Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 13. 14:43

Megérkeztek a Dell történetének első AMD-s számítógépei

Négy új asztali gépet jelentett be a Dell, ami önmagában még nem lenne kifejezetten érdekes, ugyanakkor közülük két modell AMD processzorral van szerelve -- ezek a vállalat történetének első ilyen gépei. A bejelentés valódi mérföldkő az AMD történelmében, hiszen ezzel a világ legnagyobb PC-szállítóját nyerték meg maguknak, mely eddig kizárólag Intel-alapú számítógépeket forgalmazott.

[HWSW] Négy új asztali gépet jelentett be a Dell, ami önmagában még nem lenne kifejezetten érdekes, ugyanakkor közülük két modell AMD processzorral van szerelve -- ezek a vállalat történetének első ilyen gépei. A bejelentés valódi mérföldkő az AMD történelmében, hiszen ezzel a világ legnagyobb PC-szállítóját nyerték meg maguknak, mely eddig kizárólag Intel-alapú számítógépeket forgalmazott.

AMD-s gépek féláron

A Dimension E521 és C521 típusok AMD Sempron, Athlon 64 vagy Athlon 64 X2 processzorokkal rendelkhetőek. Előbbi főként a bővíthetőséget, utóbbi a kompaktabb formavilágot helyezi előtérbe. A modellek elméletileg azonnal hozzáférhetőek, ugyanakkor a HWSW a cikk írásának időpontjában még nem találta azokat a vállalat honlapján. A Dimensionök a Dell otthoni vagy kisvállalati felhasználásra szánt multimédiás gépei, vállalati környezetbe az OptiPlex, míg nagyteljesítményű munkaállomásnak a Precision márkát használja.

Az E521 külsőleg teljesen megegyezik az Intel Core 2 chipeken alapuló E520-szal, a belbecsben ugyanakkor több különbség is adódik. Az inteles gép kettővel több USB, és eggyel több PCI-foglalatot tartalmaz, ami tekintve a gép jellegét és célpiacát (későbbi bővíthetőség), nem elhanyagolható hátrányt jelenthet az AMD-alapú E521 számára. Látványos az is, hogy az AMD-s konfiguráció kezdőára 329 dollár, az inteles változat 719 dollárról indul. Érzékelhető tehát, hogy a Dell nem kívánja vevőit összezavarni, és az inteles valamint AMD-s gépeket szemtől szembe összeereszteni.

Miért pont most?

Elsőként a szerverekkel kapcsolatban merült fel, hog a Dell végre használni fogja az AMD chipjeit, de az asztali gépek megelőzték az Dell opteronos kiszolgálóit, melyek az év vége felé várhatóak. Szinte magától adódik a kérdés, hogy miért most kezdte meg a vállalat az AMD processzorait alkalmazni, mikor az Intel nemrég megjelent Core 2 chipjei minden tekintetben felveszik a versenyt azokkal, sőt a finomabb gyártástechnológia és az új mikroarchitektúra inkább fölényt biztosít.

Egyesek politikai döntést látnak meghúzódni, arra utalva, hogy a vállalat vezetése a befektetők, a szakma valamint az esetleges versenyjogi vizsgálatok felől érkező nyomás hatására döntött az AMD, nem pedig üzleti okok miatt. Iparági források alapján ugyanakkor a DigiTimes arról adott hírt nemrégiben, hogy a Dell a hatalmas mennyiségben tarthat igényt az AMD processzoraira, a volumen 5 negyedév alatt eléri a 20 milliót. Az AMD jelenlegi chipgyártó kapacitása évi 50 millió processzor körül van, amit az új drezdai üzemének felfutása, valamint a Chartered "kisegítő" beszállításai bővítenek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról