Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 29. 11:36

Nem a Windows, a Unix lesz a Linux elsőszámú célpontja a szerverpiacon

Nem a Windows, hanem a különféle UNIX-változatok lesznek a Linux első számú áldozatai a szerverpiacon. Noha a szabad operációs rendszer továbbra is a legnagyobb növekedést produkáló szerver-platform lesz, öt éven belül nem várható hogy megelőzze a Windowst vagy a UNIX-okat -- fejtette ki előadásában George Weiss, a Gartner elemzője a cég által rendezett Open Source Summit konferencián.

Nem a Windows, hanem a különféle UNIX-változatok lesznek a Linux első számú áldozatai a szerverpiacon. Noha a szabad operációs rendszer továbbra is a legnagyobb növekedést produkáló szerver-platform lesz, öt éven belül nem várható hogy megelőzze a Windowst vagy a UNIX-okat -- fejtette ki előadásában George Weiss, a Gartner elemzője a cég által rendezett Open Source Summit konferencián.

A UNIX-okat fenyegeti a Linux

A "Nagyvállalati Linux: eljött már az ideje?" című előadásban elhangzott, öt év múlva a linuxos szerverek forgalma már meg fogja közelíteni a 12 milliárd dollárt, a különféle UNIX-változatok eladásai még mindig 15,9 milliárd dollárt tesznek ki, a Windows pedig 22,5 milliárdos bevételt produkál a szerverpiacon. Weiss szerint azonban 2011 után a UNIX-ok forgalma meredeken csökkenni fog. Amennyiben a Linux térnyerése az elmúlt évekéhez hasonlóan folytatódik, a következő évtized közepére megelőzheti a szerverpiacon a UNIX-okat.

Az idei második negyedévben a Linuxszal szállított kiszolgálók értéke elérte az 1,5 milliárd dollárt, ami 6,1 százalékos emelkedés -- derül ki az IDC jelentéséből. A linuxos gépek értékben már a szerverpiac 12 százalékát hasítják ki maguknak. A Windows 3,1 százalékkal 4,2 milliárd dollárra emelkedett, 34,2 százalékát téve ki a kiszolgálók globális forgalmának. A UNIX-os bevételek és volumen egyaránt halvány csökkenést produkáltak, 1,6 valamint 1,8 százalékkal maradva el a tavalyi második negyedévtől.

A Gartner szakértője rámutatott, hogy a Linux egyre inkább éretté válik, a nyílt operációs rendszerbe bekerülő kódok túlnyomó többsége ma már magukól a Linux-disztribútoroktól származik, aminek köszönhetően a szoftver hamarosan ugyanolyan kiforrott lehet, mint a UNIX-verziók. Weiss szerint a UNIX még nem halott, de az új bevezetések száma egyre csökkenni fog, ahogy a Linux egyre fejlődik például a virtualizáció terén, megjelennek a menedzsment-eszközök és a szabad operációs rendszert egyre több területen vetik be a cégeknél, komplex rendszereket létrehozva.

Weiss úgy véli, a szerver operációs rendszerek biztonsága nem lesz különösen fontos tényező a választásnál. A Yankee Group által júniusban nyilvánosságra hozott jelentés is ezt támasztja alá, az IT-adminisztrátorok megkérdezésével készült felmérés azt találta, hogy míg korábban jelentős eltérések voltak tapasztalhatók az egyes szoftverek megbízhatósági mutatói között, mára ezek szinte teljesen eltűntek. A legkevesebbet a különféle UNIX-változatokat futtató kiszolgálók állnak, a Windows Server 2003 és az elterjedt Linux-disztribúciók megbízhatósági mutatói pedig közel azonosak -- állítja a Yankee.

A Xen lesz a Linux kulcsa az adatközpontokhoz

A közeljövőben a virtualizáció rendkívül fontos tényező lesz a piacon és a Xen kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy a Linux megvesse a lábát a vállalati adatközpontokban. A Xen előnye Weiss szerint az ára, valamint a széles körű támogatottsága a rendszerszállítók körében. Természetesen hátrányai is vannak, az egyik legfontosabb, hogy még nem bizonyított a tömegpiacon, nincsenek meg hozzá a kiforrott menedzsment-eszközök, valamint a legnagyobb versenytárs, a VMware ESX szerver egy rendkívül erős, jól bejáratott, kiforrott termék. Amint az ismert, a Microsoft is javában fejleszti saját virtualizációs hypervisorát, a Viridiant, amely a Xen ellenfele lehet.

A Linux-piacon ma még kérdés nélkül a Red Hat a legnagyobb szereplő, azonban egyre erősebb vetélytársnak bizonyul a Novell SUSE, amely sokat profitál az IBM-mel kialakított jó kapcsolatból. Kérdésre válaszolva Weiss elmondta, az Oracle valószínűleg nem fogja megvenni a Red Hatet, mivel ha saját Linux-disztribúciót szeretne kiadni, azt megtehetné, akár a Red Hatre alapozva. Egy új vállalati disztribúció megjelenése azonban tovább szegmentálná a Linux-piacot, ami pont az olyan független szoftverszállítók munkáját nehezítené meg, mint amilyen az Oracle.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról