eco@tech archívum - 2006 december

2006
december

0

A Sharp is Lengyelországban épít LCD-üzemet

2006. december 28. 11:50

A Sharp hamarosan Lengyelországban is gyártani kezdi az LCD-tévéinek legfontosabb alkatrészét, a panelmodult. A japán gyártó ennek érdekében 44 millió eurót ruház be Lengyelországban, amelyet 2010-ig további 150 millió eurós beruházás követ majd.

0

Tajvanon koncetrálódik a notebookok tervezése

2006. december 27. 16:46

[Reuters/HWSW] A hordozható számítógépek termelésének több mint 80 százalékát kézben tartó szerződéses gyártók az egymással vívott fojtogató verseny következtében immár a tervezés folyamatából is egyre nagyobb szeletet kívánnak kihasítani. Mivel a gyártást végző 10 legnagyobb vállalatból kilenc Tajvanon található, ezért a szorosabb kooperáció érdekében a notebookok tervezése is extrém módon koncentrált földrajzilag.

0

Olcsóbb lehetne februártól a mobil- és vezetékes telefonálás

2006. december 20. 15:50

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb közleménye szerint a kényszerítő intézkedés lép életbe, a hivatal ugyanis szakmai hibákból adódóan nem fogadta el a hazai mobilszolgáltatók által benyújtott költségmodelleket. A kihirdetett, 2007. február 2től érvényes mobil végződtetési díjak szerint a Magyar Telekom/T-Mobile hálózatába irányuló vezetékes és mobil hívások végződtetési díja a jelenlegi, átlagosan 27,17 Ft/percről 23,17 Ft/percre, a Pannoné a percenkénti 29,44 Ft-ról 24,44 Ft-ra, a Vodafone-nál pedig 32,61 Ft/percről 26,16 Ft/percre kell csökkentenie.

0

Jövőre átvehetik az uralmat a noteszgépek

2006. december 20. 13:59

[eWeek/HWSW] Közhelyes tény, hogy a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, egyre nagyobb szeletet hasítva ki az eladásokból. Elemzők szerint 2007 lehet az az év, mikor a notebookok forgalmána a történelem során elsőként haladja meg az asztali gépekét.

0

Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE alapítója

2006. december 20. 09:52

Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE társalapítója, aki 2005 őszén hagyta el a céget, azt állítva, hogy ez már nem az a cég, amit 13 éve alapított. Alig több mint egy évvel ezelőtt valóságos exodus volt a Novellnél, miután a vállalat jelentős átszervezési programot jelentett be. Mantel mellett akkor hagyta ott a céget Chris Schlaeger is, a SUSE kutatás-fejlesztési igazgatója. Szintén 2005-ben hagyta el a Novellt Petra Heinrich európai értékesítési vezető, illetve Richard Seibt, a SUSE elnöke.

0

Meglepően bizakodó az AMD, amit díjaz a tőzsde

2006. december 15. 13:03

[BusinessWeek/HWSW] Megugrott az AMD papírjainak árfolyama a vállalat New Yorkban tartott elemzői konferenciáját követően, miután a felsővezetés számos bíztató jelet mutatottk az egyébként nem túl rózsásnak tűnő közeljövővel kapcsolatban. A hatás nem maradt el, a hírek hallatán 11 százalékkal lendültek fel a cég részvényei a délutáni kereskedésben.

0

HP: új, életciklus-alapú szoftverstratégia

2006. december 15. 11:36

A héten Bécsben zajló HP Software Universe 2006 konferencia legfontosabb témája a Mercury Interactive felvásárlása, illetve a HP és a Mercury termékportfoliójának integrációja volt. Sokan valószínűleg nem tudják, de a Software Universe egy komoly hagyományokkal bíró, idén immár 15. alkalommal megtartott rendezvény, amelyre idén minden eddiginél többen voltak kíváncsiak, a négynapos eseményre a HP több mint 3800 résztvevőt regisztrált.

0

Országokat perelnének be vállalatok a szerzői jogdíj miatt

2006. december 15. 09:26

[International Herald Tribune/The Wall Street Journal] A franciák utolsó pillanatban beérkezett tiltakozása miatt az Európai Bizottság a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem viszi szavazásra a közösségi szerzői jogdíjak harmonizálásának és csökkentésének kérdését, valamint határozatlan időre elhalasztja a téma tárgyalását. A kérdésben az elektronikai gyártókat képviselő szervezet szóvivője elmondta, hogy fajsúlyos szereplők egyes országok beperlését fontolgatják.

0

Sok a panasz a hazai internetszolgáltatókra

2006. december 14. 15:32

Az előfizetők jelentős része nem, vagy nem teljesen elégedett a hírközlési szolgáltatásokkal -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által összesített fogyasztói véleményekből. Valamennyi hírközlési szolgáltatás közül az internetszolgáltatással volt a legtöbb problémája a hazai felhasználóknak.

0

Elhunyt Alan Shugart, a merevlemezkirály

2006. december 14. 10:40

Tegnapelőtt elhunyt Alan Shugart, a hard disk king, a merevlemez-ipar egyik úttörője, a Seagate alapítója, akit egy másfél hónappal ezelőtt végrehajtott szívműtét komplikációi ragadtak el. A 76 évesen eltávozott Shugart neve gyakorlatilag egybeforrt a merevlemezek fejlődésével, a fizika szakon végzett mérnök ugyanis tagja volt annak a csapatnak, amely az IBM-nél 1956-ban kifejlesztette az első merevlemezt, majd később ő alapította a Seagate-et, amely ma a világ első számú merevlemez-gyártója.

0

Kelet-Európa válik a globális kiszervezés új slágerévé

2006. december 13. 14:54

[BusinessWeek/HWSW] Kelet-Európa részvétele a globális munkamegosztásban meredek növekedés előtt áll -- vélik a McKinsey tanácsadó cégnél. Előrejelzésük szerint a régióban található outsourcing-tevékenység mértéke a háromszorosára fog növekedni a tavalyi szinthez képest, ahogyan az üzleti világ figyelme India mellett más területekre is ráirányul.

0

A hazai PC-piac élén a Fujitsu Siemens

2006. december 13. 09:14

A harmadik negyedévben a Fujitsu Siemens átvette a vezetést a hazai PC-piacon, de a vállalat a tenyérgépek és az x86-os szerverek szegmensében is az élre állt -- derül ki az IDC adataiból.

0

Kína lelépte Japánt a kutatás-fejlesztés területén

2006. december 7. 14:00

[OECD/HWSW] Az idei év végére Kína válik a világ második legnagyobb kutatás-fejlesztési bázisává, állítja a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete, az OECD. A párizsi székhelyű szervezet szerint a világ legnépesebb országa idén megelőzi Japánt, és a magasan vezető Egyesült Államok után eredhet.

0

Tárolópiac: továbbra is élen az EMC

2006. december 1. 15:01

A külső merevlemezes tárolóeszközök forgalma a harmadik negyedévben 4,3 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 9,9 százalékos növekedésnek felel meg. Sorozatban ez volt a 14. negyedév, amikor nőtt a piac, az IDC szerint ennek oka hogy a vállalatoknál egyre több adat keletkezik amelyet tárolni kell, így egyre több cég dönt külső adattároló beszerzése mellett, a korábbi vásárlók pedig újabb, nagyobb kapacitású eszközöket szereznek be.