:

Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 18. 12:04

Jöhetnek a telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa pénteken kihirdette a referencia hurokátengedési ajánlatra vonatkozó határozatokat. A határozat szerint a jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóknak jelentősen csökkenteniük kell az egyszeri és havi díjakat. Ennél azonban sokkal fontosabb változások is vannak a határozatokban, melyek könnyebbé, problémamentesebbé teszik a telefonvonalunk utolsó szakasza, a végső rézpár elhordozását az alternatív szolgáltatókhoz, illetve végre valósággá tehetik a hangszolgáltatás nélküli ADSL-internet jelentősebb terjeszkedését is.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa pénteken kihirdette a referencia hurokátengedési ajánlatra vonatkozó határozatokat. A határozat szerint a jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóknak jelentősen csökkenteniük kell az egyszeri és havi díjakat. Ennél azonban sokkal fontosabb változások is vannak a határozatokban, melyek könnyebbé, problémamentesebbé teszik a telefonvonalunk utolsó szakasza, a végső rézpár elhordozását az alternatív szolgáltatókhoz, illetve végre valósággá tehetik a hangszolgáltatás nélküli ADSL-internet jelentősebb terjeszkedését is.

A verseny élénkítése

A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO - Reference Unbundling Offer) a szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi adatszolgáltatást. A nagykereskedelmi szolgáltatások nyomán így a helyi hálózattal nem rendelkező, kisebb szolgáltatók is lehetőséghez jutnak, hogy ADSL-szolgáltatást nyújtsanak volt, vagy leendő ügyfeleiknek.

Az NHH a teljes és részleges hurokátengedés -- azaz a telefonvonal utolsó, előfizetőhöz bekötött szakaszának átengedése -- havi és egyszeri díjainak csökkentésétől azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a kisebb szolgáltatók egyre több hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek majd meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét. Az előfizetők számára megszűnhet annak kényszere, hogy az alternatív szolgáltatások igénybevétele mellett valamelyik nagy szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban kelljen állni, csupán a telefonvonal előfizetése, fenntartása miatt.

Könnyebb vonalhordozás

YO! Neked
A határozatok megjelenésével egyidőben mutatta be új, teljes vonalhordozáson alapuló, telefonelőfizetési díj nélküli, azonban VOiP-vel telefonálást is biztosító ADSL-csomagjait a GTS Datanet.
Az elmúlt időszakban is lehetőség volt már részleges -- amikor csak az internet kerül át alternatív szolgáltatóhoz -- és teljes vonalhordozásra, azonban utóbbi esetében komoly hátrányokat kellett elszenvednie annak, aki minden távközlési szolgáltatást mástól szeretett volna igénybe venni. A vonalhordozási igény benyújtását megelőzően le kellett mondani például a korábban meglévő szélessávú internetet, a szabályok szerint ugyanis semmilyen harmadik féltől származó szolgáltatás nem lehetett a hordozni kívánt vonalon. Így az is előfordult, hogy a két hónapig is elhúzódó procedúra alatt modemes internetre kényszerült az előfizető.

Az új határozatok az előfizetők érdekeit is szolgálják, hiszen meglévő ADSL-szolgáltatás már nem lehet korlátja a jövőben a vonalhordozási folyamat elindításának, lefolytatásának. Az előfizetőnek csupán nyilatkoznia kell arról, hogy a vonalhordozás tényleges időpontjáig -- amikor a vonalat fizikailag átkötik -- megszünteti meglévő ADSL-előfizetését, melyet azonban addig a jeles időpontig a jelenlegi távközlési szolgáltatónak maradéktalanul biztosítania kell számára.

A hurokátengedés esetében a legfontosabb egyszeri tétel az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálat. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy az adott vonal alkalmas-e szélessávú szolgáltatásra. Ennek díja eddig jelentős piacralépési korlát volt, most azonban ez a költség az Emitelnél 66 százalékkal, az Invitelnél 73 százalékkal, a Magyar Telekomnál 75 százalékkal, a Monortelnél pedig 82 százalékkal csökken. A díjat ráadásul ezentúl csak akkor kell megfizetni, ha a vonalon korábban nem volt ADSL-szolgáltatás, ellenkező esetben nem kötelező újra elvégeztetni a vizsgálatot.

Használaton kívüli vonalra is

Szintén fontos, a versenyt jelentősen élénkítő fejlemény, hogy az új határozatok szerint a távközlési szolgáltatóktól a használaton kívüli -- a felhasználóhoz fizikailag bekötött, de még sosem használt, vagy korábban használt, de lemondott -- hurkot is el lehet hordozni. Korábban erre nem volt lehetőség, azaz nem lehetett a lemondott telefonvonalat egy alternatív szolgáltatóhoz elhordozni, arra előbb meg kellett rendelni a tulajdonosától a hangszolgáltatást, mely jelentős anyagi terhet rótt a vonalhordozást kívánó ügyfélre.

Az új RUO-k szerint az ilyen hurkokat is el lehet hordozni az azt kiépítő távközlési szolgáltatótól, így lehetővé válik az is, hogy az alternatív szolgáltatók olyan helyeken is szolgáltassanak telefonelőfizetés nélküli internetet, ahol korábban már volt telefonvonal, de azt valamilyen okból lemondták. Az új határozatokkal életbe lépő változások kifejezetten elősegítik a telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok piacra lépését. A saját hálózattal rendelkező, egyes központokba már betelepült internetszolgáltatók olyan pucér csomagokkal is megjelenhetnek, melyek hang-a-hálón (VoIP) technológiával nyújtanak telefont az internetkapcsolaton keresztül.

A kötelezett szolgáltatóknak a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadniuk a RUO-ajánlataikat, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után fogadott el. A korábbi határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhették, az NHH Tanácsa most ezek figyelembevételével hozta meg végleges döntését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.