Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 6. 13:34

Az AMD szerint több tízmilliárd dollár extraprofitot termelt az Intel

Versenyképes termékek hiányában az AMD kénytelen antitröszt hadjáratát elővenni az Intellel szemben. Egy, a vállalat által megrendelt gazdasági számítás alapján az Intel az elmúlt évtizedben több tízmilliárd dollár profitra tett szert monopolista törekvéseinek köszönhetően, mely összeget egy egészséges piaci versenyben megtakaríthatta volna a piac. A jelentés konklúziója, hogy az ellene folyó antitröszt eljárások fényében nem az a kérdés, az Intel versenykorlátozó magatartást folytatott-e, hanem hogy mekkora előnyt tett szert ezzel.

[HWSW] Versenyképes termékek hiányában az AMD kénytelen antitröszt hadjáratát elővenni az Intellel szemben. Egy, a vállalat által megrendelt gazdasági számítás alapján az Intel az elmúlt évtizedben több tízmilliárd dollár profitra tett szert monopolista törekvéseinek köszönhetően, mely összeget egy egészséges piaci versenyben megtakaríthatta volna a piac. A jelentés konklúziója, hogy az ellene folyó antitröszt eljárások fényében nem az a kérdés, az Intel versenykorlátozó magatartást folytatott-e, hanem hogy mekkora előnyt tett szert ezzel.

Tíz év alatt 60 milliárd dollár extraprofit

Az ERS Group által készített tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az Intel 1996 és 2006 között több mint 60 milliárd dollár monopolista, vagyis extra profitra tett szert processzorok értékesítéséből. A tanácsadó cég állítása szerint nyilvános adatok alapján közgazdasági számításokkal kalkulálva az Intel ezen időszakban 141,8 milliárd dollár nyereséget termelt -- az Intel adózott nyeresége az elmúlt 11 évben ennek kevesebb mint fele, vélhetően a bruttó nyereségre (kb. bevétel mínusz változó költség) épül a szám. Ebből az összegből 54,2 milliárdot le kell vonni a tőke költsége miatt, vagyis a kutatás alapján az Intel 87,7 milliárd dollár gazdasági megtérülést hozott ezen időszak alatt.

A tanácsadó cég hasonló metodikával mért számításai szerint ez a vállalatok 99 százalékánál magasabb megtérülést jelent tőkearányosan, és csak három olyan óriásvállalat található a ERS adatbázisában, mely ennél is magasabb gazdasági nyereséget termel: a Microsoft, a szesszel és dohánytermékekkel foglalkozó UST, valamint a Coca-Cola. A számítás szerint ebből a közel 88 milliárd dollárból egy "nagylelkű" feltételezés alapján mindössze 27,3 milliárd jogos nagyjából, melyet legális versenyelőnyökkel lehetne elérni, vagyis 60,4 milliárd a monopolista extra profit rovatba kerül bevésésre.

Ha lenne verseny, 15 dollárral olcsóbbak lehetnének a PC-k

A tanulmány vagy a számítás metodikája súlyos vádjai ellenére nyilvánosan nem hozzáférhető, ugyanakkor az AMD állítja, hogy ezzel megcáfolható az Intel azon állítása, miszerint a processzorpiacon erős verseny uralkodik, hiszen ilyen magas megtérülési mutatót más vállalatok nem tudtak felmutatni, sőt egyes más félvezetőipari vállalatok negatív mutatókat produkálnak. A tanulmány később ugyanakkor önmagának mond ellent azzal, hogy kijelenti: a magas megtérülési mutató természetesen nem a versenyellenes magatartást jelzi automatikusan.

A számítás szerint a következő évtized során 81 milliárd dollárt takarítana meg a piac, ha teljes lenne a verseny a processzorpiacon, amiből a végfelhasználók 61, a PC-gyártók pedig 20 milliárdot látnának. Ehhez az szükséges, hogy az Intel árprémiuma (vagyis az AMD hasonló termékeihez viszonyított felára) felére csökkenjen öt év alatt, vagyis a 121 dolláros átlagos eladási ár 101 dollárra apadjon. Feltételezve, hogy a megtakarítás 75 százalékát a PC-gyártók átengedik a fogyasztóknak a verseny nyomására, ez nagyjából 15 dolláros megtakarítást jelent egy számítógépnél -- vagyis 2750 forintot!

Az AMD-hez közel álló ERS Group tanulmányáról készített sajtóközlemény és összegzés elolvasható az AMD oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról