:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 29. 12:53

Szeptember végén önállósul a Teradata

Szeptember 30-án választják le hivatalosan az NCR-ről a Teradatát, a vállalat még januárban jelentette be ezirányú terveit. A San Diegó-i Teradata az adattárház-szoftverek és hardverek vezető szállítója, amely jelenleg az NCR egyik divíziójaként működik.

[HWSW] Szeptember 30-án választják le hivatalosan az NCR-ről a Teradatát, a vállalat még januárban jelentette be ezirányú terveit. A San Diegó-i Teradata az adattárház-szoftverek és hardverek vezető szállítója, amely jelenleg az NCR egyik divíziójaként működik.

Most még üzletág

A Teradata 1979-ben alalkult és 1991-ben, egy felvásárlással lett a pénztárgépeiről, bankautomatáiról Magyarországon is jól ismert NCR része. Az NCR azonban idén bejelentette, hogy leválasztja és önálló vállalattá szervezi a Teradatát, mivel teljesen más piacon tevékenykedik és az üzleti modellje is gyökeresen eltér az anyavállalatétól. A Teradata tavaly 6 százalékkal 1,57 milliárd dollárra növelte bevételét, miközben nettó nyeresége 10 százalékkal 340 millió dollárra emelkedett. A cég világszerte mintegy ezer ügyféllel és közel kétezer installációval rendelkezik.

Az üzleti intelligencia megoldásokra, adatbányászatra és adattárházakra szakosodott Teradata elsősorban olyan iparágakat céloz meg megoldásaival, amelynek szereplői nagy ügyfélállománnyal rendelkeznek. Ezek tipikusan a távközlési szolgáltatók, pénzintézetek és biztosítók, légitársaságok, szállítmányozási és logisztikai cégek, kiskereskedelmi vállalatot, de a Teradatától nem idegen a gyártóipar sem. Magyarországon egyelőre csak két ügyféllel rendelkezik a cég, az egyik a Pannon, a másik pedig a Metro.

Adattárház-területen a Teradata legfontosabb ellenfelei a relációs adatbáziskezelők legnagyobb gyártói, köztük az Oracle, az IBM és a Microsoft, valamint olyan kisebb, innovatív cégek, amelyek kifejezetten adatbányászati és adattárház-készülékeket szállítanak. Ezek közé tartozik például a Netezza vagy a Datallegro. Jit Saxena, a Netezz elnök-vezérigazgatója szerint a Teradata önállósítása az egész iparágnak és az adattárház-piacnak is hasznára válik.

Nagy remények

Mike Koehler, a Teradata-divízió vezetője és az új vállalat elnök-vezérigazgatója úgy véli, a Teradata jó pozícióból várja az önállósodást. "Világszinten vezetők vagyunk az adattárházak területén, beleértve a vállalati elemzési eszközöket és szolgáltatásokat" -- mondta Koehler. Szeptember 30-tól a Teradata papírjai a TDC szimbólum alatt lesznek megtalálhatók a New York-i tőzsdén (NYSE).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.