eco@tech archívum - 2006 november

2006
november

0

Újabb kis- és középvállalati ERP-megoldást dob piacra itthon az SAP

2006. november 30. 14:00

Az SAP AG Magyarországon is megkezdte a kis- és középvállalatoknak szánt All-in-One ERP üzleti szoftver értékesítését. A vállalat elsősorban az évi 2,5 milliárd forint körüli forgalmat bonyolító vállalkozások érdeklődésére számít, amelyek szeretnék átláthatóbbá és hatékonyabbá tenni pénzügyi, számviteli, készletezési folyamataikat, de az All-in-One ERP átfogja a vevői ajánlatkéréstől a pénz beérkezésééig, a szállítói oldalon pedig a beszerzési igénytől a fizetésig terjedő folyamatokat is.

0

Őrült ütemben nő az LCD-tévék forgalma

2006. november 30. 13:23

[DigiTimes/DisplayResearch/HWSW] Minden tekintetben a Samsung bizonyult a legnagyobb tévégyártónak a harmadik negyedév során -- állítja a DisplaySearch piackutató vállalat. Az utolsó három hónapban világszerte 45,5 millió televíziókészüléket értékesítettek, természetesen az LCD- és plazmakészülékek előretörésével, ami az átlagos eladási árat jelentősen, 25 százalékkal pumpálta fel az egy évvel korábbihoz képest -- derül ki a DisplaySearch adataiból.

0

A Vodafone-hoz igazol Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója

2006. november 30. 12:29

A napokban két felsővezető hagyta el a Hewlett-Packard magyarországi leányvállalatát és igazolt távközlési cégekhez. Pár nappal ezelőtt Mezriczky László marketing-igazgató jelentette be, hogy jövőre a Magyar Telekomnál folytatja pályafutását, ma pedig Beck György vezérigazgatóról derült ki, hogy a januártól a Vodafone Magyarország élére áll.

0

Európa elektronikai szemete Afrika felé veszi az irányt

2006. november 29. 15:11

[BBC News/Peoples Daily] A világ tehetősebb részéhez tartozó nyugati országok szemete elárasztja a szegény államokat, egyre inkább Afrikát -- hívta fel a figyelmet az ENSZ Környezeti Programját (UNEP) vezető Achim Steiner. Steiner Nairobiban, Kenyában beszélt az ezen a héten folyó nemzetközi konferencián, melynek fókuszában a szemét kezelése áll, és azon belül is kiemelt figyelmet kap az elektronikus hulladék, mely egyre jelentősebb gondot okoz a Föld környezetterhelésében.

0

Bemutatkoztak az első 100-dolláros noteszgépek egy brazil iskolában

2006. november 28. 14:19

[Clubic.com] Bemutatkoztak az első 100-dolláros noteszgépek egy brazil iskolában: az első 50 mintadaraboit még ebben az évben több mint ezer darabos kiszállítás követi majd. A 100-dolláros címke sajnos egyelőre álom csupán, az igen butának tűnő, de működő példányokat egyelőre 150 dollárért tudja gyártatni a One Laptop per Child (OLPC) nonprofit szervezet.

0

Microsoft: az innováció számunkra és partnereink számára is létfontosságú

2006. november 28. 10:58

A Microsoft Magyarország az Informatikai Vállalkozások Szövetsége támogatásával tegnap Innovációs Napot rendezett Budapesten, amelyen az üzleti és kormányzati döntéshozók, tudományos és iparági szaktekintélyek betekintést nyerhettek a hazai innovációt alapvetően befolyásoló európai környezet, és a tervezett magyar támogatási rendszer részleteibe, kutatási eredményekkel ismerkedhettek meg, valamint példákat láthattak Microsoft és partnerei által megvalósított megoldásokra.

0

Egy színes papírlap is elég sokszáz gigabájtnyi adat tárolásához

2006. november 24. 11:49

[arab news] Egy zseniális agyból kipattant ötlet és némi matematika akár alapjaiban megváltoztathatja mindazt, amit eddig az adatok tárolásáról gondoltunk. A műanyag lapok, holografikus médiák, méregdrága, következő generációs optikai lemezek helyett a legegyszerűbb, évszázadok óta használt papíron is hihetetlen mennyiségű adat tárolható el a technikai fejlődésnek és egy nagyszerű ötlet megvalósításának köszönhetően.

0

Újra beadta az EU által kért protokoll-dokumentációt a Microsoft

2006. november 24. 11:36

A Microsoft tegnap, a határidő lejárta előtt pár órával eljuttatta az Európai Bizottsághoz azokat a -- sokadszor módosított -- dokumentumokat, amelyekben a 2004-ben meghozott antitröszt-ítélet kívánalmainak megfelelően részletezi a Windows egyes kommunikációs interfészeit.

0

Erősített a harmadik negyedévben a Nokia és a Motorola

2006. november 24. 09:38

Elhúzott a mobilpiac többi szereplőjétől a Nokia és a Motorola a harmadik negyedévben -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A vizsgált időszakban a mobilok globális forgalma várakozások felett, 21,5 százalékkal emelkedett és 251 millió darabot tett ki. A Gartner ezért 960 millióról 986 millióra növelte éves forgalmi prognózisát, 2007-re pedig már 1,1 milliárd mobiltelefon eladását várja, ami viszont alig több mint 10 százalékos emelkedést jelent 2006-hoz képest.

0

Linuxos SharePoint-rivális: itt az OpenOffice-szal is kompatibilis O3Spaces

2006. november 23. 09:28

Az OpenOffice.org és a StarOffice régóta alternatívája a Microsoft Office-nak, amennyiben szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről vagy prezentációkészítésről van szó, a csoportmunka-funkciók terén azonban toronymagas fölényben volt a redmondiak megoldása. A holland O3Spaces ezen a helyzeten kíván változtatni szoftverével, amely a SharePointhoz hasonló képességeket kínál a nyílt forrású irodai szoftverek felhasználóinak.

0

Vegyes képet mutatnak a Dell negyedéves pénzügyi mutatói

2006. november 22. 12:01

Közzétette november 3-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. A vállalat közölte, hogy a most nyilvánosságra hozott adatok csak előzetesek, mivel a cégnél vizsgálatot folytat az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC), a cég még a második negyedéves pénzügyi jelentését sem zárta le hivatalosan.

0

Az üzleti ismeretek előnyt jelentenek az informatikusok számára

2006. november 22. 10:50

[CIO Insight/HWSW] Az üzleti döntéshozóknak szóló amerikai CIO Insight magazin összegezte az idei év során lefolytatott megkérdezések eredményeit, és ez alapján igyekszik képet adni a informatikai iparban jelentkező legfontosabb trendekről. Ezek közül most a menedzsment területét emeltük ki, mely az informatikusokat közvetlen érintő kérdéseket járja körül.

0

Mi történt a szerverpiacon a harmadik negyedévben?

2006. november 22. 09:58

Némileg növekedett a harmadik negyedévben a szerverpiac annak ellenére, hogy a gépek ára csökkent. Az IDC jelentése szerint az eladások 12,9 milliárd dollárra rúgtak, ami éves szinten 3,5 százalékos fellendülést jelent, egy éve nem volt ilyen méretű növekedés a piacon. A leszállított gépek darabszáma 7,4 százalékkal bővült ugyan, azonban a növekedés üteme 9 negyedéve folyamatosan lassul. Az adatait eltérő módszerekkel gyűjtő Gartner jelentése szerint a forgalom 4,4 százalékkal 13 milliárd dollárra nőtt, a leszállított gépek száma pedig 9,1 százalékkal emelkedett.

0

Nem csak a nagyvállalatok lehetnek informatikai támadás célpontjai

2006. november 21. 14:51

A kis- és középvállalatoknak is aggódniuk kellene az internetes biztonság miatt, a bűnözők nem csak a nagyokra utaznak -- állítja a Fehér Ház korábbi biztonsági tanácsadója, Howard Schmidt, aki tegnap Londonban, a Lordok Házában tartott előadást. Schmidt úgy véli, a kis- és középvállalatok sokszor nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a biztonságuk érdekében, néha egyáltalán nem kezelik kiemelt területként a fenyegetések elleni védekezést, gyakran egyszerűen azért, mert nincs megfelelően képzett szakemberük.

0

Erős negyedévet zárt a HP

2006. november 20. 09:18

Nyilvánosságra hozta október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Hewlett-Packard. A világ második legnagyobb informatikai vállalata enyhén emelkedő bevételről és jelentősen javuló nyereségről számolt be, az összes divízió kitűnően teljesített.

0

Exchange 2007: az első, kizárólag 64 bites Microsoft szervertermék

2006. november 16. 11:28

[HWSW, Barcelona] A Tech-Ed IT Forum látogatói számos újdonságot megtudhattak a Microsoft Exchange Server hamarosan érkező új változatáról. A november 30-án bejelentésre kerülő, de csak decembertől elérhető szoftver lesz a Microsoft első olyan szerverterméke, amelyből kizárólag 64 bites kiadás készül. Amint arról korábban beszámoltunk, a redmondi cég szerverszoftverei -- pár kivételtől eltekintve -- a jövőben kizárólag 64 bites verzióban lesznek elérhetők.

0

A szórakoztatóelektronika lesz az idei karácsony slágere is

2006. november 16. 10:59

[News.com] A Consumer Electronics Association elemzői szerint az idei év további növekedést hozhat a szórakoztatóelektronikai iparág szereplő számára: míg 2002-ben csak 98,4 milliárd dollárt költöttek ilyen termékekre a vásárlók világszerte, idén már 140 milliárd dolláros összbevételre számíthatnak a gyártók. Az előrejelzések szerint jövőre tovább nőhet piac, akár 149,3 milliárd dolláros bevételt is elérhet.

0

Szükségtelenné teszi a napi szintű Exchange-mentést a Symantec Backup Exec

2006. november 13. 11:59

A Symantec megjelentette a Veritas felvásárlásával a birtokába került Backup Exec for Windows Servers legújabb, 11d verzióját. Az elsődlegesen kis- és középvállalatok számára kifejlesztett Backup Exec az Exchange-, SQL- és fájlszerverek, valamint a munkaállomások adatainak védelmét szolgálja.

0

2013-ban humanoid robot hozhatja a vacsorát

2006. november 10. 12:08

[The Korea Times/HWSW] Több száz koreai tudós dolgozik olyan robotok kifejlesztésén, melyek házi cselédként szolgálhatnak majd a nem is olyan távoli jövőben -- írja a Korea Times. Az állami támogatásból és magántőkéből egyaránt finanszírozott Koreai Tudományos és Technológiai Intézetben (KIST) dolgozó csapat a 2013-as évet célozza meg a tervezet befejezésével.

0

Szenved a nemzetközi piacokon a Lenovo

2006. november 10. 10:02

Továbbra is szenved a Lenovo, a kínai vállalat csak a fejlődő piacokon erős, a nemzetközi vizeken az ismeretlen márkanév miatt azonban a közeljövőben nem várható az eladások jelentős felfutása. Az IBM PC-gyártó részlegét bekebelező Lenovo jelenleg a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója 7,8 százalékos piaci részesedéssel, azonban nagy az esélye annak, hogy az elképesztő növekedést produkáló Acer 2007-ben letaszítsa a dobogóról a céget. A tajvani Acer piaci részesedése 6 százalék volt a harmadik negyedévben.

0

A digitális jogkezelés elvesz, vagy ad?

2006. november 9. 15:43

[IDG News Service/HWSW] Élesen eltérnek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a digitális jogkezelés jó vagy rossz-e a felhasználóknak -- derült ki az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy rendezvényén, ahol szakemberek vitatkoztak e kényes témáról. Egyes meglátások szerint digitális jogkezelés (DRM, digital rights management) a fogyasztók számára kedvező lehet, mivel több választási lehetőséget kapnak, hogyan és milyen áron szerezzék be a tartalmat.

0

Tizenkét év börtönre ítélték Sanjay Kumart, a CA egykori vezetőjét

2006. november 3. 09:57

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték tegnap Sanjay Kumart, a CA -- volt Computer Associates -- egykori elnök-vezérigazgatóját, akinek irányítása alatt a vállalat könyvelési csalással igyekezett feltornázni részvényeinek árfolyamát, ezáltal nagyobb juttatásokhoz segíteni vezetőit. Kumarnak 8 millió dolláros pénzbírságot is meg kell fizetnie.

0

Informatikai cégnél jó dolgozni

2006. november 2. 12:41

Holtversenyben a Microsoft Magyarország nyerte el a HVG-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés első helyét a kis- és középvállalatok kategóriájában, míg a negyedik helyet egy másik IT-ipari óriás hazai leánya, a Cisco Systems Magyarország szerezte meg. Az immár hagyományosnak tekinthető felmérés a résztvevők szerint évről évre átfogóbb, és eredményeit egyre inkább figyelembe veszik mind a munkavállalók, mind a vállalatok.

0

A Noreg támogatásával indul az IT-biztonság oktatása a Gábor Dénes Főiskolán

2006. november 2. 10:46

Az információbiztonsági technológiák egyik hazai szakértője, a Noreg Kft. támogatja a Gábor Dénes Főiskolán a mérnök informatikus szakon az Informatikai rendszerek biztonsága és üzemeltetése sáv 2008/2009-es tanévben kezdődő beindítását. Az együttműködés révén az elméleti képzésen túl a diákok gyakorlati lehetőséghez is juthatnak, részt vehetnek kutatás-fejlesztés projektekben és a Noreg Kft. gyakorlati lehetőséget is biztosít a hallgatók részére.

0

A BME bekapcsolódhat az IBM kutatási tevékenységeibe

2006. november 2. 09:26

Az IBM Magyarország a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve október 31-én nyitotta meg az IBM Center of Advanced Studies (CAS) budapesti egységét. Világszerte már 16 ilyen központ működik, Európában Amszterdam, Barcelona, Böblingen, Dublin és Róma ad otthont nekik.