Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 6. 12:01

Sikerrel rajtolt Magyarországon a proALPHA Campus Programja

Sikerrel zárult a proALPHA Software AG kutatás-fejlesztési programjának hazai bevezetése, melynek során első ízben a Kaposvári Egyetem egyik doktoranduszának volt lehetősége a német szoftverfejlesztő központjában kutatásokat végeznie. A proALPHA a Campus Program keretében egyrészt gyakornoki pozíciókat tart fenn olyan egyetemisták és főiskolások számára, akiknek ez tantervi előírás, illetve hazai vagy külföldi témavezetőt, illetve külföldi tanulmányutat biztosít diploma- vagy doktori kutatási programokhoz.

[HWSW] Sikerrel zárult a proALPHA Software AG kutatás-fejlesztési programjának hazai bevezetése, melynek során első ízben a Kaposvári Egyetem egyik doktoranduszának volt lehetősége a német szoftverfejlesztő központjában kutatásokat végeznie. A proALPHA a Campus Program keretében egyrészt gyakornoki pozíciókat tart fenn olyan egyetemisták és főiskolások számára, akiknek ez tantervi előírás, illetve hazai vagy külföldi témavezetőt, illetve külföldi tanulmányutat biztosít diploma- vagy doktori kutatási programokhoz.

A proALPHA Európa számos országában működtet campus programot, melynek során egyetemek gazdasági vagy informatikai karairól érkező hallgatói különböző kutatásokat végezhetnek a cégnél vagy annak ügyfeleinél. A cég hazai leányvállalata, a proALPHA Software Kft. feltett szándéka hozzájárulni a hagyomány magyarországi elterjedéséhez. "A proALPHA csoporton belül igen komolyan veszik a kutatási programokat, és örülök, hogy ebből most már a budapesti iroda is ki tudja venni a részét. [...] Semmi akadályát nem látom, hogy a Campus Programot ősztől újra meghirdessük" -- nyilatkozta Gajdos Attila, a proALPHA Software Kft. ügyvezető igazgatója.

"Egy hónapot töltöttem el a proALPHA Hamburg melletti fejlesztési központjában. Megdöbbentett, hogy odakint mennyire komolyan vesznek egy hallgatói kutatást is" -- mondta el Lehőcz Gábor, a Kaposvári Egyetem PhD hallgatója, a hazai program első tagja. "Mindenki tudta, hogy jönni fogok, mindenki fel volt készülve, minden el volt rendezve. A munkámhoz minden segítséget megkaptam; és ami a legjobban esett, hogy a végén számon is kérték az eredményeket rajtam, amit a tanácsadási üzletág fog használni a jövőben."

A projekt egyik fő célja a vállalatirányítási rendszerek funkcióinak tipizálása volt, vagyis egy olyan általános modell megalkotása, melyeket mind az ERP rendszereket használó, mind az azokat fejlesztő cégek használhatnak függetlenül attól, hogy pontosan mely gyártó termékéről van szó. A projekt a Kaposvári Egyetem egy nagyobb, szoftver modellezési és optimalizációs kutatási programjának része. A magyar hallgató kutatásainak célkeresztjében a szuboptimális döntések állnak, vagyis egy olyan döntési mechanizmus kidolgozása, mely lehetővé teszi, hogy a döntések a vállalati hierarchia azon szintjén szülessenek meg, amelyen felmerültek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról