eco@tech archívum - 2006 szeptember

2006
szeptember

0

Egy éves születésnapján jelentett fizetésképtelenséget a BenQ Mobile

2006. szeptember 29. 12:46

A BenQ szűkszavú sajtóközleményben közölte, hogy nem fizet tovább leányvállalatának, a németországi székhellyel rendelkező BenQ Mobile-nak, így az várhatóan néhány napon belül fizetésképtelenséget fog jelenteni. A BenQ szerint a leányvállalat eredményei jócskán elmaradtak a várttól mind a bevételek, mind a piaci részesedés alakulását tekintve, ezért nem finanszírozzák tovább a BenQ Mobile GmbH & Co OHG működését.

0

Nem a Windows, a Unix lesz a Linux elsőszámú célpontja a szerverpiacon

2006. szeptember 29. 11:36

Nem a Windows, hanem a különféle UNIX-változatok lesznek a Linux első számú áldozatai a szerverpiacon. Noha a szabad operációs rendszer továbbra is a legnagyobb növekedést produkáló szerver-platform lesz, öt éven belül nem várható hogy megelőzze a Windowst vagy a UNIX-okat -- fejtette ki előadásában George Weiss, a Gartner elemzője a cég által rendezett Open Source Summit konferencián.

0

A bíróság elutasította az AMD Intel-ellenes keresetének nagy részét

2006. szeptember 27. 15:05

[The Wall Street Journal/HWSW] Mint ismert, az AMD, a világ második legnagyobb processzorgyártója trösztellenes keresetet nyújtott be az Intel ellen, azt állítva, hogy az visszaélt piaci erőfölényével, és törvénytelen eszközökkel gátolta a versenytársak térnyerését. A vállalat tavaly nyáron indította meg jogi offenzíváját Delaware állam szövetségi bíróságán. Most a bíróság, igazat adva az Intelnek, jelentősen leszűkítette a kereset hatókörét.

0

Kelet-Európa a digitális tévék gyártói bázisává alakul

2006. szeptember 21. 15:32

[Czech Business Weekly/HWSW] A Toshiba és a Sony is újabb kelet-európai LCD-tév égyárak létesítése mellett döntött, melyek révén a világ legnagyobbjának számító európai piacon támadó keresletet kívánják kielégíteni. A beruházások mértéke egyenként több tízmillió euróra rúghat, és több ezer ember számára teremtenek munkalehetőséget.

0

Az interneten szörföző alkalmazottak komoly biztonsági kockázatot jelentenek

2006. szeptember 21. 09:55

A vállalati hálózatok nagyobb eséllyel fertőződnek meg az interneten szörföző alkalmazottak miatt, mint egy e-mailben érkező kártevő által -- derül ki egy Dániában készült felmérésből, amelyet közel 200 cég részvételével készített az IDC helyi leányvállalata. A válaszadók 40 százaléka ismerte be, hogy hálózatán féreg vagy más kártevő tűnt fel, noha a vállalatok 75 százaléka rendelkezett az e-mailekre vonatkozó biztonsági előírásokkal.

0

Mentor Graphics: 20 millió dolláros támogatás a BME-nek

2006. szeptember 21. 09:27

Az elektronikai tervezőeszközök (EDA, electronic design automation) piacának egyik meghatározó szereplője, a Mentor Graphics tervezőlaboratóriumot nyit a BME Villamosmérnöki Kar Elektronikus Eszközök Tanszékén. A felajánlás részeként a Mentor több mint 20 millió dollár piaci értékű szoftverrel, illetve műszaki támogatással járul hozzá ahhoz, hogy a BME-n tanuló hallgatók a legfejlettebb chip- és áramkörtervező módszereket sajátíthassák el.

0

Rebootol az SGI

2006. szeptember 20. 13:29

[Associated Press/CNET News/Mercury News] A valaha sokkal szebb időket is megélt Silicon Graphics (SGI) tegnap tudatta a nyilvánossággal, hogy a csődbíróság elfogadta átszervezési tervét, amely segítségével a vállalat hamarosan, akár már októberben kilábalhat a csődhelyzetből. A társaság jelenlegi vezére, Dennis McKenna úgy fogalmazott: Ez a vállalat újraindítása.

0

Harmadával növelte nyereségét az Oracle

2006. szeptember 20. 09:08

Harmadával nőtt az Oracle bevétele és nyeresége az augusztus 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben -- jelentette be a vállalat tegnap. A hír nyomán a részvényárfolyam 13 százalékkal növekedett, az idei évben a papírok eddig 32 százalékkal drágultak.

0

Kína saját processzort és számítógépet fejlesztett ki

2006. szeptember 19. 16:34

[EE Times/Peoples Daily Online] Saját processzora és számítógépe lett Kínának. Bár az architektúra nem kompatibilis az x86-os rendszerekkel, a világ legnépesebb országa és más fejlődő piacok elég nagynak bizonyulhatnak ahhoz, hogy megvesse a lábát rajta egy rendkívül olcsó platform. Az első sorozatú gépekből már 2 ezer darab került különböző kínai iskolákba, és a híradások szerint jelenleg is 10 ezer további gépről folynak tárgyalások.

0

Nem kell az iTunes-ból vásárolható online zene

2006. szeptember 19. 15:52

[The Age] A Jupiter Research piackutató vállalat legfrissebb, négyezer fős felmérése alapján az európai iPod-tulajdonosok harmada bevallottan részt vesz az illegális zeneterjesztésben, és állománycserélő hálózatokról szerzi be dalai jelentős részét. Az iTunes sikeres zeneboltnak mondható, azonban az újabb és újabb régiók meghódítása sem járult hozzá a legális online zenevásárlás intézményének terjedéséhez.

0

Megköttetett a világ eddigi legnagyobb IT-ipari kivásárlása

2006. szeptember 18. 14:20

[The Wall Street Journal] Igaznak bizonyultak a New York Times értesülései, és a Freescale Semiconductor a világ eddigi legnagyobb technológiai eladására bólintott rá, mikor elfogadta egy magántőke-társaság 17,6 milliárd dollárról szóló készpénzes ajánlatát. Az összeg még feljebb is kúszhat, ugyanis a Freescale igazgatótanácsának még 50 nap áll rendelkezésére más ajánlatokat is elbírálni.

0

233 millió PC eladására számít idén a Gartner

2006. szeptember 18. 14:08

A Gartner piackutató cég szerint a PC-k és az LCD-tévék lesznek a karácsonyi bevásárlási szezon legnagyobb slágerei, kettejük harcából pedig a tévék kerülnek ki győztesen, ugyanis a gyártók feles kapacitása miatt villámgyorsan zuhannak az árak, amelyre valószínűleg ráerősítenek majd a várható marketing-kapmányok.

0

Jöhetnek a telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok

2006. szeptember 18. 12:04

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa pénteken kihirdette a referencia hurokátengedési ajánlatra vonatkozó határozatokat. A határozat szerint a jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóknak jelentősen csökkenteniük kell az egyszeri és havi díjakat. Ennél azonban sokkal fontosabb változások is vannak a határozatokban, melyek könnyebbé, problémamentesebbé teszik a telefonvonalunk utolsó szakasza, a végső rézpár elhordozását az alternatív szolgáltatókhoz, illetve végre valósággá tehetik a hangszolgáltatás nélküli ADSL-internet jelentősebb terjeszkedését is.

0

A Microsoft szerint a Vista élénkíteni fogja az európai gazdaságot

2006. szeptember 15. 10:42

A Vista megjelenése több tízezer új állást létesít Európában -- állítja egy, a Microsoft megbízásából az IDC által készített elemzés. A Windows Vista gazdasági hatása című tanulmány szerzői szerint a Microsoft óriási bevételekhez jut az új operációs rendszerből, azonban ennél sokkal többet kaszálnak azok a cégek, amelyek a Vistával kapcsolatos termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek.

0

Bekebelezheti az i-flex Solutionst az Oracle

2006. szeptember 15. 09:46

Az Oracle 531 millió dollárt ajánlott az i-flex Solutions részvényeseinek a banki alkalmazásokat fejlesztő vállalat további 20 százalékos tulajdonrészéért. Amennyiben a tulajdonosok a szerdai 1430 rúpiás záróárhoz képest 3,1 százalékos prémiumért eladják papírjaikat a világ második legnagyobb szoftvervállalatnának, az összesen mintegy 75 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az i-flex Solutionsben.

0

Új vezetőt és stratégiát is kap a MINOR

2006. szeptember 13. 16:34

Új vezetőt nevez ki Magyarország egyik vezető informatikai szolgáltatója, a MINOR Rendszerház. A vállalat tulajdonosa, Takács Imre teljesen visszavonul az operatív munkától, mostantól a cég elnöki pozícióját tölti be. Az új vezérigazgató Dobozi Péter lesz, aki Takács szerint rengeteg tapasztalatot hoz magával a MINOR-hoz.

0

Megérkeztek a Dell történetének első AMD-s számítógépei

2006. szeptember 13. 14:43

Négy új asztali gépet jelentett be a Dell, ami önmagában még nem lenne kifejezetten érdekes, ugyanakkor közülük két modell AMD processzorral van szerelve -- ezek a vállalat történetének első ilyen gépei. A bejelentés valódi mérföldkő az AMD történelmében, hiszen ezzel a világ legnagyobb PC-szállítóját nyerték meg maguknak, mely eddig kizárólag Intel-alapú számítógépeket forgalmazott.

0

A D-Link piacára tör az Allied Telesis

2006. szeptember 13. 12:29

A D-Link piacára tör az Allied Telesis -- ezzel az ambíciózus mottóval tatott sajtótájékoztatót a vállalat haza képviseletének vezetője, Szuszkó László. Az Allied Telesis neve és termékei a hazai fogyasztók és kisvállalatok körében valószínűleg kevéssé ismertek, hiszen a japán gyökerű, hálózati eszközöket gyártó cég csak 2004-ben jelent meg hazánkban.

0

Kockázati befektető veheti meg a Freescale Semiconductort

2006. szeptember 12. 16:24

[The New York Times/HWSW] A technológiai szektor eddigi történelmének legnagyobb kivásárlása van kilátásban, amennyiben a Freescale Semiconductor megegyezik a magántőke társaságok egyikével. A neves New York Times (NYT) úgy tudja, hogy a világ tizedik legnagyobb félvezetőgyártója egymással versenyezteti a befektetőket, és a licit már elérte a 16 milliárd dollárt, így az összeg már csak ennél feljebb kúszhat.

0

Szeptember 26: az informatikai biztonság napja

2006. szeptember 12. 12:46

Idén is megrendezésre kerül Magyarországon az Informatikai Biztonság Napja , a szeptember 26-i esemény az IT-biztonság legnagyobb neveit, legismertebb szakértőit vonultatja fel. A konferencia a Palace MOM Park mozi termeiben és előterében kerül megrendezésre. Újdonságként a szakmai rendezvény után egy másik helyszínen, kifejezetten az otthoni felhasználóknak is szerveznek programokat.

0

Az Európai Bizottság kiterjeszti az Intel ellen folyó versenyjogi vizsgálatot

2006. szeptember 12. 11:47

[Reuters/HWSW] Az Európai Bizottság szóvivője tegnap Brüsszelben közölte, hogy kiterjesztik az Intel ellen folyó trösztellenes vizsgálatot, és az idén nyáron kirobbant Media Markt ügyet is belefoglalják. A lépés kulcsfontosságú lehet az AMD számára az Intel ellen folytatott jogi és pr-hadjárat sikerességében.

0

Sötétben tapogatóznak a tárolóeszközök vásárlói

2006. szeptember 12. 10:47

[eWeek] A tárolóeszközök gyártói továbbra is képtelenek figyelembe venni az ügyfelek valódi igényeit, túl sokat ígérnek és ezekből túl keveset tartanak meg -- derül ki egy független felmérésből .

0

Hongkongi stílus Magyarországon

2006. szeptember 11. 15:43

Ünnepélyes keretek között ma megnyílt Hong Kong nagyszabású kereskedelmi kiállítása, a Style Hong Kong. A Budapesti Kongresszusi Központban szerdáig tartó rendezvényen több mint 100 vállalat reprezentálja magát, kezdve az elektronikai és informatikai termékektől a ruházaton át a logisztika szolgáltatókig, üzleti kapcsolatok kiépítésének kiépítésének reményében.

0

Az év végén búcsúzik az SGI IRIX

2006. szeptember 11. 10:06

[HWSW]Az év végén búcsúznak a MIPS processzorra és IRIX operációs rendszerre épülő SGI számítógépek, amelyek 18 évet éltek a piacon, most azonban átadják a helyüket az Intel Itaniumnak és a Linuxnak.

0

Több mint tízezer embertől válik meg az Intel

2006. szeptember 6. 12:31

Igaznak bizonyultak a CNET News által nemrég nyilvánosságra hozott pletykák: az Intel átfogó racionalizáláson esik át, melyet többek között 10500 ember állása bán majd. Ez a mértékű leépítés megközelíti a vállalat állományának 10 százalékát, ami elemzők szerint a vállalat szerkezetének legdrasztikusabb átalakítása a 80-as évekbeli válság óta, amikor a japán DRAM-gyártók árprése alól az Intel kimenekült a piacról és a processzorokra koncentrálta erőforrásait.

0

Két évet csúszik a Linux bevezetése a bergeni önkormányzat asztali gépein

2006. szeptember 6. 12:06

[ZDNet/HWSW] Átmenetileg parkolópályára került az a nagyszabású projekt, amelynek keretén belül a norvégiai Bergen önkormányzatában Linux váltja le a Windowst az asztali gépeken. Bergen 2004-ben jelentette be, hogy SUSE Linuxot vezet be szerverein és asztali gépein, a kiszolgálók migrációja már megtörtént, de az asztali gépek átállítása legalább két éves késedelmet fog szenvedni.

0

Közép-Kelet Európa erős növekedést produkál a szerverpiacon

2006. szeptember 5. 13:38

[IDC/HWSW] Közép-Kelet Európa (CEE) bizonyult a legerősebben teljesítő szerverpiacnak az Európát, a Közel-Keleti térséget és Afrikát is magába foglaló szuperrégióban (EMEA) -- derül ki az IDC második negyedéves jelentéséből. Mindezzel együtt a piac értéke 1,9 százalékkal bővült csak a CEE régióban is, annak ellenére, hogy 17,5 százalékkal több szervert szállítottak le, mint egy évvel korábban.

0

Tömeges leépítésekre készül az Intel

2006. szeptember 1. 13:40

[CNET News/HWSW] Az Intel tömeges elbocsátásokra készül, amit akár már kedden bejelenthet -- írja belsős forrásokra hivatkozva a CNET News. Az angol nyelvű informatikai hírlap úgy tudja, a leépítések elérhetik a 10 ezer főt is, ami a vállalat létszámának nagyjából 10 százalékát tenné ki.

0

Kihívások előtt a Samsung a mobiltelefonok piacán

2006. szeptember 1. 13:09

A Samsung Electronics tegnap közölte, 2006-ban a korábbi várakozásoknál több mobiltelefon eladását várja, a koreai cég mostani előrejelzésében már 950 millió készülék eladását jövendöli -- jelentette be a Samsung G4 Forum rendezvényen Lee Ki-tae, a cég távközlési részlegének elnöke. Júliusban még 910 millió mobiltelefon eladásával számolt a cég. Piacelemzők szerint nem lehetetlen, hogy 2006-ban akár egymilliárd készülék is gazdára találjon, miután az első félében 470 millió mobiltelefont adtak el és a második félév hagyományosan erősebb az elsőnél.