piackutató vállalat jelentése alapján az idei második negyedév során a szerverpiac 6,3 bővülést mutatott, és elérte a 13,1 milliárd dollárt, miközben a globális szállítások 6,1 százalékkal dagadtak. A különböző metodikával dolgozó Gartner alacsonyabb, 5,1 százalékos forgalomnövekedést mért, ami 13 milliárd dollárt jelent. A Gartner valamivel több mint 2 millió szerver eladásáról számolt be, míg az IDC 1,8 millió x86-os gépet jelentett, vagyis a számok nagyjából itt is szinkronban vannak.

Nincs vita a két cég között abban sem, hogy a piacot a belépőkategóriás szerverek szegmensét megkérdőjelezhetetlenül domináló x86-os jelentette, a virtualizáció előretörése és a makrogazdasági bizonytalanság ellenére is. Az IDC kihangsúlyozza ugyanakkor, hogy az igényeket egyetlen sztenderdizált infrastruktúrával, vagyis tömegszerverekkel nem lehet kielégíteni, így a nagyvállalatok üzleti növekedésük támogatásához nagyobb méretű SMP-konfigurációkat is vásárolnak elosztott rendszereik mellett. Ennek köszönhetően a középkategóriás (25 ezer és 500 ezer dollár közötti) szegmens csökkenése megállt, míg a nagy gépeké halványan, 1,7 százalékkal emelkedett a becslések szerint.

A mainframe reneszánsza

Összehangban ezzel a praktikusan a piac csúcsát képező IBM System z mainframe gépek forgalma immár 5 negyedéve folyamatosan növekedést mutat, és az idei második negyedévben 4 százalékkal 1,2 milliárdnyira duzzadt az IDC szerint. A z/OS mainframe operációs rendszer ezzel a piac közel 10 százalékát képezi annak ellenére, hogy a meghatározó platformok közül minden bizonnyal a legkisebb felhasználói bázissal bír.

A UNIX-szegmens bár összességében csökkenést mutatott, a felsőkategóriás UNIX-os gépek erősen teljesítettek. Az AIX, HP-UX és Solaris által dominált szegmens 4 százalékkal 4,2 milliárd dollárra olvadt, ezzel a piac 31,7 százalékát képezte. A Gartner ennél alacsonyabb, 1,5 százalékos csökkenést jelentett, ugyanakkor az x86-os gépek kiszorító és a konszolidáció hatására a szállítások 18 százalékkal estek vissza. A legnagyobb UNIX-szállító a Sun.

A Linux korábbi megtorpanását követően ismét gyorsítósávra váltott, és 19 százalékos bővülést követően már 1,8 milliárd dollárnyit, vagyis 13,6 százalékot hasított ki a piacból. A Windows hasonlóan erős, 18,7 százalékos növekedést produkált, és tovább növelte dominanciáját. A windowsos gépek ötmilliárd dolláros értéke a piac 38,2 százaléka, 4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

CISC, RISC, EPIC

A nem x86-os architektúrák (CISC, RISC, EPIC) 2,3 százalékkal 6,3 milliárd dollárnyira olvadtak. System z és p rendszereinek (4 és 7,2 százalékos növekedés) köszönhetően az IBM továbbra is toronymagasan, közel 46 százalékkal őrzi itt a vezető pozíciót, míg a Sun Microsystems 23,9 százalékkal követi, a visszaszorulóban lévő HP 20,9 százalék, a Fujitsu és Fujitsu Siemens pedig 4,8 százalékot birtokolt. A Power-alapú IBM System i tovább zsugorodott, a HP Integrity családból pedig 54 százalékkal többet adtak el, amibe kétségtelenül bejátszott a tavalyi relatíve gyengébb szereplése a Montectio Itanium késése következtében.

Újra dobogón a Sun

A szerverszállítók versenyében az előző negyedévekhez képest a legérdekesebb történést az jelenti, hogy mindkét kutató szerint a Sun visszavette a harmadik helyet a Delltől, annak ellenére, hogy utóbbi produkálta éves szinten a legerősebb növekedést -- az IDC és a Gartner szerint is nagyjából 20 százalékot. Forgalom alapján a piac királya továbbra is az IBM, a bevételekből 31, illetve 29,8 százalékkal részesedve (IDC - Gartner), míg a HP 28,2-28,5 százalékra tornázta magát. A Sun 13-13,5, míg a Dell 11,6-12 százalékot birtokolt. A visszaszorulóban lévő Fujitsu és FSC 4,1-3,8 százalékot produkált. A futottak még mezőny nagyjából 5 százalékkal 12-12,5 százalékra zsugorodott.

Volumen alapján a ProLiantek sikerére (+18 százalék) alapozva tovább növelte fölényét a HP a Dellel szemben, és 17,1 százalékos növekedéssel 650 ezer gépet szállított le, közel 200 ezerrel többet, mint riválisa, közölte a Gartner A HP 31,5 százalékos részesedésével 9 százalékpontra növelte előnyét. Az IBM volumene 300 ezer alá olvadt, míg a Sun több mint 10 százalékos csökkenést követően 100 ezer alá esett be. Az öt nagyon kívülre esők csökkenő volumennel 3 százalékpontot vesztettek, és 24,2 százalékra szorultak vissza a globális mutatókban.

A további részleteket tartalmazó jelentések az IDC és a Gartner honlapjain olvashatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.