Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 15. 10:42

A Microsoft szerint a Vista élénkíteni fogja az európai gazdaságot

A Vista megjelenése több tízezer új állást létesít Európában -- állítja egy, a Microsoft megbízásából az IDC által készített elemzés. A Windows Vista gazdasági hatása című tanulmány szerzői szerint a Microsoft óriási bevételekhez jut az új operációs rendszerből, azonban ennél sokkal többet kaszálnak azok a cégek, amelyek a Vistával kapcsolatos termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek.

A Vista megjelenése több tízezer új állást létesít Európában -- állítja egy, a Microsoft megbízásából az IDC által készített elemzés. A "Windows Vista gazdasági hatása" című tanulmány szerzői szerint a Microsoft óriási bevételekhez jut az új operációs rendszerből, azonban ennél sokkal többet kaszálnak azok a cégek, amelyek a Vistával kapcsolatos termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek.

100 ezer új munkahelyet hoz létre a Vista

"Ha összeadjuk a Vistát futtató hardverekre, a Vistán futó szoftverekre, valamint a Microsoft alkalmazások telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokra költött összeget, az eredmény jóval nagyobb a Microsoft bevételénél" -- áll az elemzésben. Az IDC szerint a vizsgált hat országban (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Dánia és Lengyelország) 2007-ben több mint 150 ezer vállalkozás foglalkozik majd Vistával kapcsolatos termékekkel, szolgáltatásokkal, akik 400 ezer ember foglalkoztatnak. További 650 ezren dolgoznak majd Vistát használó cégek informatikai részlegeinél.

A tanulmány szerzői úgy vélik, a Vista nem egyszerűen csak fenntartja a Windows köré szerveződő piacot, hanem jelentősen meg is növeli, ami új munkahelyek teremtésével jár, az IDC szerint csak jövőre 100 ezren lesznek, akik a Vistának köszönhetően kapnak új munkát. "A Windows Vista érkezését követő 12 hónapban új energiával töltődik fel a piac, ami további bevételekhez juttatja a vállalatokat és új munkahelyeket hoz létre."

A vizsgált hat országban a Vista megjelenése után 12 hónappal már 30 millió számítógépen fut az új operációs rendszer -- jövendöli az IDC. A piackutató cég szerint miközben a Vistából 1 euró bevétel folyik be a Microsofthoz, a teljes informatikai piacon több mint 13 eurós bevétel képződik, ebből 7,24 euró hardverekkel, 3,64 euró szoftverekkel és 2,74 euró szolgáltatásokkal kapcsolatban. A remondiak szerint ez nem rossz megtérülés, ha figyelembe vesszük, hogy az adott országok ezalatt összesen 214 milliárd eurót költenek informatikára, amiből 1 százalék, azaz 2,14 milliárd euró jut a Vista bevezetésére.

Függőség

Az utóbbi évek során a Microsoft számos olyan tanulmányt támogatott, amelyek az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett szerepének pozitív hatásait igyekeznek domborítani. A redmondiak a napokban ismét összeütközésbe kerültek az Unióval, amely figyelmét egyre inkább az új generációs Windowsra és az abba épített szolgáltatásokra fordítja. A héten lezajlott nyilatkozatháborúban a Microsoft igyekezett úgy beállítani az EU-t, hogy az aggályai esetleg késleltethetik a Vista európai premierjét, az EU szerint azonban a Microsoftnak kötelessége úgy fejleszteni a Vistát, hogy az ne legyen a szabad piaci verseny gátja. A Uniónak elsősorban a Windowsba épített biztonsági szolgáltatások kapcsán voltak kétségei.

A Microsoft kritikusai szerint a gazdaság serkentése és az új munkahelyek létrehozása valóban tiszteletre méltók, ugyanakkor a cég monopolhelyet hosszú távon gátolhatja az európai cégek, potenciális versenytársak fejlődését, az amerikai szoftvervállalatoktól való függőség pedig egészen egyszerűen ellehetetleníti az igazán magas fokú helyi kompetencia kialakulását. Ezért -- főleg Európában -- egyre több ország ismeri fel a nyílt forrású megoldásokban rejlő lehetőségeket is igyekszik azokat beilleszteni informatikai infrastruktúrájába, kiegészítve vagy leváltva amerikai cégek zárt forrású termékeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról