Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 6. 14:03

Intel: márkanevek jönnek, márkanevek mennek

Látványos hátraarcot csinál január 1-én az Intel, már ami a tavaly év elején bevezetett új márkaneveket illeti. PC-gyártóktól származó információk szerint megszűnik önálló életet élni a Viiv és a vPro, a platform-márkák közül egyedül a Centrino marad fenn, de a processzorok elnevezései is változni fognak, mint ahogy állítólag az emblémák is. Az Intel azzal indokolja a döntést, hogy az egyszerűsített termékvonalak és elnevezések megkönnyítik az otthoni és üzleti felhasználók döntéseit.

[HWSW] Látványos hátraarcot csinál január 1-én az Intel, már ami a tavaly év elején bevezetett új márkaneveket illeti. PC-gyártóktól származó információk szerint megszűnik önálló életet élni a Viiv és a vPro, a platform-márkák közül egyedül a Centrino marad fenn, de a processzorok elnevezései is változni fognak, mint ahogy állítólag az emblémák is. Az Intel azzal indokolja a döntést, hogy az egyszerűsített termékvonalak és elnevezések megkönnyítik az otthoni és üzleti felhasználók döntéseit.

Eltűnő nevek

Ami az Intel processzorok márkaneveit illeti, eltűnik a Core 2 Quad, Core 2 Duo és a Core 2 Solo, ezeket januártól egyszerűen csak Core 2-ként árulják majd a boltokban, egyedül a Core 2 Extreme sorozat tagjai kapnak megkülönböztető jelzést. A Pentium Dual-Core és Pentium chipek elnevezése Pentiumra változik, az Itanium 2 mögül pedig eltűnik a kettes, a csúcskategóriás szerverekbe szánt lapkák Itanium néven folytatják pályafutásukat. A Xeon és Celeron márkaneveket nem érinti a mostani változás, azok továbbra is változatlanul velünk maradnak.

Eközben az otthoni multimédiás Viiv és a vállalati vPro egyszerűen beleolvad a Core 2 márkába: Core 2 Processor with Viiv Technology és Core 2 Processor with vPro Technology néven élnek tovább. A Centrino-vonal is egyszerűsödik, utód nélkül eltűnik ugyanis a Centrino Duo, a nemrég létrejött Centrino Pro pedig beleolvad a Centrinóba: Centrino with vPro Technology lesz a neve.

Platformok jönnek, platformok mennek

A platform-márkák annak kifejezésére hivatottak, hogy az adott alkatrészcsoportra épülő számítógépet milyen felhasználási területre szánnak. Ez közelebb áll a fogyasztói és felhasználói gondolkodáshoz mint az alkatrészek nevének súlykolása, mert valljuk be őszintén, az otthon vagy a munkahelyen használt elektronikai eszközök műszaki tartalma iránt kevesen mutatnak mély érdeklődést. Azonban míg a félmilliárd dolláros marketingbüdzsével befuttatott Centrino valóban nagyot robbant a piacon és ma már annyira ismert márkává vált, hogy sokan -- tévesen -- a platform részét képező Pentium M, mobil Core Duo és Core 2 Duo processzorokat is Centrinóként azonosítják, addig a Viivról és a vPróról sokan ma sem tudják hogy pontosan micsodák.

Az Intel 2006 elején látványosan megújította arculatát, emblémát váltott, elhagyta a legendás Pentium márkanevet és a Core családdal együtt bevezette a Viiv és a vPro platformokat, amelyekkel a Centrino sikerét próbálta megismételni, a jelek szerint azonban ezt a célját nem tudta eléni, ezért most a Viivot és a vPrót igyekszik "átmenteni" a sokkal ismertebb Core 2 brandbe. A nagy változás január 1-én kezdődik és az Intel tervei szerint márciusra le is zárul, vagyis addigra minden érintett termékvonalon megújulnak a nevek és az arculatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról