eco@tech archívum - 2006 május

2006
május

0

Informatikai szolgáltatóvá alakul az Albacomp

2006. május 31. 12:38

Bemutatkozott az Albacomp új menedzsmentje és Pukler Gábor vezérigazgató vázolta a vállalat jövőbeli stratégiai terveit is, amelyben kiemelt szerepet kaptak a szolgáltatások. A cég célja, hogy 2008-ra bevételének legalább felét tegye ki ez a tevékenység, de ez természetesen nem jelenti a hardvergyártás leépítését.

0

Szabadul az IBM a Lenovótól

2006. május 31. 09:08

Az IBM megállapodott a Lenovóval, hogy a tervezettnél fél évvel korábban eladhatja a kínai számítógépgyártóban birtokolt mintegy 15 százalékos részesedését.

0

Egymilliárdos árbevétel, lendületes növekedés a HostLogicnál

2006. május 30. 14:56

A HostLogic Kft. harminc százalékos növekedéssel egymilliárd forintos árbevételt ért el tavaly, adózás utáni nyeresége meghaladta a 100 millió forintot. A vállalat 2001 óta minden évben hasonló mértékű, 30 százalékos növekedést ért el, és ugyanezt tervezzük az idei évre is  mondta Fárizs Péter kereskedelmi és marketing-igazgató.

0

Két év alatt megduplázza gyártókapacitását az AMD

2006. május 29. 14:36

Az elkövetkező három év során további 2,5 milliárd dollárt ruház be a németországi Drezdában az AMD annak érdekében, hogy 2008 végére közel megkétszerezze gyártókapacitását. A vállalat jelenleg két chipgyárat (Fab 30, Fab 36) üzemeltet a német városban, ezek közül az egyikben javában folyik a tömegtermelés, míg a másikban mostanában indítják be a processzorok sorozatgyártását.

0

Érvényteleníthetik a JPEG használatára vonatkozó "672-es" szabadalmat

2006. május 29. 12:22

Az Egyesült Államok Szabadalmi- és Vádjegyhivatala elutasította a Forgent Networks JPEG-formátummal kapcsolatos, 4698672-es számú szabadalmi beadványát, amelyre alapozva a vállalat jogdíjakat követel számos vállalattól, illetve perben áll közel harminc jelentős iparági szereplővel, köztük a fényképezőgépek, hardverek és szoftverek gyártóival, beleértve olyan neveket mint a Canon, az Agfa, a Xerox, a JVC, a Creative, a Toshiba, a Dell, a HP, a Sun és a Microsoft.

0

Magyarország a régió egyik vezetője a szoftverlegalizálás terén

2006. május 26. 10:18

Magyarországon tavaly a személyi számítógépekre telepített szoftverek 42 százaléka volt illegális -- derül ki a BSA és az IDC által elvégzett kutatásból. Bár 2005-ben 2 százalékponttal csökkent az illegális szoftverek aránya, 2004-ben ugyanennyivel nőtt, így a jelenlegi arány a 2003-ban mért 42 százalékkal egyezik meg.

0

Nem áll jól a Lenovo szénája

2006. május 25. 13:48

A vártnál sokkal gyengébb pénzügyi eredményekről számolt be a Lenovo, az IBM PC-gyártó részlegének felvásárlásával és integrációjával kapcsolatos költségek miatt a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

0

Adatbázis-piac: élen az Oracle, nyomul a Microsoft, egyre népszerűbb a Linux

2006. május 25. 09:25

Az IDC és a Gartner szerint is az Oracle vezette az adatbázis-piacot az első negyedévben -- derül ki a piackutató cégek tegnap közzétett jelentéseiből. A gyártók közül ugyanakkor a legnagyobb növekedést a Microsoft produkálta, amelynek ősszel kiadott SQL Server 2005-jére valósággal lecsaptak a vevők.

0

Némileg gyengült a szerverpiac az első negyedévben

2006. május 24. 09:45

Az idei első negyedévben hosszú ideig tartós stabil növekedés után némileg visszaestek a szerver-eladások -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég szerint az év első három hónapjában a gyártók 1,9 százalékkal kisebb bevételt realizáltak, mint egy évvel korábban, ez elsősorban az olcsó, x86-os rendszerek terjedésének köszönhető. Az eladott szerverek darabszáma 9,5 százalékkal nőtt 2005 első negyedévéhez képest, a forgalom 11,9 milliárd dollárt tett ki.

0

A Symantec a Vista betiltását kéri a bíróságtól

2006. május 23. 14:08

Beperelte a Microsoftot a Symantec, a biztonsági cég többek között azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa be a Windows Vista és a Longhorn Server forgalmazását. A kereset szerint a redmondi cég jogosulatlanul használ fel a szoftverekben olyan adattárolással kapcsolatos technológiákat, amelyeket még évekkel ezelőtt a Veritastól szerzett meg. A Symantec 2005 nyarán vásárolta fel a Veritast.

0

Megtört a jég: év végén érkeznek a Dell Opteron-alapú szerverei

2006. május 19. 12:50

[News.com, HWSW] Igazi vérfrissítést hajt végre a kiábrándító első negyedéves eredményre számító Dell: az eddig szigorúan Intel-párti vállalat bejelentette, hogy Opteron-alapú szervereket dob piacra az év végén, megfelelve ezzel a piaci igényeknek. A Dell eddig következetesen kitartott az Intel mellett, bár többször folytak tárgyalások AMD-alapú termékek megjelenéséről a kínálatban, ezekből sosem született kereskedelmi termék.

0

A noteszgépek és tenyérgépek hátán lovagol a Fujitsu Siemens

2006. május 17. 14:28

A Fujitsu Siemens Computers közzétette a március 31-én zárult pénzügyi évének eredményeit. Európa legnagyobb hardvergyártója 6,65 milliárd eurós árbevétel mellett 121 millió eurós adózás előtti eredményt ért el, a forgalom a megelőző évhez képest 11 százalékkal, a nyereség pedig 27 százalékkal emelkedett.

0

Összevonja szervertervező részlegeit a Sun

2006. május 16. 13:18

Új szelek fújnak a Sunnál, a nemrég elnök-vezérigazgatóvá avanzsált Jonathan Schwartz némileg átszervezte a vállalat irányítását, amelynek keretében összevonták a két szerverfejlesztő részleget.

0

Az Infor Global Solutions felvásárolja az SSA Global Technologiest

2006. május 16. 12:10

A vállalatirányítási szoftvereket fejlesztő Infor Global Solutions bejelentette a hasonló profilú SSA Global Technologies felvásárlását. Az Infor részvényenként 19,40 dollárt, összesen mintegy 1,4 milliárd dollárt ajánlott az SSA-ért, amelynek részvényesei 84 százalékban támogatták az ügyletet. A tranzakció a felek várakozásai szerint a harmadik negyedévben zárulhat le, amennyiben a hatóságok is megadják a szükséges hozzájárulásokat.

0

Elemzői várakozásokat felülmúló negyedévet zárt a Symantec

2006. május 15. 10:10

A Symantec nyilvánosságra hozta a negyedik pénzügyi negyedévének, valamint a március 31-én véget ért pénzügyi évének eredményét. Noha a negyedéves nyereség enyhén csökkent, felülmúlta a visszafogott elemzői várakozásokat.

0

ISO-szabvány született a szoftvergazdálkodásról

2006. május 15. 08:56

[News.com/HWSW] Több hónapos késlekedés után az International Standards Organization (ISO) közzétette a szoftvergazdálkodásra vonatkozó szabványát, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy tanúsíttathassák a szoftvergazdálkodás szabályainak való megfelelést. Az ISO/IEC 19770 szabványt eredetileg 2005-re ígérték, majd a dátumot 2006 márciusára tolták el, végül a szervezet múlt hétfőn adta ki a szabványt.

0

Olcsóbb lesz a vezetékes telefonálás

2006. május 12. 13:37

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató (Magyar Telekom, Monortel, Emitel, Invitel) referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon -- közölte az NHH. Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel referencia összekapcsoládi díjáról szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható.

0

A nyílt forrású szoftverektől és a Google-től fél a Microsoft

2006. május 12. 12:12

Az alternatív üzleti modellektől, például a Linuxtól vagy a Google hirdetési megoldásától fél a legjobban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. Egy többszáz fő előtt tartott beszédében Ballmer rámutatott, a Microsoft számos piacon van jelen, ezért számos vetélytársa akad, de a két legnagyobb ellenfele a nyílt forrású mozgalom, illetve a megváltozott internetes hirdetési környezet. Utóbbi piacon a Microsoft jelenleg harmadik a Google és a Yahoo , de a Redmond az első helyre tör.

0

Új tulajdonos kezében a NextiraOne

2006. május 11. 16:21

A Platinum Equity LLC megállapodott az ABN AMRO Capital France-szal a NextiraOne Europe Holdings BV eladásáról, az ügylet pénzügyi részleteit azonban az érintettek nem hozták nyilvánosságra. Az akvizíciós megállapodás a szokványos záradékok mellett különböző korlátozásokat is tartalmaz, bár mindkét fél meg van győződve arról, hogy a tranzakció a következő hetekben lezárul.

0

Enyhén növekedő bevétel és nyereség a Magyar Telekomnál

2006. május 11. 09:17

Közzétette első negyedéves eredményeit a Magyar Telekom. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató bevétele egy év alatt 6,7 százalékkal 153,3 milliárd forintra nőtt. A Magyar Telekom kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 4,9 százalékkal 62 milliárd forintra emelkedett, az EBITDA-ráta 40,5 százalék volt. A nettó eredmény 18 milliárd forintról 18,9 milliárd forintra nőtt.

0

Jövő héten kezdődik a digitális átálláshoz szükséges frekvenciákat elosztó nemzetközi konferencia

2006. május 10. 09:04

Május 15-től rendezik meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletetét (RRC-06) Genfben, melynek célja elosztani a rendelkezésre álló frekvenciasávokat, azaz véglegesíten a földfelszíni digitális frekvenciatervet. Az értekezlet jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet önt végleges formába, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

0

Kifizetődő a minősített informatikai szaktudás

2006. május 10. 00:03

Az informatikusok előmenetelét és fizetését is jelentősen befolyásolják a különféle megszerzett képesítések és sikerrel teljesített vizsgák, azonban egy felmérésből kiderül, ezek fontossága egyre kisebb, a vállalatok értékelik a tudást akkor is, ha arról nincs kiállított bizonyítvány. A legnagyobb fizetést persze a minősítésekkel rendelkező szakemberek kapják.

0

Szuperszámítógépes központ jön létre Szegeden

2006. május 4. 12:20

Regionális szuperszámítógépes központ jöhet létre a Szegedi Tudományegyetemen, Csizmadia G. Imre, Szent-Györgyi ösztöndíjas vendégprofesszor ötletét -- miszerint Szegeden kellene létrehozni a Délkelet-Európai Regionális Molekula- és Anyagtudományi Szuperszámítógép Központot -- korábban sokan kétkedve fogadták, de az intézet már meg is tette az első lépéseket a terv megvalósítása felé.

0

Jótékonyság és üzlet: egymilliárd dollárt szán az Intel a fejlődő világ felzárkóztatására

2006. május 3. 14:36

[The Wall Street Journal/HWSW] Az Intel közölte, hogy 5 év alatt egymilliárd dollárt tervez fordítani a fejlődő országok technológiai megsegítésére. A World Ahead nevezetű program egyesíti a vállalat által korábban finanszírozott projekteket, és továbbiakkal egészíti ki azokat. A világ legnagyobb félvezetőgyártója számítógépekkel, internet-hozzáféréssel valamint oktatással igyekszik javítani az elmaradott országok helyzetén.