:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 12. 11:47

Az Európai Bizottság kiterjeszti az Intel ellen folyó versenyjogi vizsgálatot

[Reuters/HWSW] Az Európai Bizottság szóvivője tegnap Brüsszelben közölte, hogy kiterjesztik az Intel ellen folyó trösztellenes vizsgálatot, és az idén nyáron kirobbant Media Markt ügyet is belefoglalják. A lépés kulcsfontosságú lehet az AMD számára az Intel ellen folytatott jogi és pr-hadjárat sikerességében.

[Reuters/HWSW] Az Európai Bizottság szóvivője tegnap Brüsszelben közölte, hogy kiterjesztik az Intel ellen folyó trösztellenes vizsgálatot, és az idén nyáron kirobbant Media Markt ügyet is belefoglalják. A lépés kulcsfontosságú lehet az AMD számára az Intel ellen folytatott jogi és pr-hadjárat sikerességében.

Öt éve nem találnak bizonyítékot

A Financial Times német változata egy júliusban közölt cikkében azt írta, hogy az Intel kizárólagos szerződést kötött a Media Saturn Holdinggal, amelynek értelmében más gyártók, így az AMD chipjeivel szerelt számítógépek nem kerülhettek forgalmazásra a Media Markt és Saturn elektronikai üzletláncokban. A Financial Times Deutschland állítólag olyan levelezésre tett szert, amelyben a Media Saturn egyik képviselője úgy fogalmaz, hogy az Intellel kötött megállapodás értelmében nem vásárol AMD processzorokra épülő PC-ket. A lap emellett úgy tudja, az Intel 15-20 millió eurós marketingtámogatást nyújt a kereskedelmi lánc számára, mely a Metro csoport része.

Ezt követően az AMD nyáron keresetet nyújtott be a német versenyhivatalhoz, amelyre természetesen Brüsszel is felfigyelt. A versenyhivatal elnöke, Ulf Boege akkor Neelie Kroes versenyjogi EU-biztos társaságában nyilatkozott úgy, hogy amennyiben megalapozottnak találja a gyanút az Intel versenyellenes magatartására, úgy az ügyet valószínűleg Brüsszel veszi át. Úgy tűnik, a németek találtak, és így a mediamarktos eset is már a Kroes által vezetett, az egész EU-ra kiterjedő vizsgálat részét képezi. Az Bizottság számára rendkívül fontos lehet az ügy: a Media Saturn hálózat több mint 360 áruházból áll, melyek az Unió 10 országban találhatóak -- köztük Magyarországon is --, így a Közösség igen nagy része érintett.

Leginkább azonban azért tűnik kritikusnak ez a szál, mert az EU már 5 éve folytat az Intel ellen trösztellenes nyomozást, és eddig gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem sikerült felmutatniuk. A vizsgálat második évében már annak felfüggesztésére kényszerültek, mivel a VIA Technologies visszavonta panaszát, míg az AMD ügyében nem találtak elegendő bizonyítékot a további eljáráshoz. Az AMD két éve újabb panaszt nyújtott be, amit hivatalból kötelessége volt újból kivizsálnia Brüsszelnek.

Az AMD gyakorlatilag évtizedek óta folytat kisebb-nagyobb megszakításokkal versenyjogi hadjáratot az Intel ellen, eddig azonban gyakorlatilag semmiféle komolyan vehető következmény nélkül. Az Intel a korábbi pereket súlyosabb szankciók nélkül, jellemzően minimális pénzbeli kompenzációkat követően zárni tudta. A világ legnagyobb chipgyártójának képviselői úgy fogalmaznak: agresszíven, de törvényesen versenyeznek. "Üzleti tevékenységünk során mindig jogszerűen és becsületesen járunk el, és olyan üzleti magatartást tanúsítunk, mely hozzájárul a piac egészséges versenyhelyzetének fenntartásához" -- közölte lapunkkal korábban az Intel egy képviselője.

Japán kiszorítós

Az AMD legutóbb azt követően borította rá az asztalt a nála közel nyolcszor nagyobb vállalatra, hogy tavaly tavasszal a japán versenyhivatal törvényellenesnek minősítette az Intel Japan azon gyakorlatát, hogy egyedileg, PC-gyártónként megallapított mennyiségi kedvezményeket és hozzájuk kötődő marketingpénzeket alkalmaz -- amivel kiszoríthatóak a riválisok. Az AMD részesedése a japán piacon az Intel gyakorlatával párhuzamosan meredeken visszazuhant. Japánban, amely az Egyesült Államok és Kína mögött a világ harmadik legnagyobb PC-piaca, az AMD szerint részesedése a 2002-es 22 százalékról 10-re esett vissza 2004 végére. Az IDC piackutató vállalat ezeket a számokat 18 és 8 százalékra rakja. A vád szerint az Intel, kiszorító marketingjének segítésével több jelentős gyártónál is lenullázta az AMD-t: sem a Toshiba, sem a Sony vagy a Hitachi nem forgalmaz PC-modelleket AMD-processzorral, valamint az NEC és a Fujitsu is csökkentette hasonló kínálatát.

Az Intel tagadta, hogy tisztességtelenül cselekedett volna, ugyanakkor együttműködve a hatóságokkal, teljesítette annak követeléseit, így végül a helyi szokásoknak megfelelően elkerülték a bíróságot. Az AMD a japán eredményeken felbuzdulva tavaly nyáron több trösztellenes keresetet is indított az Intel ellen, egyet az Egyesült Államokban, Japánban pedig kettőt is. Az európai vizsgálat ezekből a fejleményekből táplálkozik, ugyanakkor még rengeteg bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy ha az Intel valóban törvénytelenül versenyzett, és visszaélt monopolhelyzetével, akkor megfelelő büntetést lehessen kiszabni rá.

Az Intel úgy látja, az AMD saját baklövései számára keres bűnbakot, amelyre mutogathat, mint sikertelenségének okozója. A vállalat tavaly szeptember benyújtott válaszában kifejti, hogy az AMD több stratégiai hibát elkövetett, és ezek miatt került súlyos hátrányba. Ilyen hiba többek között az elégtelen félvezetőipari beruházások, vagy a mobilitás iránti trend elmulasztása, véli a vezető processzorgyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.