Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 8. 11:38

Felfrissített számítógépeket és szoftvereket mutatott be az Apple

Kaliforniai idő szerint reggel 10 órakor nyitotta meg Steve Jobs az Apple sajtókonferenciáját, melyen számos új termék és szoftver mutatkozott be a közönségnek. Az új iMac-ek mellett frissített Mac Minivel, teljesen új billentyűzettel, továbbfejlesztett .Mac szolgáltatással, iWork és iLife szoftvercsomagokkal ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői.

[HWSW] Kaliforniai idő szerint reggel 10 órakor nyitotta meg Steve Jobs az Apple sajtókonferenciáját, melyen számos új termék és szoftver mutatkozott be a közönségnek. Az új iMac-ek mellett frissített Mac Minivel, teljesen új billentyűzettel, továbbfejlesztett .Mac szolgáltatással, iWork és iLife szoftvercsomagokkal ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői.

iMac, Mac Mini

Az új iMac-ek minden eddiginél keskenyebbek, csinosabbak lettek, az Apple két új modellt mutatott be. Az alumíniumba öltöztetett gépek 20 és 24 hüvelykes kijelzőt tartalmaznak, melynek házában a szokásos USB-portok, Firewire csatlakozók, "lemezbeszippantós" DVD-írók és iSight webkamera mellett akár 2,8 GHz-es Core 2 Extreme processzort, ATI Radeon HD 2600 Pro grafikus kártyát, 1 terbájtnyi merevlemezt, 802.11n előzetes specifikációnak megfelelő vezeték nélküli hálózati csatolót, Bluetooth 2.0 vezérlőt, és alapkiépítésben 1 gigabájtnyi memóriát találhatunk.

Apple iMac A 20 hüvelykes modell ára 1199 dollárról indul, az erősebb kivitelért 1499 dollárt kérnek. A 24 hüvelykes változat 1799 dollárba kerül minimum, a Core 2 Extreme processzoros változatért viszont már 2299 dollárt kell majd fizetni. Az új iMac-ek megjelenése mellett a Mac Mini asztali gépet is felfrissítették, mely két kiépítésben lesz mától elérhető. Az 1,8 GHz-es Core 2 Duo processzorral, 1 gigabájtnyi memóriával, 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt mini gépet 599 dollárért vesztegetik, míg a 2 GHz-es Core 2 Duóval és 120 gigabájtos merevlemezzel felruházott változatért 200 dollárral többet kérnek el.

A Mac minik továbbra is Front Row-képesek, így a csomag része az Apple távirányítója, a Mac OS X 10.4 legfrissebb változata, a felújított iLife '08 szoftvercsomag. A készülékeket tovább turbózhatjuk, 2 gigabájtra növelve a memória, vagy 160 gigabájtra a merevlemez méretét. Az új Mac Minikhez is rendelhető az Apple új billentyűzete is. Az új billentyűzet a MacBook noteszgépekben tűnt fel elsőként, ezt az új megoldást az asztali gépekhez is adoptálta az Apple. A rendkívül vékony beviteli eszköz egy nagyobb, két USB-portot is tartalmazó, hagyományos vezetékes változatban, illetve egy kisebb, Bluetooth-szal csatlakozó verzióval lehet megvásárolni.

Az új iMac-ekhez illeszkedő, anodizált alumínium házzal érkező billentyűzeteken külön gombokkal állítható a kijelző fényereje, hívható elő az Expose felület, állíthatü a hangerő, vagy állítható meg, illetve indítható a zene. A hagyományos változat 49, a Bluetooth-os, vezeték nélküli 79 dollárért kapható.

iLife 08

Az új Mac-ekhez új szoftverek is dukálnak, az iLife csomag felfrissítése mellett az Apple a .Mac előfizetéses szolgáltatáson is turbózott egy keveset, például a szolgáltatás együttműködik az iPhoto 08-cal is. A webes tárhely mérete 10 gigabájtra nőtt, havi 100 gigabájtnyi engedélyezett forgalom mellett, ugyanazért az évi 99,95 dolláros díjért. Az iLife 08 szoftvercsomag 79 dollárért vásárolható meg, melyben az iPhoto, iMovie, iWeb, iDVD és GarageBand alkalmazások továbbfejlesztett változatai kaptak helyet.

Jobs ejtett pár szót az iWork 08 irodai szoftvercsomagról is, melynek KeyNote és Pages szoftverei számtalan újdonsággal bővülnek majd, illetve része lesz az új Numbers, mely táblázatkezelést is nyújt majd, kielégítve ezzel az Excel iránti igényeinket is. Az új, 79 dollárért megvásárolható verzió importálni és exportálni is képes XLS formátumba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról